Stereotaip

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Dalam psikologi sosial, stereotaip ialah kepercayaan umum tentang kategori orang tertentu.[1] Ia adalah jangkaan yang mungkin ada pada setiap orang dalam kumpulan tertentu. Jenis jangkaan boleh berbeza-beza; ia boleh, sebagai contoh, jangkaan tentang keperibadian, pilihan, penampilan atau keupayaan kumpulan. Stereotaip kadangkala terlalu umum, tidak tepat, dan tahan terhadap maklumat baharu, tetapi kadangkala boleh tepat.[2]

Walaupun generalisasi sebegitu tentang kumpulan orang mungkin berguna apabila membuat keputusan pantas, mereka mungkin tersilap apabila digunakan pada individu tertentu dan merupakan antara sebab untuk sikap prejudis.

Eksplisit stereotaip[sunting | sunting sumber]

Stereotaip eksplisit merujuk kepada stereotaip yang seseorang sedar bahawa seseorang itu pegang, dan sedar bahawa seseorang itu gunakan untuk menilai orang. Jika orang A membuat pertimbangan tentang orang B tertentu daripada kumpulan G, dan orang A mempunyai stereotaip yang jelas untuk kumpulan G, berat sebelah keputusan mereka boleh dikurangkan sebahagiannya menggunakan kawalan sedar; walau bagaimanapun, percubaan untuk mengimbangi berat sebelah disebabkan kesedaran sedar tentang stereotaip sering gagal untuk menjadi benar-benar saksama, disebabkan sama ada memandang rendah atau terlalu menganggarkan jumlah bias yang dicipta oleh stereotaip.

Stereotaip tersirat[sunting | sunting sumber]

Stereotaip tersirat ialah stereotaip yang terletak pada alam bawah sedar individu, yang mereka tidak mempunyai kawalan atau kesedaran.

Dalam psikologi sosial, stereotaip ialah sebarang pemikiran yang diterima pakai secara meluas mengenai jenis individu tertentu atau cara tingkah laku tertentu yang bertujuan untuk mewakili keseluruhan kumpulan individu atau tingkah laku tersebut secara keseluruhan. Pemikiran atau kepercayaan ini mungkin mencerminkan realiti dengan tepat atau tidak. Dalam psikologi dan merentasi disiplin lain, konsep dan teori stereotaip yang berbeza wujud, kadang-kadang berkongsi persamaan, serta mengandungi unsur-unsur yang bercanggah. Malah dalam sains sosial dan beberapa sub-disiplin psikologi, stereotaip kadangkala dihasilkan semula dan boleh dikenal pasti dalam teori tertentu, contohnya, dalam andaian tentang budaya lain.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Istilah stereotaip berasal daripada kata sifat Perancis stéréotype dan berasal daripada perkataan Yunani στερεός (stereos), "teguh, pepejal" dan τύπος (typos), kesan, oleh itu "kesan kukuh pada satu atau lebih idea/teori ."

Istilah ini pertama kali digunakan dalam perdagangan percetakan pada tahun 1798 oleh Firmin Didot, untuk menggambarkan plat percetakan yang menduplikasi sebarang tipografi. Plat pencetak pendua, atau stereotaip, digunakan untuk mencetak dan bukannya yang asal. Di luar percetakan, rujukan pertama kepada "stereotaip" adalah pada tahun 1850, sebagai kata nama yang bermaksud imej kekal tanpa perubahan. Walau bagaimanapun, hanya pada tahun 1922 bahawa "stereotaip" pertama kali digunakan dalam pengertian psikologi moden oleh wartawan Amerika Walter Lippmann dalam karyanya Public Opinion.


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.

  1. ^ Cardwell, Mike (1999). Dictionary of psychology. Chicago Fitzroy Dearborn. ISBN 978-1579580643.
  2. ^ Myers, David G. (2013). Social psychology. Twenge, Jean M., 1971- (ed. 11th). New York, NY: McGraw-Hill. ISBN 978-0-07-803529-6. OCLC 795645100.