Stola

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Patung Livia Drusilla memakai stola dan palla

Stola adalah pakaian tradisional wanita Rom, sepadan dengan toga, yang dipakai oleh lelaki. Stola biasanya dibuat daripada bulu.[1]

Pada mulanya, wanita juga memakai toga, tetapi selepas abad ke-2 SM, toga dipakai secara eksklusif oleh lelaki, dan wanita harus memakai stola. Pada ketika itu, ia dianggap memalukan untuk seorang wanita memakai toga; memakai pakaian lelaki dikaitkan dengan pelacuran dan perzinaan.[2][3]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Stola adalah ruji fesyen di Rom purba yang menjangkaui dari zaman Republik Rom awal hingga ke zaman Empayar Rom dan Empayar Byzantin ke dalam alaf pertama masihi.

Imej terkenal stola adalah yang dipakai oleh Patung Liberty di New York.

Aneka jenis[sunting | sunting sumber]

Stola dibuat dalam pelbagai warna termasuk merah, kuning, dan biru. Hiasan juga ditambah pada garis leher dan hem. Bagi wanita biasa, ini biasanya dihiasi warna atau corak yang mudah. Bagi wanita kaya, lebih banyak tatahias dan perincian yang digunakan. Sisi perhiasan yang lebar dipanggil instita sering digunakan di sekitar garis leher dan hem untuk menzahirkan status kekayaan.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Sebesta, Judith; Bonfante, Larissa (1994). The World of Roman Costume. Madison, WI: University of Wisconsin Press. m/s. 48.
  2. ^ McGinn, Thomas A. (1998). Prostitution, sexuality, and the law in ancient Rome. Oxford [Oxfordshire]: Oxford University Press. m/s. 340. ISBN 0-19-508785-2. …through conviction under the law was cast as a prostitute, most visibly through imposition of the label of the toga, the prostitute's badge of shame.
  3. ^ "LacusCurtius • The Roman Toga (Smith's Dictionary, 1875)". penelope.uchicago.edu.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]