Toga

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Patung Kaisar Tiberius memaparkan toga dari abad ke-1 M

Toga /ˈtɡə/, pakaian khas Rom kuno, ialah kain yang hampir berbentuk separuh bulatan, antara panjang 12 dan 20 kaki (3.7 dan 6.1 m), disarung melepasi bahu dan membaluti sekeliling badan. Ia biasanya ditenun dari bulu putih, dan dipakai di atas tunik. Dalam tradisi sejarah Rom, toga dikatakan telah menjadi pakaian Romulus, pengasas Rom; ia juga dianggap telah dipakai oleh kedua-dua jantina, dan oleh warganegara-tentera. Apabila wanita Rom secara beransur-ansur menerima stola, toga itu diakui sebagai pakaian rasmi untuk lelaki warganegara Rom.[1] Wanita yang terlibat dalam pelacuran mungkin dapat pengecualian utama kepada peraturan ini.[2]

Jenis toga yang dipakai mencerminkan pangkat warganegara dalam hierarki sivil. Pelbagai undang-undang dan adat mengehadkan penggunaannya kepada warganegara sahaja, yang dikehendaki memakainya untuk perayaan-perayaan awam dan tugas-tugas sivik.

Dari permulaannya yang mungkin sebagai pakaian kerja yang mudah dan praktikal, toga menjadi lebih besar, kompleks, dan mahal, semakin tidak sesuai untuk pakaian harian melainkan penggunaan rasmi dan upacara. Ia adalah dan dianggap "pakaian kebangsaan" Rom kuno; Oleh itu, ia mempunyai nilai simbolik yang besar, tetapi mencabar untuk dipakai, tidak selesa dan sukar untuk dipakai dengan betul, dan tidak pernah benar-benar popular. Apabila keadaan membenarkan, mereka yang berhak atau wajib memakainya akan memilih pakaian yang lebih selesa dan kasual. Ia secara beransur-ansur hilang daripada penggunaan, mula-mula di kalangan warga kelas bawah, dan kemudian kelas menengah. Akhirnya, ia hanya dipakai oleh kelas tertinggi untuk majlis upacara, dan pada abad ke-5, ia telah diganti sebagai pakaian rasmi oleh pallium dan paenula yang lebih praktikal.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Vout, Caroline, "The Myth of the Toga: Understanding the History of Roman Dress", Greece & Rome, 43, No. 2 (Oct., 1996), p. 215. Published by Cambridge University Press on behalf of The Classical Association. DOI: https://doi.org/10.1093/gr/43.2.204. (Vout cites Servius, In Aenidem, 1.281 and Nonius, 14.867L for the former wearing of togas by women other than prostitutes and adulteresses).
  2. ^ Catharine Edwards, "Unspeakable Professions: Public Performance and Prostitution in Ancient Rome," in Roman Sexualities (Princeton University Press, 1997), pp. 81-82

Pautan luar[sunting | sunting sumber]