Suruhanjaya Pertahanan Kebangsaan Korea Utara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Pengerusi Suruhanjaya Hal Ehwal Negara Korea Utara adalah pemerintah tertinggi angkatan tentera Korea Utara dan orang yang paling berkuasa dalam kerajaan. Menurut undang-undang, Pengerusi mempunyai "kuasa tertinggi dalam pentadbiran" mana-mana pegawai, dan jawatan itu telah disahkan pada 5 September 1998 sebagai "jawatan tertinggi negara." Perhimpunan Rakyat Agung (SPA) memilih Pengerusi bagi tempoh lima tahun. Pilihan raya ini diadakan sejurus selepas pilihan raya Dewan Rakyat baru.

Pengerusi yang paling terkini ialah Kim Jong-il, pertama kali dipilih pada 9 April 1993 dalam pilihan raya di mana dia menang tanpa bertanding. Beliau dilantik semula pada tahun 1998, 2003 dan 2009. Beliau meninggal dunia pada 17 Disember 2011. Pada 30 Disember 2011 Parti Pekerja Korea secara rasmi dilantik Kim Jong-un sebagai Pemerintah Tertinggi Tentera Rakyat Korea.

Kedudukan Undang-Undang dan Perlembagaan[sunting | sunting sumber]

Terdapat perdebatan sama ada "jawatan tertinggi negara" harus dianggap setara dengan ketua negara. Kim Il-sung, pemimpin pertama Korea Utara, telah diisytiharkan sebagai Presiden Abadi tetapi ternyata bahawa pejabat aspek kultus personaliti meluas beliau. Presiden Perhimpunan Agung Rakyat , yang mengendalikan fungsi-fungsi diplomatik bahawa ketua negara . Perkiraan perlembagaan Korea Utara sering tidak jelas kepada pemerhati luar dan ia adalah sukar untuk menentukan kedudukan rasmi Pengerusi. Walau bagaimanapun, Pengerusi dalam undang-undang dan amalan ahli yang paling berkuasa kerajaan Korea Utara.

Pengerusi[sunting | sunting sumber]

Nama Tempoh masa Jangka hayat
Kim Jong-Il 9 April 1993 – 17 Disember 2011 16 Februari 1941 – 17 Disember 2011 (usia 70)
Kim Jong-un 30 Disember 2011 - kini 8 Januari 1983 - kini (usia 36)

Lihat juga[sunting | sunting sumber]