The Amazing Race: China Rush 2

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
The Amazing Race: China Rush 2
[[Image:|200px|The Amazing Race: China Rush logo]]
Tayangan Ogos 7, 2011 –
Oktober 23, 2011
Penggambaran Mei 13, 2011 –
Jun 7, 2011
Bilangan episod 12
Pasukan menang Lily Li & Jan Hopper
Benua dilawati 1
Negara dilawati 1
Bandar dilawati 11
Bilangan pusingan 11
Kronologi musim
Sebelum The Amazing Race: China Rush

The Amazing Race: China Rush 2 (Bahasa Cina: 极速前进:冲刺!中国pinyin: Jísù Qiánjìn: Chōngcì! Zhōngguó) ialah rancangan televisyen realiti dari negara China. Diadaptasi daripada siri televisyen realiti Amerika, The Amazing Race, ia mempunyai 11 pasukan daripada dua, masing-masing dengan hubungan yang telah sedia ada, dalam perlumbaan di seluruh 11 bandar di China dengan hadiah yang misteri dan istimewa.

Produksi[sunting | sunting sumber]

Pemain[sunting | sunting sumber]

Permohonan telah diterima dari Mac 4, 2011 dan berakhir pada April 10, 2011. Penggambaran akan diadakan di sekitar Mei 2011.[1]

Keputusan[sunting | sunting sumber]

Pasukan berikut berpartisipasi dalam perlumbaan, dengan hubungan mereka pada saat pengambilan gambar. Perhatikan jadual ini tidak selalu mencerminkan semua konten yang disiarkan di televisyen kerana untuk penyertaan atau pengecualian dari beberapa data. Kedudukan mereka disenaraikan seperti berikut:

Pasukan Hubungan Posisi(dengan pusingan) Melakukan1
Sekatan
1 2 3 4 5 6 7 8 97 10 11
Amerika SyarikatJerman Lily & Jan Berpacaran 3 5 7 3 2> 1 5 1 2 1 2~ 1 Lily 4, Jan 7
Amerika SyarikatRepublik Rakyat China Simon & Katherine Berpacaran Jarak Jauh 6 8 6 64 5 6 3 5 4 3 3+ 2 Simon 6, Katherine 5
Republik Rakyat China Sun Bin & Hao Fei'er Artis Rakaman 8 92 1> 1 1 2 2 2 3 2 1~ 3 Sun Bin 6, Hao Fei'er 5
New ZealandAustralia Matt & Kylie Murid Antarabangsa di China 10 7 2 44 4 5 4 3 1 4 4+ Matt 4, Kylie 6
Republik Rakyat China Mary & Cecilia Sepupu/Murid di Canada 1 1 8< 74 6< 4 1 4 5 5 Mary 5, Cecilia 4
UkraineUnited Kingdom Elena & Tameka Kecergasan Fanatik 7 2 3 2 3 3 6 6 Elena 3, Tameka 4
Amerika Syarikat Rhett & Howie 30 Tahun China Veteran 5 6 4 54 7 7 Rhett 2, Howie 3
Republik Rakyat China Summer & Eachen Baru Berpacaran/Rakan 4 4 5 85,6 Summer 0, Eachen 3
Republik Rakyat China Xiao Long & Lv Meng Jurulatih Wushu 2 3 9 Xiao Long 1, Lv Meng 1
Republik Rakyat China A Lai & Jackie Ibu/Anak Lelaki 9 103 A Lai 0, Jackie 03
KanadaGhana Paul & Nash Guru Ekspatriat 11 Paul 0, Nash 0
 • Merah bermaksud pasukan tersebut disingkirkan.
 • > kuning bermaksud pasukan memilih untuk menggunakan Tahan; < menunjukkan pasukan yang menerimanya.
 • Biru bergaris menunjukkan pasukan yang terakhir tiba pada pusingan tanpa penyingkiran dan harus melakukan Speed Bump pada pusingan seterusnya.
 • perang atau menunjukkan pasukan menggunakan satu daripada dua Pusingan-U dalam Pusingan-U Berganda; atau menunjukkan pasukan yang menerima.
 • Yang sepadan simbol berwarna (+ dan ~) menunjukkan pasukan yang berkerjasama semasa mengambil bahagian daripada pusingan sebagai hasil Persilangan.
 1.   Pengiraan Sekatan tidak termasuk keputusan Sekatan yang tidak diudarakan
 2.   Sun Bin & Hao Fei'er tidak dapat melengkapkan tugas kod rahsia dan memilih untuk menggunakan 2 jam penalti.
 3.   A Lai & Jackie tidak dapat melengkapkan tugas teka teki atau tugas kod rahsia dan memilih untuk menggunakan 2 jam penalti. Apabila mereka tiba di Lying Dragon Valley selepas semua pasukan sudah daftar masuk, Allan datang ke lokasi (Lying Dragon Valley) dan menyingkirkan mereka.
 4.   Matt, Rhett, Simon dan Mary tidak dapat melengkapan Sekatan dan memilih untuk menggunakan 2 jam penalti.
 5.   Summer & Eachen menggunakan kuasa Pusingan-U mereka atas Sun Bin & Hao Fei'er, pasukan yang telah mendahului mereka, dan Pusingan-U tiada kesan.
 6.   Summer & Eachen tiba di Perhentian di tempat ke-3 tetapi menarik diri kerana sebab-sebab keluarga.
 7.   Pusingan 9 adalah merupakan pusingan berganda dengan dua Sekatan dan dua Lencongan yang ditayangkan dua episod.

Hadiah[sunting | sunting sumber]

Hadiah akan dibagi kepada pasukan yang menang dalam pusingan itu.

Ringkasan Perlumbaan[sunting | sunting sumber]

TAR-detour-icon.png Lencongan   TAR-roadblock-icon.png Sekatan   TAR-fastforward-icon.png Mara   TAR-yield-icon.png Tahan   16px Speed Bump   TAR-intersection-icon.png Persimpangan   TAR-pitstop-icon.png Perhentian

Pusingan 1 (Shanghai → Zhejiang)[sunting | sunting sumber]


Lencongan pertama perlumbaan ini, pasukan terpaksa memilih antara Gantung Keluar ​​atau Gali Dalam. Dalam Gantung Keluar, pasukan pergi ke bengkel kain batik, di mana pasukan berjaya mesti menggantung empat corak belacu biru yang berbeza dalam tradisional tiang rak buluh kering untuk menerima petunjuk seterusnya. Dalam Gali Dalam, pasukan perlu pergi ke Syria Chang Sos, mengenal pasti duit syiling "Wuzhen Tong Bao" dari pemilik dan mencari tanda tong yang dipenuhi dengan sos kacang untuk mencari pasangan yang betul duit syiling. Sekatan yang tidak diudarakan memerlukan satu pasukan anggota untuk duduk di atas tab terapung di tasik untuk menangkap 5 ikan.

Tugas Tambahan
 • Di Muzium Dewan Perkhawinan Xi Qing Tang, setiap pasukan mesti mengambil sampul surat merah (hong Bao) dan membawa kepada pengantin perempuan untuk menerima petunjuk mereka seterusnya.
 • Pasukan terpaksa untuk mencari 120 laci yang penuh dengan kad perkataan di mana perkataan "Jiang", "Zhe", "Fen" dan "Fu" tertera. Kemudiannya, mereka mesti menguruskan kad untuk menyatakan nama perhentian.

Pusingan 2 (Zhejiang → Jiangxi)[sunting | sunting sumber]

 • Wuzhen to Wuyuan, Jiangxi
 • Wuyuan (Kampung Jiangwan)
 • Wuyuan (Kampung Xantian) >Detour (Hunting or Gathering)<
 • Wuyuan (Kampung Yantian – Millennium Guzheng)
 • Wuyuan (Lying Dragon Valley) >Roadblock (Who's ready for a rush?)<
 • Wuyuan (Jambatan Pelangi) >Pit Stop (Leg 2)<

Dalam Lencongan pada pusingan ini, pasukan harus memilih antara Pemburu dan Pengumpul, kedua-duanya berlaku dalam bidang teh berhampiran. Dalam Pemburu, pasukan mesti mencari seluruh medan untuk kecil, teh, daun emas, yang mereka boleh bergilir-gilir untuk petunjuk mereka seterusnya. Dalam Pengumpul, pasukan harus pergi ke medan teh yang berbeza dan harus menuai 150 gram daun teh untuk menerima petunjuk mereka seterusnya. Dalam Sekatan pada pusingan ini, satu ahli pasukan harus mendaki air terjun ke seluruh muka batu.

Tugas Tambahan
 • Di Kampung Jiangwan, pasukan telah melengkapkan teka-teki yang besar untuk menerima petunjuk mereka seterusnya.
 • Di Millennium Guzheng, pasukan diberitahu untuk mencari bilik untuk kod nombor. Pasukan harus memikirkan bahawa kod ini boleh didapati dengan melihat pada setiap jam berhenti dalam bilik (9:28) yang berhubungan kod mereka (0928).

Pusingan 3 (Zhejiang → Jiangxi)[sunting | sunting sumber]

Dalam Lencongan, pasukan harus memilih Tayar atau Kulit. Dalam Tayar, pasukan harus menolak basikal air yang besar ke dalam air, dan kemudian pedal bola kembung yang besar. Mereka kemudian akan menunggang balik ke sungai atas bot pisang dengan bola mereka dan sekali di tepi pantai, boleh membuka bola untuk mencari petunjuk mereka seterusnya. Dalam Kulit, pasukan harus menunggang Segway seluruh kursus yang ketara ke tapak menggali di pantai. Mereka kemudian akan menggali enam jenis buah-buahan dan bertukar giliran untuk petunjuk mereka seterusnya. Dalam Sekatan, satu ahli pasukan harus makan hidangan kima darah yang besar dan kemudian minum tiga gelas daripada Baijiu.

Additional task
 • Di Taman Bank Utara, pasukan harus menunggang bot dayung ke dalam tasik dan mencari salah satu daripada sembilan petunjuk terapung di atas air

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]