The Great Gatsby

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

The Great Gatsby ialah sebuah novel karangan F. Scott Fitzgerald, pengarang berkebangsaan Amerika. Pertama kali diterbitkan pada tanggal 10 April 1925, cerita ini berlatar bandar New York dan Long Island selama musim panas tahun 1922. Novel ini menggambarkan masa yang Fitzgerald sendiri menggelarnya "Era Jazz". Menyusul ketegangan dan kekacauan dari Perang Dunia I, selama tahun 1920-an, masyarakat Amerika menikmati peringkat kemakmuran yang belum pernah berlaku sebelumnya seiring dengan bumbungan perekonomian. Pada masa yang sama, larangan menjual dan mengambil alkohol yang diamanatkan oleh "Lapan Belas Pindaan Amerika Syarikat", membuat para jutawan mengelak para pembuat minuman alkohol dan menggalakkan peningkatan jenayah yang terorganisasi. Walaupun Fitzgerald, seperti Nick Carraway di dalam novelnya, memuja kekayaan dan hal-hal kemewahan masa itu, dia sangat tidak selesa dengan materialisme yang tak terkawal dan rendahnya moraliti yang berlaku.

The Great Gatsby tidak begitu popular pada awal pencetakannya, menjual hanya kurang dari 25.000 salinan buku selama 15 tahun sisa hidup Fitzgerald.

Walaupun kisah itu sudah disesuaikan ke dalam persembahan teater dan filem Hollywood setahun selepas penerbitan, ceritanya terlupakan selama masa kemurungan dan Perang Dunia II. Selepas diterbit ulang pada tahun 1945 dan 1953, novelnya sangat laris, dan kadang-kadang dipandang sebagai novel berjaya di Amerika. Kisah dalam novel ini sekarang merupakan bacaan piawai dalam pelajaran kesusasteraan Amerika pada sekolah menengah atas dan universiti di seluruh dunia.

Adaptasi[sunting | sunting sumber]

Filem[sunting | sunting sumber]

The Great Gatsby sudah difilemkan sebanyak lima kali:

 1. The Great Gatsby (filem 1926), tahun 1926 oleh Herbert Brenon – Filem bisu dari penyesuaian pentas, dibintangi Warner Baxter, Lois Wilson, dan William Powell. Menurut IMDb, tidak terdapat kopi filem ini yang terselamatkan (hanya sebuah trailer beberapa minit sahaja yang diketahui masih terdapat);
 2. The Great Gatsby (filem 1949), tahun 1949 oleh Elliott Nugent – Dibintangi Alan Ladd, Betty Field, dan Shelley Winters; jauh lebih mengikuti plot novel berbanding versi 1974; kerana alasan hak cipta, filem ini tidak tersedia;
 3. The Great Gatsby (filem 1974), tahun 1974 oleh Jack Clayton – Versi skrin yang paling laris, dibintangi Robert Redford bersama Mia Farrow sebagai Daisy Buchanan dan Sam Waterston sebagai Nick Carraway, dengan script oleh Francis Ford Coppola;
 4. The Great Gatsby (filem 2000), tahun 2000 oleh Robert Markowitz – Filem televisyen yang dibintangi Toby Stephens, Paul Rudd dan Mira Sorvino.
 5. The Great Gatsby, tahun 2013 oleh Baz Luhrmann – Dibintangi Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, dan Amitabh Bachhan. Dirilis tanggal 10 Mei 2013.

Pengarang Amerika yang terkenal, Truman Capote pada awalnya diangkat menjadi screenwriter untuk filem penyesuaian tahun 1974. Pada screenplay-nya, Nick Carraway and Jordan Baker digambarkan sebagai homoseksual. Selepas Capote diberhentikan dari projek, Coppola menulis ulang screenplay-nya.

Filem G yang dibuat pada tahun 2000 (ditayangkan pada tahun 2005) oleh Christopher Scott Cherot menuntut bahawa filemnya diinspirasi oleh The Great Gatsby.

Opera[sunting | sunting sumber]

Sebuah bentuk opera daripada novel ini dipersiapkan oleh New York Metropolitan Opera untuk memperingati ulang tahun ke-25 debut James Levine. Opera ini pertama kali dipertunjukkan pada 20 Disember 1999. Muzik dan libetto (kata-kata dalam nyanyian) dibuat oleh John Harbison dengan lirik lagu popular dari Murray Horwitz.

Persembahan[sunting | sunting sumber]

The Great Gatsby, sebuah adaptasi pentas oleh Owen Davis, pertama kali dipertunjukkan di Ambassador Theatre di Bandar New York pada 2 Februari 1926 dalam sebuah pengeluaran yang diarahi oleh George Cukor dengan James Rennie dan Florence Eldridge.

The Great Gatsby, dalam penyesuaian baru oleh Simon Levy, dipertunjukkan dalam acara pembukaan teater baru, Guthrie Theater di Minneapolis, Minnesota pada bulan Julai 2006.

Buku[sunting | sunting sumber]

Bodega Dreams oleh Ernesto Quiinonez menyesuaikan The Great Gatsby ke Harlem Sepanyol.

Trivia[sunting | sunting sumber]

 • Salinan Gatsby pada Hopalong Cassidy mengandungi nota tertanggal 1906, yang tidak masuk akal kerana pertama kali diterbitkan pada tahun 1910.
 • The Great Gatsby kadang-kadang dibaca dengan suara keras oleh Andy Kaufman dengan loghat British yang salah sebagai jenis anti-humor.
 • Band Rock yang berasal dari Seattle, Gatsbys American Dream mengambil nama mereka dari buku tersebut.
 • Bill Gates mempunyai tulisan dari halaman terakhir novel itu di perpustakaannya. Kalimah itu berbunyi: "He had come a long way to this blue lawn, and his dream must have seemed so close that he could hardly fail to grasp it."[1]
 • Band Pop Jerman, Wolfsheim mengambil nama mereka dari salah satu watak di dalam novel.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Sumber

Filem

Lain-lain

 • AP: Page Ivey: "Professor, private investigator team up in search of the real 'Great Gatsby'"
 • Washington Post - 'Gatsby': The Greatest Of Them All