Tupai Terbang Ekor Merah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Tupai Terbang Ekor Merah
SciuropterusDavisoniKeulemans.jpg
I. h. davisoni
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
I. horsfieldii
Nama binomial
Iomys horsfieldii
(Waterhouse, 1838)

Tupai Terbang Ekor Merah (bahasa Inggeris: "Javanese Flying Squirrel/Horsfield's Flying Squirrel") merupakan salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Tupai ini merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan. Nama sainsnya Iomys horsfieldi. [2]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya ("mega diversity") dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih daripada 1,500 vertebrata darat, lebih daripada 150,000 spesies invertebrata, lebih daripada 1,000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih daripada 4,000 spesies ikan laut.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Tupai Terbang Ekor Merah adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak sehingga mampu berdikari, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Tupai Terbang Ekor Merah terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Aplin, K. & Lunde, D. (2008). Iomys horsfieldii. Senarai Merah Spesies Terancam IUCN 2008. IUCN 2008. Dicapai pada 6 January 2009.
  2. ^ Protection of Wild Life Act 1972
    LAWS OF MALAYSIA<br<Act 76