Tupai Terbang Kecil

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Tupai Terbang Kecil
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
P. hosei
Nama binomial
Petaurillus hosei
(Thomas, 1900)

Tupal Terbang Kecil (bahasa Inggeris: Hose's Pygmy Flying Squirrel) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Petaurillus hosei. [2]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Tupal Terbang Kecil boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Tupal Terbang Kecil adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : . Tupal Terbang Kecil adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Tupal Terbang Kecil terdiri daripada empat kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Tupal Terbang Kecil berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Tupal Terbang Kecil akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Tupal Terbang Kecil merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Duckworth, J. W. & Francis, C. (2008). Petaurillus hosei. Senarai Merah Spesies Terancam IUCN 2008. IUCN 2008. Dicapai pada 6 January 2009.
  2. ^ JABATAN HIDUPAN LIAR SABAH.