Tupai Terbang Pipi Kelabu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Tupai Terbang Pipi Kelabu
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
H. lepidus
Nama binomial
Hylopetes lepidus
(Horsfield, 1824)

Tupai Terbang Pipi Kelabu (bahasa Inggeris: Grey-cheeked Flying Squirrel) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Hylopeles lepidus. [2]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Tupai Terbang Pipi Kelabu boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Tupai Terbang Pipi Kelabu adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Tupai Terbang Pipi Kelabu adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Tupai Terbang Pipi Kelabu terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Tupai Terbang Pipi Kelabu berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Tupai Terbang Pipi Kelabu akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Tupai Terbang Pipi Kelabu merupakan haiwan yang dilindungi dan memerlukan lesen pemburuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Duckworth, J. W. & Hedges, S. (2008). Hylopetes lepidus. Senarai Merah Spesies Terancam IUCN 2008. IUCN 2008. Dicapai pada 6 January 2009.
  2. ^ JABATAN HIDUPAN LIAR SABAH.