Upah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Templat:Kewangan peribadi Upah atau ujrah ialah pampasan (atau saraan) monetari oleh majikan kepada pekerja sebagai balasan untuk kerja yang dilakukan. Bayaran boleh dihitung sebagai amaun tetap untuk setiap tugasan yang diselesaikan (upah tugas atau upah ikut kerja), atau pada kadar jam atau harian, atau berdasarkan kuantiti kerja yang dilakukan yang mudah diukur.

Pembayaran dengan upah bertentangan dengan kerja bergaji, yang melibatkan majikan membayar suatu amaun teratur pada selang mantap (seperti mingguan atau bulanan) tanpa mengira panjang jam kerja, dengan komisen yang syaratnya berbayar pada prestasi individual, dan dengan pampasan berdasarkan prestasi syarikat secara keseluruhan. Pekerja upahan juga boleh menerima tip atau ganjaran yang dibayar dengan terus oleh klien dan faedah pekerja yang merupakan bentuk tidak monetari bagi pampasan. Oleh sebab buruh upah ialah bentuk pradominan bagi kerja, istilah "upah" kadang-kadang merujuk semua bentuk (atau semua bentuk monetari) bagi pampasan pekerja.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Sains politik:

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

  • Galbraith, James Kenneth. Created Unequal: the Crisis in American Pay, in series, Twentieth Century Fund Book[s]. New York: Free Press, 1998. ISBN 0-684-84988-7

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Guna tenaga