Jauzah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Walnut)
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Biji kekeras jauzah yang dibuka dari buahnya.

Jauzah (Jawi: جوزة) atau walnat (Bahasa Inggeris: walnut) adalah kekeras yang diperoleh dari dalam buah drupa masak dihasilkan salah satu daripada dua pokok spesies Juglans iaitu J. regia di Eurasia dan J. nigra di Amerika Utara.

Pengistilahan[sunting | sunting sumber]

Kata jauzah meminjam dari Bahasa Arab: جَوْزَة, translit. jawzah.[1] Perkataan walnat pula menyerap kata Inggeris walnut turunan Bahasa Inggeris Lama wealhhnutu "kacang asing" dari wealh "asing":[2] buah kekeras ini dinamakan sedemikian kerana perkenalannya daripada tanah-tanah Gallia dan Itali semasa zaman Empayar Rom".[2]

Kegunaan[sunting | sunting sumber]

Kekeras (atau "kacang" dalam bahasa basahan) ini sering dimakan terus selepas dikupas mahupun selepas dipanggang Ia juga dimasukan dalam pelbagai jenis kuih pastri seperti kek, pai mahupun muesli. Kekeras ini juga boleh dijerukkan atau disaluti gula untuk dijadikan makanan ringan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Wilkinson, Richard James (1932). "jauza". A Malay-English dictionary (romanised). I. Mytilini, Yunani: Salavopoulos & Kinderlis. m/s. 451 – melalui TROVE, Perpustakaan Negara Australia.
  2. ^ a b Online Etymology Dictionary - "Walnut"