Wikivoyage

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Wikivoyage
Wikivoyage-Logo-v3-en.svg
Screenshot of Wikivoyage's new portal
Tangkapan layar portal Wikivoyage
Jenis laman web
Wiki
Terdapat dalam bahasa7 (Inggeris, Perancis, Jerman, Itali, Belanda, Rusia, Sweden)
Ibu pejabatJerman
PemilikYayasan Wikimedia
Diciptakan olehWikivoyage e.V. association
URLwikivoyage.org
KomersialTidak
PendaftaranPilihan

Wikivoyage (Sebutan bahasa Jerman: [vikivwaˈjɑʒ], bahasa Inggeris: /ˌwɪkiˈvɔɪ.ɨdʒ/) atau Wikipelancongan ialah laman panduan pelancongan untuk tujuan pelancongan dan topik pelancongan yang ditulis oleh penulis sukarelawan. Nama Wikivoyage ialah campuran dari perkataan "Wiki" (sistem peranti mudah alih berasaskan Internet yang membenarkan perubahan dan penerusan teks oleh setiap pengguna) dan "Voyage ", perkataan bahasa Perancis untuk perjalanan, pelayaran, atau pelancongan.[1]

Projek ini bermula sebagai sebuah garpu dari Wikitravel versi Jerman pada September 2006 dengan maksud untuk menghindari kepentingan komersial. Diasaskan oleh Persatuan Jerman Wikivoyage EV, dan diteruskan pada 10 Disember 2006. Kandungan yang diterbitkan di bawah lesen copyleft Creative Commons Attribution-ShareAlike.

Pada pertengahan 2012 majoriti komuniti Wikitravel bahasa Inggeris, termasuk sebahagian besar penyelia, berusaha untuk menyatukan komuniti Wikitravel dan Wikivoyage di bawah sebuah proyek bukan-komersial yang baru. Mereka mendekati Yayasan Wikimedia untuk menjelajahi keinginan mereka dalam penyimpanan data, yang berpandukan kejayaan cadangan panduan pelancongan yang dipersetujui oleh WMF pada Oktober 2012.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "WikiVoyage, Wikipedia of travel guides, leaves beta to take on the travel industry". Huffington Post. 1 January 2013. Dicapai pada 11 March 2015.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]