Wollongong

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Wollongong adalah kota terbesar ketiga di Australia bahagian New South Wales selepas Sydney dan Newcastle. Wollongong terletak 80 kilometer sebelah selatan Sydney di sebuah kawasan yang dikenali dengan nama Illawara. Wollongong mempunyai keluasan sebesar 684 km² dan penduduknya yang berjumlah 274.072 jiwa (2004).

Menggunakan kereta api dari Sydney, pengguna dapat sampai ke Wollongong dalam masa 90 hingga 120 minit. Menggunakan kenderaan peribadi seperti (kereta), dari Sydney ke Wollongong memakan masa kira-kira waktu 70 hingga 90 minit.

Wollongong memiliki sebuah universiti (Universiti Wollongong), dua buah katedral, pelbagai gereja yang mempunyai pelbagai aliran, dan juga memliki tokong Buddha terbesar di selatan dunia (Tokong Nan Tien) yang menjadi tarikan utama di Wollongong.

Disebut juga "The Gong", kota ini merupakan kota pertambangan dan industri yang memiliki tambang batu bata, fabrik besi, dan pelabuhan industri.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Kota Wollongong mempunyai geografi yang istimewa. Kota ini terletak di daerah pesisiran yang sempit yang dibatasi oleh Lautan Pasifik di sebelah timurnya dan pegunungan batu yang disebut Illawarra escarpment di sebelah baratnya. Daratannya paling luas di daerah selatan dan paling sempit di daerah utara.

Wollongong pada bahagian utara begitu sempitnya hingga jalan pesisir Lawrence Hargrave Drive yang dulunya memeluk Cliffline terpaksa ditutup. Jalan ini digantikan dengan Jambatan Sea Cliff pada tahun 2005. Kereta api harus melalui beberapa terowong untuk sampai ke Sydney. Southern Freeway dan Old Princess Highway menyediakan jalan darat alternatif untuk kenderaan lainnya.

Pegunungan batu di Wollongong tingginya kira-kira antara 150 - 750 meter di atas permukaan laut. Beberapa gunung yang terkenal ialah Mount Keira, Mount Kembla, Broker's Nose dan Mount Murray.

Di daerah Wollongong terdapat banyak pantai. Ciri-ciri pantai-pantai ini adalah pasirnya yang berwarna emas pucat. Di sebelah selatan kota Wollongong berdekatan Port Kembla, terapat lima buah pulau yang terkenal dengan nama "The Five Islands". Pulau terbesarnya adalah Gang-man-gang Island. Pulau-pulau ini digunakan sebagai kawasan pemeliharaan flora dan fauna liar.

Sebuah tasik air laut bernama Lake Illawara dapat ditemukan di sebelah selatan kota ini. Di sebelah utara tasik ini adalah Port Kembla, pelabuhan yang telah diperbesar oleh galian manusia dan pembaikan.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Daerah ini pada mulanya didiami oleh orang Dharwal (atau Turuwal) (orang asli Australia). Orang Eropah yang pertama kali berkunjung ke daerah ini adalah ahli pelayaran, George Bass dan Matthew Flinders yang berlabuh di Lake Illawara pada tahun 1796. Orang pertama yang masuk dan tinggal di daerah ini adalah pemotong kayu Sedar di awal abad ke-19. Berikutnya adalah peternak pada tahun 1812.

Ahli pelayaran, George Bass pertama kali mendokumentasikan kewujudan gunung berapi di Illawara pada tahun 1797. Letusan gunung berapi terbesar di Australia terjadi pada tahun 1902 di Gunung Berapi Mount Kembla. Letusannya mengorbankan 94 orang lelaki dan kanak-kanak lelaki. Korban termuda berumur 14 tahun, korban tertua 69 tahun. Dua orang lelaki meninggal dunia ketika berusaha menyelematkan orang-orang yang masih hidup.

Industri berat tertarik pada daerah ini kerana kewujudan gunung berapi. Pada tahun 1028 di Hoskins, yang kemudian disebut Australian Iron & Steel, memulakan kerja-kerja mengimpal besi di Port Kembla, beberapa kilometer di sebelah selatan Wollongong. BHP Billiton (yang dulunya Broken Hill Proprietary Company) membeli AI&S pada tahun 1934 tetapi kemudiannya memisahkan pembahagian syarikat kimpalan besinya kepada syarikat yang lain yang dikenali dengan nama BlueScope Steel.

Pada waktu kini, aktiviti ekonomi utama daerah ini adalah industri besar, perguruan tinggi, seni, pelancongan, dan perumahan.

Iklim[sunting | sunting sumber]

Suhu rata-rata di musim sejuk adalah 17 darjah S dan musim panas 27 darjah S. Tadahan hujan terbanyak pada bulan Februari hingga Jun.

Media[sunting | sunting sumber]

Wollongong dan daerah Illawara memiliki tiga stesen televisyen swasta - WIN Television, Prime, dan Southern Cross Ten. Australian Broadcasting Corporation (ABC) dan Special Broadcasting Service (SBS) juga disiarkan di Wollongong.

Daerah ini menerima empat stesen radia iaitu ABC radio - 97.3 ABC Illawara, Radio NAtional 1431 AM, Triple J 98.9 FM dan ABC Classic FM 95.7 DM. Ada dua stasiun radio swasta i98 FM (98.1), 96.5 Wave FM, dan community radio Vox FM (106.9).

Wollongong mempunyai satu surat khabar harian, Illawara Mercury, dan beberapa surat khabar masyarakat.

Pusat Beli-Belah[sunting | sunting sumber]

Ada beberapa pusat beli-belah di daerah Wollongong, diantaranya:

  • Crown Street Mall
  • Westfield Figtree
  • Westfield Warrawong
  • Stockland Shellharbour

Tarikan Pelancong[sunting | sunting sumber]

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]