Pergi ke kandungan

WorldWideWeb

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
WorldWideWeb
Pembuat asalTim Berners-Lee
PembangunTim Berners-Lee untuk CERN
Pelancaran pertama25 Disember 1990; 33 tahun yang lalu (1990-12-25)[1]
Versi terkini/stabil
0.17 (1994)
Ditulis dalamObjective-C[1]
Sistem pengendalianNeXTSTEP[1]
Tersedia dalamBahasa Inggeris
JenisPerisian bebaspelayar webHTML editor
GenrePelayar sesawang, alat pengarangan web
LesenPerisian domain awam
Pautan berkaitan
Tapak webwww.w3.org/People/Berners-Lee/WorldWideWeb.html
Repositori
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

WorldWideWeb (kemudiannya dinamakan kepada Nexus untuk mengelakkan kekeliruan di antara perisian dan jaringan sejagat) ialah pelayar sesawang[1] dan penyunting pertama.[2] Ia dihentikan pada tahun 1994. Pada waktu ia ditulis, WorldWideWeb merupakan pelayar sesawang tunggal yang wujud[1] dan juga penyunting HTML WYSIWYG.

Kod sumber WorldWideWeb dilepaskan sebagai domain awam pada 30 April 1993.[3][4] Beberapa kod masih lagi disimpan di komputer NeXT milik Tim Berners-Lee di muzium CERN dan ia tidak dipulihkan kerana status komputer sebagai artifak bersejarah. Bertepatan dengan ulang tahun ke-20 pusat penyelidikan yang memberikan web kepada dunia, satu projek bermula pada 2013 di CERN untuk memelihara perkakasan dan perisian asal tersebut yang mempunyai kaitan dengan kelahiran web.[5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e Berners-Lee, Tim. "The WorldWideWeb browser" (dalam bahasa Inggeris). Konsortium Jaringan Sejagat. Dicapai pada 23 Julai 2010.
  2. ^ Petrie, Charles; Cailliau, Robert (November 1997). "Interview Robert Cailliau on the WWW Proposal: "How It Really Happened."" (dalam bahasa Inggeris). Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik. Dicapai pada 18 August 2010.
  3. ^ "The document that officially put the World Wide Web into the public domain on 30 April 1993" (dalam bahasa Inggeris). CERN. Dicapai pada 26 September 2013.
  4. ^ Berners-Lee, Tim. "Frequently asked questions – What were the first WWW browsers?" (dalam bahasa Inggeris). Konsortium Jaringan Sejagat. Dicapai pada 22 Julai 2010.
  5. ^ Ghosh, Pallab. "Cern re-creating first web page to revere early ideals" (dalam bahasa Inggeris). BBC. Dicapai pada 30 April 2013.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]