Yazdegerd III

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Syiling Yazdgerd III

Yazdegerd (Bahasa Parsi: یزدگرد سوم) merupakan raja kerajaan Empayar Parsi Sassanid yang ke-29 dan terakhir. Ayah beliau bernama Shahyar dan beliau mempunyai pertalian darah dengan kerajaan Empayar Rom Byzantine. Beliau mempunyai seorang anak lelaki yang bernama Pirooz dan seorang anak perempuan yang bernama Sharbanu.

Kehidupannya[sunting | sunting sumber]

Beliau menaiki takhta kerajaan pada bulan Jun 632M. Kerana sewaktu menaiki takhta beliau masih muda dalam lingkungan 20 tahun, beliau kurang berpengalaman dalam bidang pentadbiran dan ketenteraan, seterusnya meletakkan kerajaan Sassanid terumbang-ambing. selain itu pada masa Pemerintahanya banyak terjadi kegoncangan di tubuh Kerajaan, akibat Perebutan Tahta dan Jabatan. serta serangan dari Kekhalifahan Islam semakin menambah kegoncagan Pemerintahnya.Dengan ketiadaan pemimpin yang cekap seperti sebelumnya, kerajaan Parsi akhirnya tumbang di bawah pimpinan Yazdegerd III. Pada masa Pemerintahan Islam di bawah Umar bin Khattab, ia harus terusir dari Istana Putih akibat dari Serangan Pasukan Islam di bawah Saad Bin Abi Waqqash.

Beliau meninggal pada masa kekhalifahan Utsman bin Affan,dibunuh ketika sedang berlindung di Merv pada tahun 651. mengenai versi kematianya saat ini masih Kontroversial.