Senarai Perdana Menteri United Kingdom

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Senarai Perdana Menteri United Kingdom
Royal Coat of Arms of the United Kingdom (HM Government).svg
Jata Negara United Kingdom
David Cameron - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2010.jpg
Penyandang David Cameron
Gelaran
Mula bertugas 27 Jun 2007
Kediaman
Pembentukan 1721
Laman http://www.number10.gov.uk


Berikut adalah senarai Perdana Menteri United Kingdom sejak tahun 1721.

Senarai Perdana Menteri United Kingdom[sunting | sunting sumber]

Kod warna: Whig Tory atau Konservatif Konservatif/Pemersatu Liberal Buruh Pemerintahan Nasional Koalisi
Perdana Menteri Awal jawatan Akhir jawatan Parti politik
Sir Robert Walpole
(sejak 1742 sebagai Earl of Orford)
4 April 1721 (15 Mei 1730) 11 Februari 1742 Whig
The Earl of Wilmington 16 Februari 1742 2 Julai 1743 Whig
Henry Pelham 27 Ogos 1743 7 Mac 1754 Whig
The Duke of Newcastle 16 Mac 1754 16 November 1756 Whig
Duke dari Devonshire 16 November 1756 25 Jun 1757 Whig
The Duke of Newcastle 2 Julai 1757 26 Mei 1762 Whig
Earl dari Bute 26 Mei 1762 16 April 1763 Tory
George Grenville 16 April 1763 13 Julai 1765 Whig
Marquess dari Rockingham 13 Julai 1765 30 Julai 1766 Whig
The Earl of Chatham 30 Julai 1766 14 Oktober 1768 Whig
The Duke of Grafton 14 Oktober 1768 28 Januari 1770 Whig
Lord North 28 Januari 1770 22 Mac 1782 Tory
The Marquess of Rockingham 27 Mac 1782 1 Julai 1782 Whig
The Earl of Shelburne 4 Julai 1782 2 April 1783 Whig
The Duke of Portland 2 April 1783 19 Disember 1783 Tory/Koalisi Fox-North
William Pitt the Younger 19 Disember 1783 14 Mac 1801 Tory
Henry Addington 17 Mac 1801 10 Mei 1804 Tory
William Pitt the Younger 10 Mei 1804 23 Januari 1806 Tory
The Lord Grenville 11 Februari 1806 31 Mac 1807 Whig/Kementerian Semua Bakat
The Duke of Portland 31 Mac 1807 4 Oktober 1809 Tory
Spencer Perceval 4 Oktober 1809 11 Mei 1812 Tory
The Earl of Liverpool 9 Jun 1812 10 April 1827 Tory
George Canning 10 April 1827 8 Ogos 1827 Tory
The Viscount Goderich 31 Ogos 1827 22 Januari 1828 Tory
The Duke of Wellington 22 Januari 1828 22 November 1830 Tory
The Earl Grey 22 November 1830 16 Julai 1834 Whig
The Viscount Melbourne 16 Julai 1834 17 November 1834 Whig
The Duke of Wellington
(pengganti sementara)
17 November 1834 9 Disember 1834 Konservatif
Sir Robert Peel 10 Disember 1834 18 April 1835 Konservatif
The Viscount Melbourne 18 April 1835 30 Ogos 1841 Whig
Sir Robert Peel 30 Ogos 1841 30 Jun 1846 Konservatif
The Lord John Russell
(Kemudian PM sebagai Earl Russell)
30 Jun 1846 23 Februari 1852 Whig
The Earl of Derby 23 Februari 1852 19 Disember 1852 Konservatif
The Earl of Aberdeen 19 Disember 1852 6 Februari 1855 Peelite/ Koalisi
The Viscount Palmerston 6 Februari 1855 20 Februari 1858 Whig
The Earl of Derby 20 Februari 1858 12 Jun 1859 Konservatif
The Viscount Palmerston 12 Jun 1859 18 Oktober 1865 Liberal
The Earl Russell
(sebelumnya PM sebagai Lord John Russell)
29 Oktober 1865 28 Jun 1866 Liberal
The Earl of Derby 28 Jun 1866 27 Februari 1868 Konservatif
Benjamin Disraeli
27 Februari 1868 3 Disember 1868 Konservatif
William Ewart Gladstone 3 Disember 1868 20 Februari 1874 Liberal
Benjamin Disraeli
(sejak 1876 sebagai Earl of Beaconsfield)
20 Februari 1874 23 April 1880 Konservatif
William Ewart Gladstone 23 April 1880 23 Jun 1885 Liberal
The Marquess of Salisbury 23 Jun 1885 1 Februari 1886 Konservatif
William Ewart Gladstone 1 Februari 1886 25 Julai 1886 Liberal
The Marquess of Salisbury 3 Ogos 1886 15 Ogos 1892 Konservatif
William Ewart Gladstone 15 Ogos 1892 5 Mac 1894 Liberal
The Earl of Rosebery 5 Mac 1894 25 Jun 1895 Liberal
The Marquess of Salisbury 25 Jun 1895 12 Julai 1902 Konservatif/ Pemersatu
Arthur Balfour 12 Julai 1902 5 Disember 1905 Konservatif/ Pemersatu
Sir Henry Campbell-Bannerman 5 Disember 1905 7 April 1908 Liberal
Herbert Henry Asquith 7 April 1908 7 Disember 1916 Liberal
(Kemudian Koalisi)
David Lloyd George 7 Disember 1916 23 Oktober 1922 Liberal Nasional/ Koalisi
Andrew Bonar Law 23 Oktober 1922 22 Mei 1923 Konservatif
Stanley Baldwin 22 Mei 1923 22 Januari 1924 Konservatif
Ramsay MacDonald 22 Januari 1924 4 November 1924 Buruh
Stanley Baldwin 4 November 1924 5 Jun 1929 Konservatif
Ramsay MacDonald 5 Jun 1929 24 Ogos 1931 Buruh
Ramsay MacDonald 1 24 Ogos 1931 7 Jun 1935 Buruh Nasional/Pemerintahan Nasional
Stanley Baldwin 7 Jun 1935 28 Mei 1937 Konservatif/Pemerintahan Nasional
Neville Chamberlain 28 Mei 1937 10 Mei 1940 Konservatif/Pemerintahan Nasional
Winston Churchill 10 Mei 1940 23 Mei 1945 Konservatif/Koalisi
Winston Churchill 1 23 Mei 1945 26 Julai 1945 Konservatif/Pemerintahan Sementara
Clement Attlee 26 Julai 1945 26 Oktober 1951 Buruh
Sir Winston Churchill 26 Oktober 1951 6 April 1955 Konservatif
Sir Anthony Eden 6 April 1955 10 Januari 1957 Konservatif
Harold Macmillan 10 Januari 1957 19 Oktober 1963 Konservatif
The Earl of Home
(sejak 1963 sebagai Sir Alec Douglas-Home)
19 Oktober 1963 16 Oktober 1964 Konservatif
Harold Wilson 16 Oktober 1964 19 Jun 1970 Buruh
Edward Heath 19 Jun 1970 4 Mac 1974 Konservatif
Harold Wilson 4 Mac 1974 5 April 1976 Buruh
James Callaghan 5 April 1976 4 Mei 1979 Buruh
Margaret Thatcher 4 Mei 1979 28 November 1990 Konservatif
John Major 28 November 1990 2 Mei 1997 Konservatif
Tony Blair 2 Mei 1997 27 Jun 2007 Buruh
Gordon Brown 27 Jun 2007 11 Mei 2010 Buruh
David Cameron 11 Mei 2010 Masih menjabat Konservatif


Kod warna: Whig Tory atau Konservatif Konservatif/Pemersatu Liberal Buruh Pemerintahan Nasional Koalisi

Catatan[sunting | sunting sumber]

1Pada setiap tanda, Perdana Menteri menjabat mengundurkan diri dan menunjuk untuk membentuk pemerintahan baru yang benar benar berbeda dari pemerintahan sebelumnya.