Senarai kerja penggubahan oleh Giuseppe Verdi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Senarai Opera Giuseppe Verdi
Verdi Giuseppe.jpg

Oberto, Conte di San Bonifacio (1839)
Un giorno di regno (1840)
Nabucco (1842)
I Lombardi alla prima crociata (1843)
Ernani (1844)
I due Foscari (1844)
Giovanna d'Arco (1845)
Alzira (1845)
Attila (1846)
Macbeth (1847)
I masnadieri (1847)
Jérusalem (1847)
Il corsaro (1848)
La battaglia di Legnano (1849)
Luisa Miller (1849)
Stiffelio (1850)
Rigoletto (1851)
Il trovatore (1853)
La traviata (1853)
Les vêpres siciliennes (1855)
Simón Bocanegra (1857)
Aroldo (1857)
Un ballo in maschera (1859)
La forza del destino (1862)
Don Carlos (1867)
Aida (1871)
Otello (1887)
Falstaff (1893)


Rencana utama: Giuseppe Verdi

Berikut adalah senarai lengkap keseluruhan kerja-kerja penggubahan Giuseppe Verdi termasuk opera - opera, lagu - lagu, kerja muzik berkaitan keagamaan (sacred works) dan lain-lain. Senarai ini tidak termasuk aria-aria yang ditulis untuk opera. Untuk senarai aria, sila rujuk terus kepada rencana - rencana opera gubahan beliau.

Portal:Senarai kerja penggubahan oleh Giuseppe Verdi Portal Muzik klasikal

Opera[sunting | sunting sumber]

Lagu[sunting | sunting sumber]

  • Sei Romanze (1838)
    1. Non t'accostar all'urna (Jacopo Vittorelli)
    2. More, Elisa, lo stanco poeta (Tommaso Bianchi)
    3. In solitaria stanza (Jacopo Vittorelli)
    4. Nell'orror di note oscura (Carlo Angiolini)
    5. Perduta ho la pace (terjemahan oleh Luigi Balestra dari hasil kerja Johann Wolfgang von Goethe berjudul Faust)
    6. Deh, pietoso, o addolorata (terjemahan oleh Luigi Balestra dari hasil kerja Johann Wolfgang von Goethe berjudul Faust)
  • L'esule (1839) (Temistocle Solera)
  • La seduzione (1839) (Luigi Balestra)
  • Guarda che bianca luna: notturno (1839) (Jacopo Vittorelli)
  • Album di Sei Romanze (1845)
    1. Il tramonto (Andrea Maffei)
    2. La zingara (S. Manfredo Maggioni)
    3. Ad una stella (Maffei)
    4. Lo Spazzacamino (Felice Romani)
    5. Il Mistero (Felice Romani)
    6. Brindisi (Maffei)
  • Il poveretto (1847) (Maggioni)
  • L'Abandonée (1849) (Escudier)
  • Stornello (1869)
  • Pietà Signor (1894) (Verdi dan Boito)

Kerja-kerja berkaitan keagamaan (Sacred Works)[sunting | sunting sumber]

  • Requiem (22.5.1874, Gereja San Marco, Milan)
  • Messa per Rossini (1869; persembahan pertama pada 11.9.1988 di Stuttgart)
  • Pater Noster (1873): untuk 5 bahagian koir
  • Ave Maria (1880): untuk soprano dan alat muzik bertali
  • Quattro Pezzi Sacri (7.4.1898, Grande Opéra, Paris):
    1. Ave Maria (1898): campuran koir
    2. Stabat Mater: campuran koir
    3. Laudi alla Vergine Maria: untuk koir wanita
    4. Te Deum: untuk koir dan orkestra

Lain-lain kerja[sunting | sunting sumber]

  • Suona la tromba (1848) (Giuseppe Mameli), Hymn patriotik
  • Inno delle Nazioni (1862, London) (bersama Arrigo Boito), untuk tenor, koir dan orkestra
  • Hymn of the Nations (1860)
  • String Quartet in E minor (1873)