Senarai lapangan terbang Indonesia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut merupakan senarai lapangan terbang di Indonesia berserta kod IATA masing-masing:

Lokasi[sunting | sunting sumber]

Jawa & Bali[sunting | sunting sumber]

  1. BDO - Lapangan Terbang Husein Sastranegara, Bandung
  2. CBN - Lapangan Terbang Penggung, Cirebon
  3. CGK - Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta, Jakarta
  4. CXP - Lapangan Terbang Tunggul Wulung, Cilacap
  5. DPS - Lapangan Terbang Antarabangsa Bali = Lapangan Terbang Ngurah Rai, Denpasar
  6. HLP - Lapangan Terbang Antarabangsa Halim Perdanakusuma, Jakarta
  7. JOG - Lapangan Terbang Adi Sutjipto, Yogyakarta
  8. PCB - Lapangan Terbang Pondok Cabe
  9. SOC - Lapangan Terbang Adi Sumarmo Wiryokusumo, Surakarta
  10. SRG - Lapangan Terbang Achmad Yani, Semarang
  11. KDI - Lapangan Terbang Antarbangsa Iskandar
  12. MEQ - Lapangan Terbang Cut Nyak Dien
  13. SUB - Lapangan Terbang Juanda, Surabaya
  14. Lapangan Terbang Abdul Rachman Saleh, Malang
  15. Lapangan Terbang Batujajar
  16. Lapangan Terbang Budiarto, Tangerang
  17. Lapangan Terbang Cibeureum, Tasikmalaja
  18. Lapangan Terbang Iswahyudi, Madiun
  19. Lapangan Terbang Pangandaran
  20. Lapangan Terbang Pagerungan
  21. Lapangan Terbang Rumpin

Sumatra[sunting | sunting sumber]

  1. AEG - Lapangan Terbang Godang
  2. BKS - Lapangan Terbang Fatmawati Soekarno, Bengkulu
  3. BTH - Lapangan Terbang Hang Nadim, Batam
  4. BTJ - Lapangan Terbang Sultan Iskandarmuda = Lapangan Terbang Blang Bintang, Banda Aceh
  5. DJB - Lapangan Terbang Sultan Thaha, Jambi
  6. DUM - Lapangan Terbang Pinang Kampai, Dumai
  7. GNS - Lapangan Terbang Binaka, Gunung Sitoli
  8. LSW - Lapangan Terbang Malikus Saleh, Lhoksumawe
  9. LSX - Lapangan Terbang Sukon
  10. MES - Lapangan Terbang Polonia, Medan
  11. NTX - Lapangan Terbang Ranai, Natuna Ranai
  12. PDG - Lapangan Terbang Tabing, Padang
  13. PDO - Lapangan Terbang Pendopo
  14. PKU - Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Syarif Kasim II, Pekanbaru
  15. PLM - Lapangan Terbang Sultan Mahmud Badaruddin II, Palembang
  16. PPR - Lapangan terbang Pasir Pangaraan, Pasir Pangarayan
  17. RGT - Lapangan Terbang Japura, Rengat
  18. SIQ - Lapangan Terbang Dabo, Singkep
  19. TJG - Lapangan Terbang Warukin, Tanjung Warukin
  20. TKG - Lapangan Terbang Radin Inten II, Bandar Lampung
  21. TMC - Lapangan Terbang Tambolaka
  22. TNJ - Lapangan Terbang Kijang, Tanjung Pinang
  23. BIM- Bandara Internasional Minangkabau, Padang (mulai Julai 2005)
  24. Lapangan Terbang Banding Agung
  25. Lapangan Terbang Depati Amir, Pangkal Pinang
  26. Lapangan Terbang Gatot Subrato, Batu Raja
  27. Lapangan Terbang H As Hanandjoeddin, Tanjung Pandan
  28. Lapangan Terbang Maimun Saleh, Sabang
  29. Lapangan Terbang Pinang Sore, Sibolga
  30. Lapangan Terbang Tarempa, Matak

Sulawesi[sunting | sunting sumber]

  1. GTO - Lapangan Terbang Jalaluddin, Gorontalo
  2. KDI - Lapangan Terbang Wolter Monginsidi, Kendari
  3. MDC - Lapangan Terbang Sam Ratulangi, Manado
  4. NAH - Lapangan Terbang Naha
  5. PLW - Lapangan Terbang Mutiara, Palu
  6. SQR - Lapangan terbang Soroako
  7. UPG - Lapangan Terbang Hasanuddin, Makassar
  8. Lapangan Terbang Maranggo, Pulau Tomea

Kalimantan[sunting | sunting sumber]

  1. BDJ - Lapangan Terbang Syamsudin Noor, Banjarmasin
  2. BPN - Lapangan Terbang Sultan Aji Muhamad Sulaiman, Balikpapan
  3. BTN - Lapangan Terbang Batu Licin
  4. BYQ - Lapangan Terbang Bunyu
  5. KTG - Lapangan Terbang Rahadi Usman, Ketapang
  6. NPO - Lapangan Terbang Nanga Pinoh
  7. PNK - Lapangan Terbang Supadio, Pontianak
  8. PKY - Lapangan Terbang Tjilik Riwut, Palangkaraya
  9. SRI - Temindung, Samarinda
  10. TSX - Lapangan Terbang Tanjung Santan
  11. Lapangan Terbang Hasan, Sampit
  12. Lapangan Terbang Iskandar, Pangkalan Bun
  13. Lapangan Terbang Juwata, Tarakan
  14. Lapangan Terbang Kalimaru, Tanjung Redep
  15. Lapangan Terbang Mangkajang
  16. Lapangan Terbang Mekar Putih
  17. Lapangan Terbang Muara Badak Pujangan
  18. Lapangan Terbang Pangsuma, Putussibau
  19. Lapangan Terbang Susilo, Sintang
  20. Lapangan Terbang Tanjung Harapan, Tanjung Selor

Maluku & Papua[sunting | sunting sumber]

  1. AMQ - Lapangan Terbang Pattimura, Ambon
  2. BIK - Lapangan Terbang Frans Kaisiepo, Biak
  3. BXB - Lapangan Terbang Babo
  4. DJJ - Lapangan Terbang Sentani, Jayapura
  5. KNG - Lapangan Terbang Kaimana
  6. LUV - Lapangan Terbang Dumatubin, Langgur
  7. MKQ - Lapangan Terbang Mopah, Merauke
  8. MKW - Lapangan Terbang Rendani, Manokwari
  9. NBX - Lapangan Terbang Nabire
  10. SOQ - Lapangan Terbang Jefman, Sorong
  11. TIM - Lapangan Terbang Moses Kilangin, Tembagapura
  12. TTE - Lapangan Terbang Babullah, Ternate
  13. WMX - Lapangan Terbang Wamena
  14. Lapangan Terbang Aru
  15. Lapangan Terbang Kobok
  16. Lapangan Terbang Kornasoren, Numfoor
  17. Lapangan Terbang Nangasuri
  18. Lapangan Terbang Tanah Besar Sorong

Nusa Tenggara[sunting | sunting sumber]

  1. AMI - Lapangan Terbang Selaparang, Mataram
  2. KOE - Lapangan Terbang El Tari, Kupang
  3. LBJ - Lapangan Terbang Mutiara II, Labuan Bajo
  4. Lapangan Terbang H Hasan Aroeboesman, Ende
  5. Lapangan Terbang Mali
  6. Lapangan Terbang Mau Hau, Waingapu
  7. Lapangan Terbang Muhammad Salahuddin, Bima
  8. Lapangan Terbang Satar Tacik, Ruteng
  9. Lapangan Terbang Sumbawa Besar, Sumbawa
  10. Lapangan Terbang Wai Oti, Maumere

Pautan luar[sunting | sunting sumber]