Senarai pesawat paling banyak dikeluarkan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut merupakan senarai pesawat dengan jumlah pengeluaran melebihi 5,000 buah. Jumlah di dalam senarai adalah berdasarkan jumlah dalam rencana pesawat.

Jumlah pengeluaran[sunting | sunting sumber]

Lebih dari 10,000 buah pesawat[sunting | sunting sumber]

Nama Jumlah dikeluarkan Negara Nota Tempoh dikeluarkan
Amerika Syarikat Cessna 172 43,000+[1] Amerika Syarikat Masih dikeluarkan. Juga dikeluarkan secara berlesen di Perancis 1956-kini
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Polikarpov Po-2 40,000+ Kesatuan Soviet Pesawat sayap berkembar paling banyak di keluarkan 1929-1959
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Ilyushin Il-2 36,183 Kesatuan Soviet Pesawat tempur paling banyak dikeluarkan. 1941-1945
Jerman Nazi Messerschmitt Bf 109 35,000 Jerman Nazi Pesawat pejuang paling banyak dikeluarkan. Juga dikeluarkan secara berlesen di Sepanyol 1937-1956
Amerika Syarikat Piper PA-28 32,778+ Amerika Syarikat Masih dikeluarkan. Dikeluarkan dalam pelbagai model dibina 1960-kini
Amerika Syarikat Cessna 182 25,000+ Amerika Syarikat Masih dikeluarkan. Juga dibina secara berlesen di Perancis 1956-kini
Amerika Syarikat Cessna 150 23,954 Amerika Syarikat Juga dibina secara berlesen di Perancis 1959-1977
United Kingdom Supermarine Spitfire 22,351 United Kingdom 1936-1948
Jerman Nazi Focke-Wulf Fw 190 20,000+ Jerman Nazi 64 buah dibina di Perancis selepas Perang Dunia II sebagai NC 900 1939-1945
Amerika Syarikat Piper J-3 Cub 19,073 Amerika Syarikat 1938-1947
Amerika Syarikat B-24 Liberator 18,482 Amerika Syarikat Pesawat pengebom berat paling banyak dibina; pesawat enjin berbilang paling banyak dibina. 1940-1945
Kesatuan Republik Sosialis Soviet/Poland/Republik Rakyat China Antonov An-2 18,000 Kesatuan Soviet, Republik Rakyat China dan Poland 1947-1992
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Mikoyan-Gurevich MiG-15 18,000 Kesatuan Soviet Pesawat jet paling banyak dibina. 3,454 buah dibina di Czechoslovakia (S-102/103), 727 buah di Poland sebagai LIM-1/2, ?? di China sebagai JJ-2
Amerika Syarikat Beechcraft Bonanza 17,000+ Amerika Syarikat Masih dikeluarkan 1947-kini
Kesatuan Republik Sosialis Soviet/Rusia Mil Mi-8 17,000+ Kesatuan Soviet/Rusia Helikopter paling banyak dibina. Masih dikeluarkan 1961-kini
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Yakovlev Yak-9 16,769 Kesatuan Soviet 1942-1948
Amerika Syarikat P-51 Mustang 15,875 Amerika Syarikat Juga dibina secara berlesen di Australia 1940-1945
Amerika Syarikat P-47 Thunderbolt 15,686 Amerika Syarikat 1942-1945
Amerika Syarikat T-6 Texan 15,495 Amerika Syarikat 1937-1950s
Jerman Nazi Junkers Ju 88 15,000 Jerman Nazi 1939-1945
United Kingdom Hawker Hurricane 14,000 United Kingdom Juga dibina secara berlesen di Kanada 1937-1944
Amerika Syarikat Curtiss P-40 13,738 Amerika Syarikat 1939–1944
Amerika Syarikat Douglas DC-3 13,140 Amerika Syarikat Pesawat penumpang paling banyak dikeluarkan. Juga dibina secara berlesen di Jepun dan Kesatuan Soviet
Amerika Syarikat B-17 Flying Fortress 12,731 Amerika Syarikat 1936–1945
Amerika Syarikat F4U Corsair 12,571 Amerika Syarikat Pesawat pejuang berenjin piston paling lama dikeluarkan 1940-1952
Amerika Syarikat F6F Hellcat 12,275 Amerika Syarikat 1942-1945
United Kingdom Vickers Wellington 11,461 United Kingdom 1936-1945
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Petlyakov Pe-2 11,427 Kesatuan Soviet
United Kingdom Avro Anson 11,029 United Kingdom Juga dibina secara berlesen di Kanada 1935-1952
Kesatuan Republik Sosialis Soviet/Republik Rakyat China Mikoyan-Gurevich MiG-21 11,000+ Kesatuan Soviet Dikeluarkan di China sebagai J-7/JJ-7, India (oleh HAL) dan Czechoslovakia sebagai S-106
Jepun A6M Zero 11,000 Jepun 1940-1945
Amerika Syarikat UH-1 Iroquois 16,000 Amerika Syarikat Helikopter Barat paling banyak dibina; masih dikeluarkan
Kesatuan Republik Sosialis Soviet/Republik Rakyat China Mikoyan-Gurevich MiG-17 10,367 Kesatuan Soviet Banyak pesawat dibina di China sebagai Shenyang J-5 dan JJ-5 1951-1986
Amerika Syarikat Lockheed P-38 Lightning 10,037 Amerika Syarikat 1941-1945

5,000-10,000 buah pesawat[sunting | sunting sumber]

Nama Jumlah dikeluarkan Negara Nota Tempoh dikeluarkan
Amerika Syarikat B-25 Mitchell 9,984 Amerika Syarikat
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Lavochkin La-5 9,920 Kesatuan Soviet
Amerika Syarikat F-86 Sabre/FJ Fury 9,860 Amerika Syarikat Dikeluarkan dengan berlesen di Australia dan Kanada
Amerika Syarikat Grumman TBF Avenger 9,837 Amerika Syarikat
Amerika Syarikat Bell P-39 Airacobra 9,584 Amerika Syarikat
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Polikarpov I-16 9,450 Kesatuan Soviet
Amerika Syarikat Piper PA-18 9,000 Amerika Syarikat
Amerika Syarikat Beechcraft Model 18 9,000 Amerika Syarikat
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Yakovlev Yak-18 9,000 Kesatuan Soviet
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Yakovlev Yak-1 8,720 Kesatuan Soviet
Kesatuan Republik Sosialis Soviet/Republik Rakyat China Mikoyan-Gurevich MiG-19 8,500 Kesatuan Soviet,Republik Rakyat China, Czechoslovakia
Perancis SPAD S.XIII 8,472 Perancis Pesawat reka bentuk era Perang Dunia I yang paling banyak dikeluarkan 1917–1918
Amerika Syarikat Bell 206 Jetranger 8,460 Amerika Syarikat Juga dikeluarkan secara berlesen di Itali dan Australia
United Kingdom Avro 504 8,340 United Kingdom
Amerika Syarikat Piper PA-32 7,842+ Amerika Syarikat Enlarged PA-28 1965–kini
Perancis Breguet 14 7,800 Perancis 2,300 built after the end of WWI 1917–1928
Amerika Syarikat Cessna 206 7,783 Amerika Syarikat
United Kingdom de Havilland Mosquito 7,781 United Kingdom Juga dikeluarkan secara berlesen di Australia dan Kanada
Amerika Syarikat F4F Wildcat 7,722 Amerika Syarikat
Amerika Syarikat Cessna 120 dan 140 7,604 Amerika Syarikat
Amerika Syarikat Cessna 152 7,584 Amerika Syarikat Juga dikeluarkan secara berlesen di Perancis
Amerika Syarikat F-84 Thunderjet 7,524 Amerika Syarikat
Amerika Syarikat Douglas DB-7 7,478 Amerika Syarikat
United Kingdom Avro Lancaster 7,377 United Kingdom Juga dikeluarkan secara berlesen di Kanada
Jerman Nazi Heinkel He 111 7,300 Jerman Nazi Juga dikeluarkan secara berlesen di Sepanyol sebagai CASA C.2111
Kesatuan Republik Sosialis Soviet/Poland Mil Mi-2 7,200 Kesatuan Soviet, Poland
United Kingdom de Havilland Tiger Moth 7,105 United Kingdom Juga dikeluarkan secara berlesen di negara-negara lain
Amerika Syarikat Curtiss JN-4 6,813 Amerika Syarikat
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Tupolev SB 6,656 Kesatuan Soviet Juga dikeluarkan di Czechoslovakia
Amerika Syarikat T-33 Shooting Star 6,557 Amerika Syarikat
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Polikarpov I-15 6,519 Kesatuan Soviet Juga dikeluarkan di Sepanyol
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Yakovlev Yak-7 6,399 Kesatuan Soviet
Kesatuan Republik Sosialis Soviet LaGG-3 6,258 Kesatuan Soviet
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Ilyushin Il-10 6,226 Kesatuan Soviet Juga dikeluarkan di Czechoslovakia
Amerika Syarikat Cessna 180 6,193 Amerika Syarikat
United Kingdom Handley Page Halifax 6,176 United Kingdom
Jerman Nazi Messerschmitt Bf 110 6,150 Jerman Nazi Beberapa sumber menyatakan sejumlah 15,000 buah pesawat telah dibina, tetapi kebanyakan menyatakan hanya 6,000-6,150
Amerika Syarikat Beechcraft King Air 6,000 Amerika Syarikat
United Kingdom/Perancis Sopwith 1½ Strutter 6,000 United Kingdom, Perancis (~4,500) 1916–1918
Jerman Nazi Junkers Ju 87 6,000 Jerman Nazi
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Polikarpov R-5 6,000 Kesatuan Soviet
United Kingdom Bristol Beaufighter 5,928 United Kingdom Juga dikeluarkan di Australia
Jepun Nakajima Ki-43 5,919 Jepun
Amerika Syarikat Boeing 737 6,000+ Amerika Syarikat Pesawat awam berkuasa jet yang paling banyak dikeluarkan. Sehingga kini masih dikeluarkan
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Lavochkin La-7 5,753 Kesatuan Soviet
United Kingdom Sopwith Camel 5,500 United Kingdom 1917–1918
Jepun Yokosuka K5Y 5,500 Jepun
Amerika Syarikat Cessna AT-17 5,422 Amerika Syarikat
United Kingdom Bristol F.2 Fighter 5,329 United Kingdom 1916–1927
Amerika Syarikat B-26 Marauder 5,288 Amerika Syarikat
United Kingdom S.E.5 5,205 United Kingdom 1917–1918
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Ilyushin Il-4 5,200 Kesatuan Soviet
Amerika Syarikat F-4 Phantom II 5,195 Amerika Syarikat 1958–1981
Amerika Syarikat Cessna 170 5,174 Amerika Syarikat 1948-1956
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Mikoyan-Gurevich MiG-23 5,047 Kesatuan Soviet 1967–1985
Kesatuan Republik Sosialis Soviet Yakovlev Yak-12 5,000 Kesatuan Soviet
Jerman Grunau Baby IIb ~5,000[2] Jerman 1936-?

Nota dan rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. Russ Niles (October 04, 2007). "Cessna to Offer Diesel Skyhawk". Diperoleh pada 2007-10-05. 
  2. "Deutsches Museum - Flugwerft Schleißheim: Grunau Baby IIb (German)". Diperoleh pada 2008-08-08. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]