A. Rahman bin Mokhtar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Yang Berhormat Dr Haji

A. Rahman bin Mokhtar
Dr A Rahman bin Mokhtar.jpg
Ahli Dewan Undangan Terengganu
untuk N1 Kuala Besut
Dalam jawatan
Mac 2008 – Jun 2013
RajaMizan Zainal Abidin
Didahului olehAbdullah Che Muda
Majoriti2,434 (PRU-13)
Butiran peribadi
Lahir(1958-03-22)22 Mac 1958
Terengganu Pulau Perhentian, Besut, Terengganu
Meninggal dunia26 Jun 2013(2013-06-26) (umur 55)
Terengganu Kuala Terengganu, Terengganu
Parti politikBN-100px.jpg Barisan Nasional UMNO (Malaysia).svg UMNO
PasanganAzizah binti Omar
Anak-anakEmpat

YB Dr. A. Rahman Bin Mokhtar dilahirkan pada 22 Mac 1958. Anak jati Pulau Perhentian, Besut ini kini meniti usia 55 tahun. Hasil perkongsian hidup bersama Puan Azizah Binti Bt. Omar, mereka dikurniakan 4 orang cahaya mata, 3 lelaki dan seorang perempuan.

Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Pulau Perhentian, Besut, Terengganu dan seterusnya menyambung ke peringkat menengah di Sekolah Menengah Kuala Besut, Besut. Beliau merupakan seorang pelajar yang cemerlang dan dapat meneruskan pengajian ke peringkat Matrikulasi di Sekolah Menengah Alam Shah, Kuala Lumpur dan juga Matrikulasi UKM, Sek. Men. Sultan Abd. Halim, Jitra, Kedah.

Minat beliau dalam bidang perubatan mendorong beliau menyambung pengajian di Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia, Kuala Lumpur. Beliau kemudiannya menyambung pelajaran ke Kolej Kesihatan Umum Universiti Of Philippines, di Manila.

Beliau aktif dalam komuniti setempat dan pernah menjadi Pengerusi Peti Undi Seberang Barat, Kuala Besut, AJK Penyelaras Dun Kuala Besut dan AJK Pilihanraya – Peti Undi, Dun & Parlimen Besut 2004. Antara jawatan yang pernah disandang oleh beliau ialah Ketua Umno Cawangan Kuala Besut, Pengerusi Penyelaras Umno Dun Kuala Besut, Setiausaha Umno Bahagian Besut dan Adun Kawasan Kuala Besut.

Pada 26 Jun 2013, Dr A. Rahman meninggal dunia di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) akibat barah peparu. Kematian beliau bakal menyaksikan pilihan raya kecil yang pertama selepas PRU-13.[1] Ia bakal menjadi satu pilihan raya kritikal, kerana BN hanya mendapat kelebihan dua kerusi untuk membentuk kerajaan negeri Terengganu 2013.[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ BERNAMA (26 Jun 2013). "Speaker Akan Maklumkan Kekosongan Kerusi DUN Kuala Besut Kepada SPR Khamis". mStar Online. Dicapai pada 26 Jun 2013.
  2. ^ Nurul Ain Mohd Hussain (26 Jun 2013). "Pilihan Raya Kecil Kuala Besut Bakal Berlangsung Sengit - Anwar". mStar Online. Dicapai pada 26 Jun 2013.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]