Besut

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Besut merupakan daerah yang terletak di utara negeri Terengganu. Ia bersempadan dengan negeri Kelantan di utara, daerah Setiu di selatan dan Laut China Selatan di timur. Pantainya bertanah beris dan menghadap pulau yang terkenal seperti Pulau Kapas, Pulau Perhentian, dan Pulau Redang. Ibu daerah Besut ialah Jerteh. Penduduk Besut bertutur dalam bahasa Melayu loghat Kelantan. Dan ada juga sebahagian kecil penduduk Besut bertutur dalam bahasa Melayu loghat Terengganu. Jerteh merupakan ibu daerah Besut yang terletak berhampiran dengan Negeri Kelantan, manakala Kampung Raja merupakan Pusat Pentadbiran daerah Besut yang terletak berhampiran dengan daerah Setiu.

Bendera daerah Besut.

Sejarah daerah Besut[sunting | sunting sumber]

Tuhfat al-Nafis.

Bukti bertulis yang paling awal menyentuh mengenai daerah ini cuma sedikit, iaitu catatan Munsyi Abdullah dalam Pelayaran Abdullah ke Kelantan dan buku Tuhfat al-Nafis karangan Raja Ali Haji.

Oleh kerana tidak terdapat bukti-bukti bertulis mengenai sejarah awal daerah Besut, maka terdapat berbagai-bagai cerita yang menerangkan asal usul Besut Dan ada yang mengatakan Besut dahulunya ialah bekas Jajahan Negeri Kelantan.

Kesemua cerita yang mengaitkan asal usul nama daerah ini memang tidak dapat dibuktikan kerana tidak ada bukti yang bertulis. Bukti yang paling awal menyentuh mengenai daerah ini cuma sedikit sebagaimana catatan Munsyi Abdullah dalam Pelayaran Abdullah ke Kelantan dan yang daripada buku Tuffatul Nafis karangan Raja Ali Haji.

Dalam catatan ini ada diceritakan mengenai sekumpulan pedagang dari Pattani (Selatan Siam) telah datang ke Besut dengan diketuai oleh seorang yang bernama Cik Latif. Adalah dipercayai Cik Latif berasal dari Sumatera dan telah biasa berdagang di Pattani. Dengan menawarkan segantang mata kail, dikatakan Cik Latif berjaya memujuk orang-orang Pangan keluar dari daerah ini ke Hulu Besut. Beliau dan orang-orangnya telah berjaya membina sebuah perkampungan di tebing sungai Besut yang diberi nama Palembang; mungkin mengambil nama sempena nama tempat asal beliau di Sumatera. Palembang merupakan pusat pentadbiran yang pertama di Besut sebelum Kampung Raja.

Apabila Cik Latif meninggal dunia, beliau diganti oleh anaknya bernama Cik Kamat. Semasa pemerintahan Cik Kamat, daerah Besut berada dalam keadaan huru-hara kerana ancaman daripada perompak lanun yang bermaharajalela di pulau-pulau yang berada di sekitar laut daerah ini. Dalam buku pelayaran Pelayaran Abdullah ke Kelantan, Abdullah Munsyi ada menceritakan kegiatan lanun-lanun di kawasan ini. Dikatakan lanun-lanun ini diketuai oleh Panglima Ebeh dan Panglima Garang.

Untuk menghadapi ancaman lanun-lanun ini, Cik Kamat tidak berdaya untuk menentangnya dan beliau telah membuat keputusan meminta bantuan dari Terengganu. Permohonan beliau dipersetujui oleh Sultan Terengganu masa itu iaitu Sultan Mansur I, yang dikenali sebagai Marhum Berjanggut. Beliau memerintah Terengganu dari 1726 hingga 1793. Sultan Mansur I telah menghantar angkatan tentera yang diketuai oleh putera baginda iaitu Tengku Abdul Kadir.

Tengku Kadir dan tentera di bawah pimpinannya berjaya mengalahkan lanun-lanun tersebut dan memaksa lanun-lanun tersebut berundur ke Pulau Perhentian.

Sebagai penghargaan atas kejayaan beliau mengalahkan lanun-lanun berkenaan, Tengku Kadir telah diberi kuasa oleh Sultan Terengganu untuk memerintah Besut dengan gelaran Raja Besut. Cik Kamat pula dilantik sebagai Orang Besar Besut serta mendapat hak di atas Pulau Rhu. Berikut ialah senarai Raja-raja Besut:[1]

 1. Tengku Abdul Kadir ibni Sultan Mansur Riayat Syah Terengganu (1780-1835) - berkahwin dengan Engku Wan Penambang binti Sultan Long Yunus Kelantan[2]
 2. Tengku Ali bin Tengku Abdul Kadir (1864) - memberontak melawan Terengganu lalu lari ke Kelantan pada 1874
 3. Tengku Hitam bin Tengku Abdul Kadir (1875-1881)
 4. Tengku Cik Tepok bin Tengku Abdul Kadir (1881-1882)
 5. Tengku Ngah bin Tengku Hitam (1882-1899)
 6. Tengku Long bin Tengku Ngah (Tengku Indera Segara Besut) (1899-1934)
  • Tengku Petri binti Tengku Long - ditabal DYMM Tengku Ampuan Kelantan, berkahwin dengan DYMM Sultan Ismail I ibni Sultan Muhammad IV Kelantan

Mukim di daerah Besut[sunting | sunting sumber]

 1. Mukim Bukit Kenak
 2. Mukim Bukit Peteri
 3. Mukim Hulu Besut
 4. Mukim Jabi, Terengganu
 5. Mukim Kampung Raja
 6. Mukim Keluang
 7. Mukim Kerandang
 8. Mukim Kuala Besut
 9. Mukim Kubang Bemban
 10. Mukim Lubuk Kawah
 11. Mukim Pasir Akar
 12. Mukim Pelagat
 13. Mukim Pangkalan Nangka
 14. Mukim Pulau Perhentian
 15. Mukim Tembila
 16. Mukim Tenang
 17. Pekan Jertih
 18. Pekan Kampung Raja
 19. Pekan Kuala Besut

Kini, daerah besut sedang pesat membangun mengikut peredaran masa. Kegiatan ekonomi yang utama penduduk di daerah Besut ialah berniaga, mengusahakan tanaman padi, sawit, getah dan lain-lain lagi. Di daerah Besut juga terdapat sebuah masjid yang dibina pada zaman Datuk Seri Idris Jusoh menjadi Menteri Besar Terengganu. Masjid itu diberi nama masjid Hadhari. Ia terletak berhampiran bandar Jerteh.

P 33 Besut[sunting | sunting sumber]

Parlimen Besut ialah sebuah kerusi Parlimen yang terletak dalam negeri Terengganu, Malaysia. Ahli Parlimen Besut sejak PRU-13 ialah YB Datuk Seri Idris Jusoh dari BN menewaskan Riduan Mohamad Nor dari PAS dengan majoriti 8342 undi.

Pasar raya dan pusat membeli-belah[sunting | sunting sumber]

 • Pasaraya PKT Kuala Besut
 • Pasaraya Pantai Timor JERTEH
 • Pasaraya Pantai Timor Kuala BESUT
 • Econjaya Jerteh
 • Supermas Kampung Raja
 • Pasaraya Besar Giant Jerteh
 • Jerteh trade centre Jerteh (dalam pembinaan)
 • Kota Putera square Kampung Raja (dalam pembinaan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]