Antonomasia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Secara retorik, antonomasia adalah sejenis metonomi di mana satu gelaran atau frasa mengambil tempat kata nama khas, seperti "koperal kecil" untuk Napoleon I. Sebaliknya, antonomasia juga boleh menggunakan nama yang betul sebagai nama arketip, untuk menyatakan idea yang generik, seperti Nabi Sulaiman bagi orang yang bijaksana.

Satu contoh antonomasia biasa pada akhir Zaman Pertengahan dan awal Renaissance adalah penggunaan istilah "falsafah" untuk merujuk kepada Aristotle. Satu contoh yang lebih terkini dalam bentuk lain antonomasia (penggunaan archetypes) adalah penggunaan "Solon" sebagai "penggubal undang-undang" pada tahun 1930-an kewartawanan, sempena separa-legenda Solon, penepat perundangan Athens.

Dari segi gaya, julukan itu boleh digunakan untuk variasi yang indah untuk mengurangkan pengulangan nama dalam frasa.

Perkataan tersebut berasal dari perkataan Yunani ἀντονομασία, antonomasia, ianya sendiri daripada kata kerja ἀντονομάζειν, antonomazein 'bagi nama berbeza'.[1][2][3]

Contoh[sunting | sunting sumber]

Orang[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Templat:LSJ,Templat:LSJ.
  2. ^ Oxford English Dictionary, s.v.
  3. ^ a b c  One or more of the preceding sentences incorporates text from a publication now in the public domainChisholm, Hugh, penyunting (1911). Antonomasia. Encyclopædia Britannica (ed. ke-11). Cambridge University Press.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Chisholm, Hugh, penyunting (1911). Antonomasia. Encyclopædia Britannica (ed. ke-11). Cambridge University Press.