Arus Lilitan Antartika

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Arus Lilitan Antartika (ACC) merupakan arus lautan yang mengalir mengikut arah jam dari barat ke timur sekitar Antartika. Nama alternatif bagi ACC adalah Hanyutan Angin Barat. ACC adalah ciri aliran dominan Lautan Selatan dan mempunyai angkutan min 100-150 Sverdrup (Sv, juta m³/s), menjadikannya arus lautan terbesar.[1] arus adalah lilit kutub atau mengelilingi kutub disebabkan oleh ketiadaan sebarang daratan menyambung dengan Antartika dan ini membolehkan air laut hangat menjauhi Antartika, membolehkan benua tersebut untuk mengekalkan lapisan ais yang besar.

Berkaitan dengan Arus Lilitan adalah Penumpuan Antartika, di mana air sejuk Antartika bertemu dengan perairan yang lebih panas daripada subantartika, mewujudkan zon lonjakan nutrien. Ini memupuk fitoplankton pada tahap tinggi dengan kopepod dan krill yang berkaitan, dan rantai makanan yang dihasilkan menyokong ikan, ikan paus, anjing laut, penguin, burung-burung laut dan pelbagai spesies lain.

ACC telah dikenali pelayar selama berabad-abad; ia banyak mempercepatkan sebarang perjalanan dari barat ke timur, tetapi membuat pelayaran amat sukar dari timur ke barat; walaupun ini adalah kebanyakannya disebabkan oleh angin barat. Keadaan ini menyebabkan pemberontakan di Bounty dan cerita Jack London "Make Westing" (Menuju Barat) dengan sendu mengambarkan kesukaran disebabkannya kepada pelaut yang ingin mengelilingi Cape Horn dalam laluan kapal pelayaran antara New York dan California.[2] Laluan kapal layar, yang merupakan laluan pelayaran yang paling pesat di seluruh dunia, mengikut ACC sekitar tiga tanjung benua – Cape Agulhas (Afrika), South East Cape (Australia) dan Cape Horn (Amerika Selatan).

Arus ini mencipta gir-gir Ross dan Weddell.

Struktur[sunting | sunting sumber]

Arus Lilitan Antartika adalah sistem arus yang paling kuat di lautan dunia dan satu-satunya arus laut menghubungkan semua lautan utama: Lautan Atlantik, Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Bidang ketumpatan air laut selepas Orsi, Whitworth & Nowlin 1995.

ACC menghubungkan Lautan Atlantik, Pasifik dan Hindi, dan berfungsi sebagai pertukaran laluan utama antara mereka. Arus amat dikekang oleh ciri-ciri bentuk muka bumi dan batimetrik. Untuk mengesannya haruslah bermula secara rawak di Amerika Selatan, ia mengalir melalui Laluan Drake antara Amerika Selatan dan Semenanjung Antartika dan kemudian dipecahkan oleh Lengkok Scotia ke timur, dengan cabang panas yang cetek mengalir ke utara dalam Arus Falkland dan cabang lebih dalam melalui Lengkok lebih ke arah timur sebelum turut beralih ke utara. Melewati Lautan Hindi, arus pertama sekali terbawa oleh Arus Agulhas untuk membentuk Arus Balikan Agulhas sebelum ia dipecahkan oleh Kerguelen Plateau, dan kemudian bergerak ke arah utara lagi. Pesongan juga terjadi apabila ia melewati rabung tengah lautan di Pasifik Tenggara.

Perenggan[sunting | sunting sumber]

Arus ini diiringi oleh tiga perenggan: perenggan Subantartika (SAF), perenggan Kutub (PF), dan perenggan Selatan ACC (SACC).[3] Tambahan pula, air Lautan Selatan dipisahkan dari air subtropika yang panas dan lebih masin oleh perenggan subtropika (STF).[4]

Jumlah angkutan ACC di Laluan Drake dianggarkan sekitar 135 Sv, atau kira-kira 135 kali angkutan semua sungai di dunia digabungkan. Terdapat tambahan agak aliran kecil di Lautan Hindi, dengan angkutan selatan Tasmania mencapai sekitar 147 Sv, di mana titik itulah mungkin terdapatnya arus yang terbesar di planet ini.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

Sumber[sunting | sunting sumber]