Antartika

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Koordinat: 68°50′S 90°35′W / 68.833°S 90.583°W / -68.833; -90.583 (Peter I Island)

Jangan dikelirukan dengan Antartik.
Antartika
Flag of Antarctica.svg

Lokasi Antartika.

Luas 14,000,000 km² (5,400,000 sq mi) 280,000 km² (108,000 sq mi) tidak diliputi ais, 13,720,000 km² (5,297,000 sq mi) diliputi ais
Penduduk ~1000 (bukan menetap)
Kerajaan
Sistem Perjanjian Antartika

- Setiausaha Eksekutif Johannes Huber

Tuntutan terhadap tanah Antartika Bendera Argentina Argentina
Bendera Australia Australia
800px-Flag of Chile.svg-1-.png Chile
Bendera Perancis Perancis
Bendera New Zealand New Zealand
800px-Flag of Norway.svg.png Norway
Flag of the United Kingdom.svg United Kingdom
Mempunyai hak menuntut tanah Flag of Russia.svg Rusia
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat
Domain Internet .aq
Kod Panggilan mengikut lokasi memanggil

Antartika (Dengari/ænˈtɑrktɨkə/ or /æntˈɑrtɨkə/){{#tag:ref|Perkataan ini asalnya disebut tanpa /k/, tetapi sebutaan menurut ejaan menjadi semakin biasa. "c" pada asalnya ditambah pada ejaan bagi sebab etimologi dan kemudian mula dibunyikan. [1] [2] merupakan benua paling selatan di dunia, terdiri dari segi geografi kutub selatan. Ia terletak di kawasan Antartik di Hemisfera Selatan, hampir semuanya selatan Bulatan Antartik, dan dikelilingi oleh Lautan Selatan. Dengan keluasan 14.0 juta km2 (5.4 juta sq batu), ia merupakan benua kelima terbesar dari segi keluasan selepas Asia, Afrika, Amerika Utara, dan Amerika Selatan. Sebagai perbandingan, Antartika hampir dua kali ganda saiz Australia. Sekitar 98% Antartika diselaputi oleh air batu yang purata ketebalan sekurang-kurangnya 1 batu (1.6 km) ketebalan, yang menganjur kesemua kecuali hujung paling utara Semenanjung Antartik.

Antartika, secara purata merupakan benua paling sejuk, kering dan kuat anginnya, dan memiliki ketinggian antara purata tertinggi di kalangan kesemua benua.[3] Antartika dianggap sebagai gurun, dengan curah hujan tahunan hanya 200 mm (8 inci) di sepanjang pantai dan jauh ke pedalaman.[4] Suhu di Antartika mencecah −89 °C (−129 °F). Tidak terdapat penempatan manusia kekal, tetapi terdapat sekitar 1,000 sehingga 5,000 orang tinggal di situ sepanjang tahun di stesyen pemantauan yang tersebar di sepanjang benua. Hanya tanaman dan haiwan adaptasi dingin bertahan hidup di sana, termasuk penguin, anjing laut, nematoda, tardigrades, tungau, banyak jenis ganggang dan mikroorganisma lainnya, dan juga tumbuhan tundra.

Meskipun terdapat mitos dan spekulasi tentang sebuah Terra Australis ("Tanah Selatan") sejak zaman silam, namun laporan pertama yang disahkan tentang benua tersebut pada umumnya diterima berlaku pada tahun 1820 oleh satu ekspedisi Rusia Fabian Gottlieb von Bellingshausen dan Mikhail Lazarev menggunakan kapal yang dikenali sebagai Vostok dan Mirny. Benua tersebut bagaimanapun, kekal diabaikan sehingga abad ke-19 berikutnya kerana persekitaran yang teruk, kekurangan sumber, dan jauh terasing. Penggunaan pertama bagi nama rasmi "Antartika" sebagai nama benua pada tahun 1890 oleh pelukis peta kartografer John Skotlandia George Bartholomew. Nama Antartika adalah versi diromanisasi senyawa kata Yunani ἀνταρκτική (antarktiké), feminin ἀνταρκτικός (antarktikos), yang berarti "berlawanan dengan utara".

Perjanjian Antartika ditandatangani pada tahun 1959 oleh 12 negara, dan setakat ini, 49 negara telah menandatangani perjanjian itu. Perjanjian tersebut melarang kegiatan ketenteraan, perlombongan atau pengeluaran mineral, ujikaji nuklear, pelupusan sisa nuklear, dan menyokong penyelidikan saintifik serta melindungi ecozone di benua itu. Terdapat lebih 4,000 saintis dari pelbagai negara yang menjalankan penyelidikan berterusan benua tersebut.

Iklim[sunting | sunting sumber]

Iklim di Antartika sangat ekstrem, kelembapan udara sangat rendah, purata suhu sepanjang tahun rendah, dan purata kelajuan angin sepanjang tahun tinggi.

Komunikasi[sunting | sunting sumber]

Kod telefon antarabangsa untuk Antartika adalah +672.

Antartika sudah memiliki liputan telefon nirkabel. Di Pangkalan Marambio milik Argentina terdapat sebuah menara selular yang menggunakan teknologi AMPS dan di Pulau Raja George terdapat sebuah menara GSM Entel Chili. Selain itu, komunikasi juga bergantung kepada sambungan satelit.

Galeri[sunting | sunting sumber]

L.L. Ivanov et al, peta Pulau Livingston dan Pulau Greenwich
Puncak Ongal
Titik Renier
Pangkalan Antartik

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Crystal, David (2006). The Fight for English. Oxford University Press. p. 172. ISBN 978-0-19-920764-0. 
  2. ^ Harper, Douglas. "Antarctic". Online Etymology Dictionary. Dicapai pada 16 November 2011. 
  3. ^ National Satellite, Data, and Information Service. "National Geophysical Data Center". Government of the United States. Diarkibkan daripada yang asal pada 13 June 2006. Dicapai pada 9 June 2006. 
  4. ^ Joyce, C. Alan (18 January 2007). "The World at a Glance: Surprising Facts". The World Almanac. Diarkibkan daripada yang asal pada 4 March 2009. Dicapai pada 7 February 2009. 

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]