B.N. Rao

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Balakrishna Narayan Rao atau lebih dikenali sebagai B.N. Rao.

Balakrishna Narayan Rao atau lebih dikenali sebagai B.N. Rao merupakan salah seorang pengarah filem Melayu yang giat sekitar 1950-an hingga 1970-an.

Beliau dilahirkan pada 27 March 1908 di Tellicherry, Kerala, India sebagai Balakrishna Narayana Nair . Namanya silap daftar sebagai B.N. Rao semasa kemasukan bersekolah di Bombay. Rao berusaha mengembangkan kerjayanya melalui sebagai pelakon dan juru teknik sehingga menjadi pengarah dalam industri filem yang berkembang di India.

Dengan kejayaannya dalam filem awal India, Shaw Brothers (Runme and Run Run) yang bertempat di Singapura mengambilnya bekerja di bawah syarikat Malay Film Productions Ltd. Dalam tempoh kurang dari tiga tahun, dia telah mengarahkan sembilan filem termasuk Hujan Panas, yang menjadi aras tanda bagi filem Melayu buat masa yang lama.

Dia akhirnya meninggalkan Malay Film Productions Ltd di bawah Shaw untuk menyertai Cathay-Keris. Dia kemudian mengarah beberapa filem popular seperti filem Mahsuri pada tahun 1958 dam siri filem Pontianak, yang akhirnya meletakkan syarikat Cathay-Keris Film Productions pada kedudukan pencabar penting kepada Shaw.

Filem arahan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]