Perjodohan (filem)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Perjodohan)
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Perjodohan
PengarahB. N. Rao
PenulisLakon layar:
Dibintangi olehTan Sri P. Ramlee, Normadiah
Mula ditayangkan
1954
Negara Malaysia Malaysia
BahasaBahasa Melayu

Filem Perjodohan merupakan sebuah filem Melayu yang diterbitkan di Malaysia pada 1954. Filem Perjodohan diterbitkan dalam bentuk filem hitam putih tanpa warna.

Filem Perjodohan mula ditayangkan pada 1954 di pawagam seluruh negara. Menampilkan Tan Sri P. Ramlee, Normadiah dan ramai lagi.

Pengarah[sunting | sunting sumber]

Filem Perjodohan diarah oleh pengarah B. N. Rao pada 1954.

Ringkasan[sunting | sunting sumber]

Rashid dan Habibah telah berkahwin selama tujuh tahun dan mempunyai seorang anak lelaki bernama Johan. Malangnya, perkahwinan mereka tidak bahagia dan hubungan antara mereka mula berubah menjadi rapuh. Habibah menoleh ke arah ibunya, yang berusaha meredakan antagonisme dengan menunjukkan kebutaan Habibah terhadap kekurangannya sendiri, sementara Rashid mendengar nasihat perkahwinan dari rakan pejabatnya Yaakob dan isterinya Fatimah. Walaupun begitu, perselisihan itu bertambah dari banyak insiden (kadang-kadang menyerupai komedi screwball dalam filem). Rashid kesal kerana Habibah mengambil pekerjaan sambilan sebagai guru jahit, sementara Habibah menjadi cemburu kerana persahabatan Rashid dengan rakan perempuannya Salmah. Segala-galanya berakhir dengan perceraian walaupun diadili oleh kadi mereka.

Setelah berpisah, Rasyid mengingatkan saat-saat baik ketika bertemu Habibah dan masih merasa dekat dengannya, terutama ketika bersiar-siar bersama dengan anak mereka Johan, yang kini berada dalam jagaan Habibah. Kesempatan untuk memperbaiki perpisahan itu datang ketika mereka berdua menghadiri pernikahan Salmah, dan Yaakob dan Fatimah membuat rencana, memberikan sedikit dorongan untuk perdamaian mereka akhirnya.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Lagu[sunting | sunting sumber]

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]


Pautan luar[sunting | sunting sumber]