Babut

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Babut
260px
Pengelasan saintifik


Babut (bahasa Inggeris: Giant Tufted Ground Squirrel) ialah salah satu daripada tupai yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Rheithrosciurus macrotis. [1] Ia adalah spesies tupai dalam keluarga Sciuridae. Ia adalah monotypic dalam genus Rheithrosciurus. Ia terdapat di Malaysia dan Indonesia. Ia pupus di Singapura.

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Babut boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Babut adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Babut adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Babut terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Babut berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Babut akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Babut merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.

Sumber[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]