Balkan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Balkan
The Balkan region according to Prof R. J. Crampton
Kawasan Negara-negara Balkan
Geografi
Lokasi Eropah Timur-Selatan Timur
Luas 666,700 km2 (257,400 bt2)
Aras tertinggi 2,925 m (9,596 ft)
Titik tertinggi Musala (Bulgaria)
Demografi
Demonim Balkan

sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Balkan adalah adalah nama yang digunakan untuk sebuah kawasan yang bersejarah dan secara geografi terletak di rantau tenggara Eropah. Rantau ini mempunyai kawasan sebesar 550,000 kilometer² dan penduduk berjumlah 55 juta orang. Rantau ini mengambil namanya daripada Pergunungan Balkan yang mengunjur dari tengah Bulgaria ke timur Serbia.

Takrifan dan sempadan[sunting | sunting sumber]

Semenanjung Balkan

Takrifan umum kini[sunting | sunting sumber]

Negara yang umumnya dianggap terletak di wilayah Balkan adalah::[1][2][3]

Negara-negara di bawah kadangkala turut dimasukkan ke dalam senarai ini:

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ britannica.com - Balkan: Slovenia, Croatia, Bosnia dan Herzegovina, Macedonia, Serbia, Kosovo, Montenegro, Macedonia, Albania, Bulgaria, Romania dan Moldova
  2. ^ encarta.msn.com - Negeri-Negeri Balkan: Croatia, Bosnia dan Herzegovina, Macedonia, Serbia, Montenegro, Albania, Greece dan Bulgaria
  3. ^ The Columbia Encyclopedia - Semenanjung Balkan: Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia dan Herzegovina, Montenegro, Albania, Macedonia, Greece (termasuk Peloponnesus), Bulgaria, Turki Eropah, dan Romania Tenggara. Negeri-negeri Balkan ini merupakan penyambung Empayar Uthmaniyyah.
  4. ^ Cuma bahagian Eropah (secara tradisional dipanggil Rumelia atau Thrace Timur) termasuk dalam Balkan. ""Balkan Peninsula."". Microsoft Encarta Online Encyclopedia 2007 (dalam bahasa English). Microsoft Corporation. Dicapai pada 2008-03-31.