Bendera Great Britain

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Bendera rasmi Great Britain. Nisbah 1:2

Bendera Great Britain adalah panji-panji diraja diketahui pada nama-nama yang berbeza sebagai King's Colours, Great Union Flag dan Union Flag. Reka bentuknya bertarikh dari awal abad ke-17, apabila ia telah diarahkan oleh James VI I untuk digunakan pada kapal-kapal di laut dan ia kemudiannya mula digunakan sebagai bendera kebangsaan ketika Perjanjian Kesatuan dan Akta Penyatuan 1707, mendapat status diselaras sebagai "Bendera Kebangsawanan daripada Kerajaan Great Britain", negara yang baru diwujudkan. Bendera ini juga kemudiannya diterima pakai oleh tentera darat walaupun bendera biru digunakan pada versi berasaskan hubungan lebih rapat yabg hampir menyerupai bendera biru Scotland.

Bendera ini terdiri daripada silang merah dari Saint George, santa penaung dari England, dilapisi ke atas Saltire dari Santo Andrew, penaung saint dari Scotland. Kadar yang betul adalah 1:2.

Kegunaan rasmi bendera ini berakhir pada tahun 1801 dengan penciptaan United Kingdom Great Britain dan Ireland. Pada masa itu Saint Patrick's Saltire telah ditambah pada bendera Great Britain untuk mewujudkan masa kini iaitu Union Jack.

Bendera merah Great Britain 
Bendera putih Great Britain 
Bendera biru Great Britain