Boss

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Boss
PengarahZ. Lokman
PenulisLakon layar:
Dibintangi olehMr.Os, Raja Ema, Salih Yaccob, Jasmin Hamid
Mula ditayangkan
1991
Negara Malaysia Malaysia
BahasaBahasa Melayu

Filem Boss merupakan sebuah filem Melayu yang diterbitkan di Malaysia pada 1991. Filem Boss diterbitkan dalam bentuk filem warna.

Filem Boss mula ditayangkan pada 1991 di pawagam seluruh negara. Menampilkan Mr.Os, Raja Ema, Salih Yaccob, Jasmin Hamid, Hussion abu Hassan, Didie Elias, dan ramai lagi.

Pengarah[sunting | sunting sumber]

Filem Boss diarah oleh pengarah Z. Lokman pada 1991.

Ringkasan[sunting | sunting sumber]

Filem berinspirasikan konsep Charlie Angels, Mr.Os sebagai boss bagi 3 gadis Raja Ema, Jasmin Hamid dan Didie Elias yang menjadi 1 kumpulan penyiasat persendirian berhadapan dengan seorang Datuk lakonan Hussein Abu Hassan yang menjalankan kegiatan pemerdagangan manusia yang bertentangan dengan undang-undang, Salih Yakob seorang mekanik yang jatuh cinta dengan Raja Ema, menolong pasukan itu berhadapan dengan kumpulan samseng upahan Hussein Abu Hassan bersama dengan Raja Noralbaniah yang memainkan watak sebagai teman perempuan. Segalanya bermula bilamana isteri pertama Hussein mendapatkan pertolongan daripada kumpulan penyiasat milik Mr.Os. Klimaks Didie Elias diculik kumpulan samseng tersebut sewaktu dalam misi menyelamatkan sekumpulan orang yang menjadi tahanan kumpulan tersebut, Mr.Os bersama gadis penyiasat dengan dibantu Saleh Yakob berusaha menyelamatkan Didie Elias dan tahanan yang lain untuk dibawa pulang dan menghapuskan kumpulan jahat yang diketuai Hussein. Antara filem aksi komedi tempatn yang mewarnai industri perfileman Malaysia pada zaman 90-an.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

  • mr.Os, Raja Ema, Salih Yaccob, Jasmin Hamid,Hussein Abu Hassan Didie Elias, Raja Noralbaniah, Mr.Os, Osman Kering, Rosyam Nor, SA Bakar.

Lagu[sunting | sunting sumber]

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]


Pautan luar[sunting | sunting sumber]