Burung Lang Kuik

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Burung Lang Kuik
Adult (ssp. melanotis, Bandipur National Park, India)
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
S. cheela
Nama binomial
Spilornis cheela
Latham, 1790

Burung Lang Kuik (bahasa Inggeris: Crested Serpent-Eagle) adalah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Spilornis cheela.[2] Ia juga dikenali sebagai Lang Berjambul. [3]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" daripada segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Burung Lang Kuik boleh didapati di Semenanjung Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Subspesies S. c. pallidus dari tanah rendah utara Borneo

Burung Lang Kuik ialah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Burung. Dalam aturan : tergolong dalam keluarga : Accipitridae. Burung Lang Kuik ialah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Ia mempunyai paruh tanpa gigi.

Jantung Burung Lang Kuik terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atria, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Makanan[sunting | sunting sumber]

Burung Lang Kuik merupakan seekor burung pemangsa.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai burung, Burung Lang Kuik membiak dengan cara bertelur. Telur yang dihasilkan mempunyai cangkerang keras di dalam sarang yang dibinanya.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Burung Lang Kuik merupakan haiwan yang dilindungi di Malaysia dan memerlukan lesen pemburuan untuk memburunya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ BirdLife International (2012). "Spilornis cheela". Senarai Merah Spesies Terancam IUCN Versi 2013.2. Kesatuan Pemuliharaan Alam Sekitar Antarabangsa. Dicapai pada 26 November 2013.CS1 maint: ref=harv (link)
  2. ^ Lang kuik: Sang pemburu ular. FRIM[pautan mati kekal]
  3. ^ D.R. 16/2010 RANG UNDANG-UNDANG PEMULIHARAAN HIDUPAN LIAR 2010

Pautan luar[sunting | sunting sumber]