Burung Merak Hijau

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Merak Hijau
مرق هيجاو
Gambar seekor merak hijau jantan
Gambar seekor merak hijau betina
CITES Appendix II (CITES)[1]
Pengelasan saintifik e
Domain: Eukaryota
Alam: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Aves
Order: Galliformes
Keluarga: Phasianidae
Genus: Pavo
Spesies:
P. muticus
Nama binomial
Pavo muticus
Linnaeus, 1766
Subspecies
  • P. m. muticus Linnaeus, 1766
  • P. m. spicifer Shaw, 1804
  • P. m. imperator Delacour, 1949
Range of the green peafowl

Burung Merak Hijau (bahasa Inggeris: Green Peafowl) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Pavo muticus.

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Burung Merak Hijau boleh didapati di hutan terbuka dengan padang ilalang di China, Myanmar, Thailand, Laos, Kemboja, Vietnam, dan Jawa, Indonesia. Sebelumnya Merak Hijau boleh didapati juga di India, Bangladesh dan Semenanjung Malaysia, tetapi kini telah punah. Upaya re-introduksi (pembiakan ulang) Merak Hijau sedang digalakkan di alam liar Semenanjung Malaya untuk mengawal spesies ini dari kepunahan di Malaysia. Walaupun berukuran sangat besar, Merak Hijau adalah burung yang pandai terbang.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Burung Merak Hijau adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Burung. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Burung Merak Hijau adalah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Burung mempunyai paruh tanpa gigi.

Jantung Burung Merak Hijau terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atria, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai burung, Burung Merak Hijau membiak dengan cara bertelur. Telur yang dihasilkan mempunyai cangkerang keras di dalam sarang yang dibinanya.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Burung Merak Hijau merupakan haiwan yang dilindungi di Malaysia dan memerlukan lesen pemburuan untuk memburunya.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai burung Burung merpati
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
  1. ^ a b BirdLife International (2018). "Pavo muticus". Senarai Merah Spesies Terancam IUCN. 2018: e.T22679440A131749282. doi:10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22679440A131749282.en. Dicapai pada 27 January 2022.