Burung Perling Belakang Ungu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Burung Perling Belakang Ungu
frames
Pengelasan saintifik

Burung Perling Belakang Ungu adalah salah satu daripada haiwan yang boleh didapati di Malaysia. Nama sainsnya ialah Sturnus sturninus. Burung Perling Pipi Perang bersaiz sekitar 19 cm dan merupakan burung migran atau pelawat musim sejuk. [1]

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Burung Perling Belakang Ungu ialah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam : haiwan, filum : kordata, sub-filum : bertulang belakang (vertebrata), kelas : burung. Burung Perling Belakang Ungu ialah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan badan yang dilitupi bulu pelepah. Paruh Burung Perling Belakang Ungu tidak bergigi.

Paruh Burung Perling Belakang Ungu menghabiskan musim sejuk di selatan China, timur laut India, sepanjang Asia Tenggara sehingga ke Sumatera dan Jawa, kadang-kala sehingga ke Borneo.

Makanan[sunting | sunting sumber]

Burung Perling Pipi Perang biasanya makan di atas pokok dalam kawanan kecil, kadang-kala bersama spesies lain seperti burung Perling Mata Merah atau burung Perling Pipi Perang.

Ia banyak menghabiskan masa di kawasan pokok renet di persisiran, kawasan terbuka, kawasan berpaya, kawasan berhutan di taman pinggir bandar, kadang kala bersama burung Perling Pipi Perang.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Burung Perling Belakang Ungu membiak dengan bertelur. Telur Burung Perling Belakang Ungu bercangkerang keras. Bersarang secara berkawanan di kawasan berumput paya menerung (reedbed). Membiak di timur Russia, utara China, dan Korea,

Habitat[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai burung Burung merpati
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z