Burung Perling Pipi Perang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Burung Perling Pipi Perang
Pengelasan saintifik

Burung Perling Pipi Perang adalah salah satu daripada haiwan yang boleh didapati di Malaysia. Nama sainsnya ialah Sturnus philippensis. Burung Perling Pipi Perang merupakan spesies starling dalam keluarga Sturnidae. Burung Perling Pipi Perang bersaiz sekitar 18 cm dan merupakan burung migran atau pelawat musim sejuk. [1]

Burung Perling Pipi Perang terdapat di Brunei, China, Hong Kong, Indonesia, Jepun, Korea Utara, Korea Selatan, Malaysia, Filipina, Russia, Singapura, dan Taiwan.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Burung Perling Pipi Perang ialah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam : haiwan, filum : kordata, sub-filum : bertulang belakang (vertebrata), kelas : burung. Burung Perling Pipi Perang ialah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan badan yang dilitupi bulu pelepah. Paruh Burung Perling Pipi Perang tidak bergigi.

Makanan[sunting | sunting sumber]

Burung Perling Pipi Perang biasanya makan di atas pokok dalam kawanan kecil, kadang-kala bersama spesies lain seperti burung Perling Mata Merah atau burung Perling Belakang Ungu.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Burung Perling Pipi Perang membiak dengan bertelur. Telur Burung Perling Pipi Perang bercangkerang keras. Bersarang secara berkawanan di kawasan berumput menerung (reedbed).

Habitat[sunting | sunting sumber]

Habitan semulajadinya adalah hutan kawasan serdahana.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai burung Burung merpati
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z