ChEBI

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Chemical Entities of Biological Interest (ChEBI)
Kandungan
PeneranganPangkalan data kimia
Jenis data yang diperolehSebatian kimia bersaiz kecil
Perhubungan
Pusat penyelidikanMakmal Biologi Molekul Eropah Kesatuan Eropah
MakmalInstitut Bioinformatik Eropah United Kingdom
Capaian
Laman sesawangwww.ebi.ac.uk/chebi
URL muat turunftp.ebi.ac.uk/pub/databases/chebi
URL perkhidmatan webwww.ebi.ac.uk/chebi/webServices.do
Alatan
Aplikasi webwww.ebi.ac.uk/chebi
Pelbagai
Frekuensi pelepasan dataBulanan
Dasar kurasiSecara manual

sunting
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Chemical Entities of Biological Interest (ChEBI, Entiti Kimia Berkepentingan Biologi)[1][2] ialah sebuah pangkalan data kimia dan ontologi entiti molekul yang tertumpu pada sebatian kimia 'kecil', yang merupakan sebahagian daripada usaha Open Biomedical Ontologies (OBO) di Institut Bioinformatik Eropah (EBI). Istilah "entiti molekul" merujuk kepada mana-mana "atom, molekul, ion, pasangan ion, radikal, ion radikal, kompleks, konformer, dan sebatian lain yang berbeza secara sendiri atau isotop, yang dapat dikenali sebagai entiti yang dapat dibezakan".[3] Entiti molekul yang dimaksudkan adalah produk alam atau produk sintetik yang mempunyai potensi bioaktiviti. Molekul yang dikodkan secara langsung oleh genom seperti asid nukleik, protein dan peptida yang berasal daripada protein oleh pembelahan proteolitik, tidak dikira dalam peraturan yang termasuk dalam ChEBI.

ChEBI menggunakan tatanama, perlambangan dan takrifan yang disokong oleh International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) dan jawatankuasa tatanama Kesatuan Antarabangsa Biokimia dan Biologi Molekul (NC-IUBMB).

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ de Matos P, Alcántara R, Dekker A, Ennis M, Hastings J, Haug K, Spiteri I, Turner S, Steinbeck C (2010). "Chemical Entities of Biological Interest: an update". Nucleic Acids Research. 38 (Database issue): D249-54. doi:10.1093/nar/gkp886. PMC 2808869. PMID 19854951.
  2. ^ Degtyarenko K, de Matos P, Ennis M, Hastings J, Zbinden M, McNaught A, Alcántara R, Darsow M, Guedj M, Ashburner M (2008). "ChEBI: a database and ontology for chemical entities of biological interest". Nucleic Acids Research. 36 (Database issue): D344-50. doi:10.1093/nar/gkm791. PMC 2238832. PMID 17932057.
  3. ^ Kesatuan Kimia Tulen dan Gunaan Antarabangsa. "molecular entity". Ringkasan Terminologi Kimia Edisi Internet.