Pergi ke kandungan

Darjah Kebesaran Dato' Paduka Mahkota Selangor

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Darjah Kebesaran Mahkota Selangor Yang Amat Mulia
Dianugerahkan oleh Selangor Sultan Selangor
JenisDinastik
Diasaskan1961
NegaraMalaysia Sunting ini di Wikidata
StatusMasih Wujud
PengasasSultan Salahuddin Abdul Aziz Shah
BerdaulatSultan Sharafuddin Idris Shah
Membawa GelaranDato'
KelasDarjah Kebesaran Dato' Paduka Mahkota Selangor
Singkatan darjahDPMS
Perangkaan
Pelantikan pertama28 Mac 1963
Pelantikan terakhir11 Disember 2023
Susunan keutamaan
Lebih tinggiDarjah Kebesaran Dato' Setia Sultan Sharafuddin Idris Shah
Lebih rendahDarjah Kebesaran Dato' Sultan Sharafuddin Idris Shah
Darjah Kebesaran Dato' Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (tidak aktif)

Bar reben[1]
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Darjah Kebesaran Dato' Paduka Mahkota Selangor untuk kelayakan penerima Darjah Kebesaran ini adalah sama dengan penerima Darjah Kebesaran Seri Paduka Mahkota Selangor. Darjah kebesaran ini dizahirkan dalam tahun 1961. Bilangan kuota bagi Ahli yang dikurniakan Darjah Kebesaran ini ialah tidak lebih daripada 20 orang pada satu-satu masa dan bilangan maksima keseluruhannya ialah 600 orang.

Gelaran penerima[sunting | sunting sumber]

Ahli-ahli yang menyandang kurniaan ini berhak menggunakan gelaran "Dato' " bagi Ahli Lelaki, "Datin Paduka" bagi Ahli Wanita dan "Datin" bagi isteri Ahli Lelaki. Suami kepada Ahli Wanita tidak berhak menggunakan apa-apa gelaran.

Lencana[sunting | sunting sumber]

Bentuk dan ukuran Lencananya adalah sama dengan Lencana Darjah S.P.M.S. kecuali lambang yang tertera di atas latar belakang yang rata sebagai menggantikan lambang yang diukir di atas latar belakang enamel merah Darjah Kebesaran S.P.M.S.

Bintang[sunting | sunting sumber]

Bintang Darjah Kebesaran ini adalah sama ukuran dan bentuknya dengan bintang Darjah Kebesaran S.P.M.S. tetapi tiada bintang perak pecahan lima.

Selempang[sunting | sunting sumber]

Selepangnya diperbuat daripada kain sutera merah selebar 10 sm dengan jalur berwarna kuning selebar 2 sm di tengah-tengahnya dan dua jalur merah selebar 0.35 sm serta dua jalur kuning selebar 0.35 sm di kiri kanan jalur kuning di tengah-tengah Selepang. Ianya dipakai dari atas bahu sebelah kanan melintang ke bawah ke sebelah pinggang kiri.

Kaedah pemakaian[sunting | sunting sumber]

Bagi Ahli Wanita pula Lencana dan Bintangnya sama seperti Lencana dan Bintang Ahli Lelaki.

Selepang Darjah Kebesaran ini, adalah sama seperti Selepang Ahli Lelaki tetapi lebarnya berukuran 5.7 sm dengan jalur berwarna kuning selebar 1.14 sm di tengah-tengahnya dan dua jalur merah selebar 0.19 sm serta dua jalur kuning selebar 0.19 sm di kiri kanan jalur kuning di tengah-tengah Selepang.

Selepang bagi kurniaan Darjah Kebesaran ini telah diluluskan pemakaiannya dalam mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri bertarikh 23 Disember 1998 atas perkenan Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor berkuatkuasa mulai 25 Februari 1999.[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Lukasz Gaszewski. "Decorations and Medals of the Federation of Malaysia - State Awards". medals.pl. Dicapai pada 6 March 2018.
  2. ^ "DPMS". Diarkibkan daripada yang asal pada 2015-05-16. Dicapai pada 2016-12-16.