Dunia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Fotograf Bumi "Guli Biru", diambil dari Apollo 17.
Blank map of the world (Robinson projection) (10E).svg
Bendera Pertubuhan Kesihatan Sedunia menggabungkan peta dunia moden (unjuran sama jarak azimut) dengan Batang Asclepius, pada asalnya lambang paksi dunia.[1]

Dunia ialah nama am untuk seluruh tamadun manusia, secara tertentu pengalaman manusia, sejarah, atau keadaan manusia pada umumnya, namun ialah mengambarkan, keadaan dilalui oleh sedunia pada suatu waktu dan juga masa bermaksud keadaan setiap hari dan juga hari selepas hari tersebut berlalu dan juga segala pekara yang telah berlaku serta terjadi kepada seseorang iaitu di mana-mana tempat di Bumi.[2]

Dalam konteks falsafah, dunia mungkin merujuk:

  1. seluruh alam semesta fizikal, atau
  2. dunia ontologi (lihat pendedahan dunia).

Dalam konteks teologi, dunia biasanya merujuk benda atau sfera duniawi, bertentangan dengan samawi, rohaniah, unggul atau suci. "Penghujung dunia" merujuk senario penamat terakhir sejarah manusia, kerap dalam konteks agama.

Sejarah dunia biasanya difahami sebagai perkembangan geopolitik utama berlangsung selama kira-kira lima ribu tahun, dari tamadun pertama sehingga kini.

Penduduk dunia ialah jumlah semua penduduk manusia pada bila-bila masa; yang serupa, ekonomi dunia ialah jumlah ekonomi semua masyarakat (semua negara), terutamanya dalam konteks pengglobalan. Istilah seperti kejuaraan dunia, keluaran dunia kasar, bendera dunia dll. mungkin melibatkan jumlah atau gabungan semua negara berdaulat semasa.

Dalam istilah seperti agama dunia, bahasa dunia, dan perang dunia, dunia mencadangkan ruang lingkup antarabangsa atau antara benua tanpa memerlukan penglibatan seluruh dunia.

Dalam istilah seperti peta dunia dan iklim dunia, dunia digunakan dalam erti berasingan daripada budaya atau tamadun manusia, merujuk planet Bumi secara fizikal.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Jean Chevalier and Alain Gheerbrandt. The Penguin Dictionary of Symbols. Editions Robert Lafont S. A. et Editions Jupiter: Paris, 1982. Penguin Books: London, 1996. pp.142-145
  2. ^ Merriam-webster.com

Pautan luar[sunting | sunting sumber]