e-buku

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pengguna sedang membaca laman eletronik pada peranti E-Book.

e-buku atau buku elektronik adalah sejenis medium penyampaian maklumat yang merujuk kepada penggunaan data elektronik sebagai buku yang mengandungi pelbagai maklumat. E-buku ini terdapat dalam bentuk berbayar dan juga dalam bentuk percuma. Kebanyakan e-buku ini didatangi dalam bentuk fail .pdf atau seumpamanya untuk kemudahan setiap individu untuk membacanya di komputer atau peranti khas.

E-buku boleh dikategorikan seperti buku teks. Ia merangkumi bidang pendidikan, teknologi, agama, politik, alam sekitar, kehidupan, masakan dan sebagainya. Penggunaan e-buku akan menjadi salah satu media pembelajaran pada masa kini dan masa akan datang kelak. Terdapat banyak organisasi atau individu yang menulis atau mengalihkan sumber cetakan mereka kepada e-buku untuk memudahkan pembaca dan pemasaran secara terus di internet.

Industri buku digital telah wujud secara kecil-kecilan sejak 90-an lagi, namun industri ini pada awalnya merupakan jualan petua-petua kejayaan dalam bentuk fail PDF daripada laman sesawang. Industri e-buku berstruktur hanya wujud di Malaysia empat tahun setelah revolusi e-buku bermula di Amerika Syarikat sempena perkenalan peranti Kindle oleh Amazon pada November 2007.

Sejarah e-buku Malaysia[sunting | sunting sumber]

2010[sunting | sunting sumber]

Oktober 2010, sebuah penerbit tempatan, KarnaDya Solutions Sdn Bhd menerbit e-buku dalam format EPUB dan MOBI untuk dijual dalam Amazon Kindle, Apple iBooks dan Kobo.

2011[sunting | sunting sumber]

April 2011, sebuah syarikat ICT, Xentral Methods Sdn Bhd, telah memulakan latihan pendigitalan dan mengumpul kandungan e-buku daripada penerbit-penerbit tempatan untuk projek portal digital e-Sentral.

Mei 2011, KarnaDya Solutions Sdn Bhd memperkenalkan buku interaktif Bahasa Melayu pertama, "Hingga Akhir Hayat", untuk jualan di Apple Appstore.

September 2011, Xentral Methods Sdn Bhd melancarkan e-Sentral, portal e-buku lengkap pertama di Malaysia.

Disember 2011, Kumpulan MPH memperkenalkan MPH Digital, perkhidmatan penerbitan digital dan kedai e-buku.

2012[sunting | sunting sumber]

Februari 2012, Xentral Methods Sdn Bhd memperkenalkan elemen interaktif dalam e-buku melalui HTML5 dalam EPUB untuk penerbit menghasilkan kandungan berinteraktif dalam portal e-buku e-Sentral.

Mei 2012, syarikat telekomunikasi Maxis melancarkan eBuuk, kedai e-buku Maxis.

Oktober 2012, YTL Corp melalui perkhidmatan telekomunikasi YES memulakan inisiatif buku teks digital bersama Bahagian Buku Teks Kementerian Pelajaran Malaysia, melalui platform frogasia.

Disember 2012, buat pertama kalinya di Asia Tenggara, persidangan e-buku, ASEAN eBook Conference (AEC) diadakan di Kuala Lumpur.

Di Malaysia, syarikat MPH telah menjadi pemula untuk e-buku dengan mengeluarkan e-buku yang telah tamat tempoh hak ciptanya dan diedarkan melalui laman web mereka.[1]

2013[sunting | sunting sumber]

Perpustakaan Negara Malaysia memperkenalkan perkhidmatan muat turun buku percuma untuk rakyat Malaysia. Cara yang mudah untuk muat turun buku adalah melalui laman web http://mags.celex.com.my. Celex adalah satu inisiatif antara Perpustakaan Negara Malaysia dan Multimedia Development Corporation yang bertujuan untuk memperluaskan penggunaan ICT di kalangan rakyat. Inisiatif Celex diterajui oleh syarikat Celex Media Sdn Bhd, yang juga memainkan peranan untuk mendirikan sistem buku digital (juga dikenali sebagai perpustakaan digital) di perpustakaan-perpustakaan awam dan persendirian di seluruh negara.

Perpustakaan Negara Malaysia juga memperkenalkan Pangkalan e-buku ELIB yang dibangunkan oleh syarikat Xentral Methods, www.pnm.elib.com.my. Pangkalan e-buku ini adalah repositori digital pertama yang membekalkan e-buku Malaysiana, dan mempunyai trafik Google tertinggi pada pangkalan digital perpustakaan.

2014[sunting | sunting sumber]

Pada April 2014, Bahagian Buku Teks Sekolah, Kementerian Pendidikan Malaysia dan syarikat Xentral Methods Sdn Bhd membangunkan e-buku berinteraktif pertama dalam bentuk buletin untuk subjek Sejarah Tingkatan 4 dan 5.[2]

2015[sunting | sunting sumber]

September 2015, Portal e-buku e-Sentral membekalkan e-buku melalui teknologi bluetooth beacon yang pertama untuk penumpang Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.[3]

Pada Oktober 2015, Dewan Bahasa & Pustaka bekerjasama dengan Xentral Methods untuk menerbitkan tiga buah buku teks digital berinteraktif yang pertama di Malaysia iaitu subjek Sains Tahun 6, Teknologi Maklumat dan Komunikasi Tahun 6 dan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (Masalah Pembelajaran) Tahun 6.

Kelebihan[sunting | sunting sumber]

E-buku mempunyai banyak kelebihan yang memberikan kemudahan kepada pembaca-pembaca untuk membawa ke merata tempat e-buku ini tanpa beban yang berat. Disebabkan ia adalah data elektronik, saiz dan berat e-buku ini adalah jauh lebih ringan jika dibandingkan dengan buku-buku cetakan yang berada di pasaran. Sekiranya satu e-buku mempunyai saiz 7 MB, kira-kira 100 e-buku boleh disimpan dalam satu CD.

Teks dalam e-buku juga boleh dicari dengan mudah, atau dirujuk silang menggunakan hyperlink. Ini menjadikan e-book format yang menarik untuk kamus, buku rujukan dan sesetengah buku teks.

Kelemahan[sunting | sunting sumber]

E-Buku memerlukan perkakasan tambahan bagi dibaca, terutamanya peranti elektronik untuk memaparkannya (dan bekalan elektrik). Peranti sedemikian mungkin mahal. Tambahan lagi kebanyakan e-Buku memerlukan aturcara khas bagi memaparkannya, yang mungkin tidak tersedia secara mudah atau serasi dengan peranti komputer kini. Disebabkan e-Buku bergantung kepada perkakasan lain untuk dibaca, ia mampu terjejas disebabkan kegagalan perkakasan perkakasan atau perisian, seperti kegagalan cakera keras atau serangan virus.

Teknik pengurusan hak digital boleh digunakan bagi menghadkan apa yang boleh dibuat oleh pengguna dengan e-Buku. Sebagai contoh, adalah tidak mungkin mengalih hak e-buku kepada orang lain, sungguhpun transaksi sedemikian biasa dengan buku fizikal. Sesetengahnya pula menghubungi pelayan asal bagi menjejak pembaca dan tabiat membaca, atau menghadkan pecetakan.

Peranti e-buku masih menawarkan pengalaman membaca yang kurang berbanding buku fizikal. Resolusi skrin dan perbezaan masih rendah berbanding kertas, dan ia tidak mungkin melihat peranti sedemikian dalam cahaya terik matahari. Kebanyakan pembaca gemarkan kertas berbanding skrin komputer.

Dari sudut pandangan penerbit, e-buku boleh dalam sesetengah kes dihack, atau dileraikan tanpa kebenaran penerbit atau pengarang. Mudahnya dokumen elektronik disalin bererti dokumen yang tidak dilindungi boleh digunakan bagi disalin sejumlah tanpa had salinan sempurna.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]