E-demokrasi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

E-demokrasi (gabungan perkataan elektronik dan demokrasi), juga dikenali sebagai demokrasi digital atau demokrasi Internet, ialah penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam proses politik dan tadbir urus.[1] Istilah ini dipercayai telah dicipta oleh aktivis digital Steven Clift.[2][3][4] E-demokrasi menggabungkan teknologi maklumat dan komunikasi abad ke-21 untuk mempromosikan demokrasi; teknologi tersebut termasuk teknologi sivik dan teknologi kerajaan. Ia merupakan satu bentuk kerajaan di mana semua warganegara dewasa dianggap layak untuk mengambil bahagian secara sama rata dalam cadangan, pembangunan dan penciptaan undang-undang.[5]

E-demokrasi merangkumi keadaan sosial, ekonomi dan budaya yang membolehkan amalan bebas dan sama rata dalam menentukan nasib sendiri politik.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ann Macintosh (2004). "Characterizing E-Participation in Policy-Making" (PDF). 2004 International Conference on System Sciences. Dicapai pada 15 December 2014.
  2. ^ Azyan, Liz (2009-08-03). "Liz talks to Steven Clift from e-democracy.org at the Personal Democracy Forum Conference 09". Liz Azyan (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2020-11-20.
  3. ^ "Challenge and promise of e-democracy". Griffith Review (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2020-11-21.
  4. ^ "politics |" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2020-11-21.
  5. ^ Hosein Jafarkarimi; Alex Sim; Robab Saadatdoost; Jee Mei Hee (Jan 2014). "The Impact of ICT on Reinforcing Citizens' Role in Government Decision Making" (PDF). International Journal of Emerging Technology and Advanced Engineering. Dicapai pada 15 December 2014.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]