Pergi ke kandungan

Fatimah binti Asad

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.


Fatima bint Asad
فَاطِمَة بِنْت أَسَد
Kelahiran
Fāṭima bint ʾAsad

s. 555 or 568 CE
Meninggal dunias. 626 CE
Medina, Hejaz, Arabia
Tempat ditanamJannat al Baqi, Medina
Terkenal kerana
PasanganAbu Talib ibn Abd al-Muttalib
Anak-anak(see below)
Ibu bapa
KeluargaBanu Hashim


Fatima binti Asad ( Arab: فَاطِمَة بِنْت أَسَد </link> Fāṭima bint ʾAsad s. 555–626 CE), ialah ibu kepada Ali ibn Abi Talib, berkahwin dengan Abu Talib, dan ibu saudara kepada Muhammad.

Fatima binti Asad dan suaminya, Abu Talib, menjadi ibu bapa angkat Nabi Muhammad selama 15 tahun, selepas Nabi Muhammad kehilangan ibunya ketika baginda berusia enam tahun (ayahnya telah meninggal dunia sebelum baginda dilahirkan). Beberapa tahun kemudian, Nabi Muhammad membalas jasa Fatima binti Asad dengan mengambil Ali, iaitu anak bongsu Fatima, sebagai anaknya.

Melahirkan Ali adalah peristiwa ajaib dalam kehidupan Fatima binti Asad oleh kedua-dua pengikut Syiah dan Sunni.[a] Menurut beberapa tradisi, dinding Kaabah terbelah supaya Fatima dapat masuk ke dalam Kaabah dan melahirkan anak lelakinya, Ali.

Selepas isteri Nabi Muhammad, Khadijah binti Khuwailid, Fatimah binti Asad adalah wanita kedua yang memeluk Islam. Ali bin Abi Talib diberi nama Haydar oleh ibunya, yang bermaksud singa.

Keturunan[sunting | sunting sumber]

Fatima binti Asad ialah isteri kepada Abu Talib, iaitu bapa saudara Nabi Muhammad . Beliau ialah anak perempuan kepada Asad ibn Hasyim dan Fatima binti Qays, yang juga ahli keluarga Hasyim Quraisy.[1]

Datuk sebelah ibu kepada isteri Nabi Muhammad, Khadijah binti Khuwailid, Za'ida ibn al-Asamm ibn Rawaha, iaitu sepupu ibu Fatima.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Bapa Nabi Muhammad, Abdullah, meninggal dunia sebelum baginda dilahirkan. Kemudian pada usia enam tahun, baginda menjadi yatim piatu akibat kematian ibunya. Selepas itu, datuknya, Abd al-Muttalib, menjaga Nabi Muhammad selama dua tahun sebelum beliau juga meninggal dunia ketika Nabi Muhammad berusia lapan tahun. Kemudian pada tahun 578 Nabi Muhammad diambil sebagai anak angkat oleh Fatima binti Asad dan Abu Talib sebagai anak mereka.

Dikatakan bahawa Fatima menyayangi Nabi Muhammad lebih daripada anak-anaknya sendiri.[b][2] Pada usia lanjutnya, Nabi Muhammad sering berkata tentangnya bahawa dia akan membiarkan anak-anaknya sendiri kelaparan daripada dia.[c][3]

Beberapa tahun kemudian, Muhammad mendapat peluang untuk membalas kasih sayang yang baginda terima daripada keluarga Fatimah, kerana baginda dan isterinya, Khadijah, mengambil Ali sebagai anak mereka untuk membantu Abu Talib menghadapi kebuluran yang melanda Mekah.[4] Selain itu, dikatakan bahawa Nabi Muhammad menamakan anak perempuannya sendiri Fatima selepas Fatima binti Asad, walaupun ibu Khadijah juga dipanggil Fatima.[5]

Melahirkan Ali[sunting | sunting sumber]

Ali ialah anak bongsu Fatimah, yang dilahirkan pada tahun 599.[4] Fatima binti Asad sudah mempunyai tiga anak lelaki - Talib, Aqil dan Ja'far - dan dua anak perempuan, Jumanah dan Fakhitah (juga dikenali sebagai Ummu Hani) - sebelum melahirkan Ali. Beliau dianggarkan berusia lewat tiga puluhan ketika itu, manakala Nabi Muhammad, anak angkatnya, berusia kira-kira 23 tahun.[2]

Kisah Fatimah melahirkan Ali sangat ajaib. Apabila beliau mula merasakan sakit bersalin, beliau mengembara ke Kaabah, berdoa "Ya Allah, demi orang yang membina rumah ini, Ibrahim, dan anak dalam diri saya, saya memohon kepada-Mu agar permudahkan urusan melahirkan ini."[6] Salah satu dinding Kaabah kemudiannya terkeluar dari satu sudut dan Fatima masuk ke dalam dan melahirkan anaknya di rumah Tuhan (Kaabah). Selepas tiga hari, menurut kedua-dua akaun Syiah dan Sunni,[d] beliau keluar dari Kaabah, dengan keadaan bayi itu dalam pelukannya. Fatima menamakan bayi itu Haydar, yang bermaksud Singa dalam bahasa Arab.

Wanita kedua yang memeluk Islam[sunting | sunting sumber]

Selepas Nabi Muhammad menjadi nabi, Fatima binti Asad adalah wanita kedua, selepas Khadijah, yang memeluk Islam. Oleh itu beliau digambarkan sebagai "wanita solehah".[1]

Selepas kematian Abu Talib pada tahun 620,[7] :243 Fatima berhijrah ke Madinah bersama Fatima binti Muhammad dan anaknya Ali pada tahun 622.[8][9] :686 Nabi Muhammad kerap mengunjungi rumahnya dan berehat petang di sana.[1]

Kematian[sunting | sunting sumber]

Fatima binti Asad meninggal dunia pada tahun 625/626.[9]:811 Diceritakan oleh Anas bin Malik bahawa apabila Nabi Muhammad mengetahui bahawa Fatimah telah meninggal dunia, baginda pergi ke rumahnya untuk duduk di sebelah jenazahnya dan menyembahyangkan jenazahnya, </link> kemudian memberikan bajunya untuk dimasukkan ke dalam kain kafannya, dan baginda dengan sukarelanya membantu menggali kuburnya dan menguburkan Fatimah di tanah perkuburan Jannat al-Baqi di Madinah.[9]:475

Keluarga[sunting | sunting sumber]

Beliau berkahwin dengan sepupu sebelah bapanya, Abu Talib ibn Abd al-Muthalib. Perkahwinan mereka terkenal kerana menjadi yang pertama antara dua ahli Bani Hasyim.[10] Mereka mempunyai tujuh orang anak:

 1. Talib.
 2. Fakhitah (aka "Hind" &amp; "Umm Hani").
 3. Aqil.
 4. Jumanah.
 5. Ja'far.
 6. Rayta (aka "Asmā'" &amp; "Umm Ṭālib") ).
 7. Ali, yang merupakan suami kepada anak Nabi Muhammad, Fatima. [1]

Nabi Muhammad ialah anak yatim piatu, yang merupakan anak saudara Abu Talib dan sepupu kepada Fatima, datang untuk tinggal di rumah mereka pada tahun 579, ketika baginda berusia lapan tahun. [7] :131,133

Carta Keturunan[sunting | sunting sumber]

{{{Lu}}}
{{{Ka}}}{{{Am}}}
{{{Mu}}}{{{Ab}}}
{{{Ki}}}{{{Ha}}}
{{{Qu}}}{{{Ra}}}
{{{Abd}}}
{{{Ha}}}{{{Sa}}}{{{Qa}}}
{{{As}}}{{{Fa}}}
{{{Ft}}}

Nota[sunting | sunting sumber]

 1. ^ For a Sunni source see Shah Wali ullah Muhadis Dehalvi, Izala Tul Khulafa, trans. Ishtiaq Ahmed, Vol. 4 (Karachi: Qadeemi Kutubkhana), pp. 405–6; also see Ibn al-Sabbagh al-Maliki, al-Fusul al-Muhimmah fi Ma'rifat al-A'immah, Ch. 1, p. 13; famous Arab historian and geographer al-Masudi also verifies this in his highly acclaimed book, Muroojudh-Dhahab was Madain al-Jawahar (The Meadows of Gold and Mines of Gems), Vol. 2, p. 76.
 2. ^ See Martin Lings, Muhammad: His Life Based on the Earliest Sources (Vermont: Inner Traditions, 2006), p. 28. Also see Ibn Hajar al-Asqalani, al-Isabah fi Tamyiz al-Sahabah, Vol. 4 (1856), p. 369.
 3. ^ See Lings, Muhammad, p. 28.
 4. ^ For a Sunni source see Shah Wali ullah Muhadis Dehalvi, Izala Tul Khulafa, trans. Ishtiaq Ahmed, Vol. 4 (Karachi: Qadeemi Kutubkhana), pp. 405–6; also see Ibn al-Sabbagh al-Maliki, al-Fusul al-Muhimmah fi Ma'rifat al-A'immah, Ch. 1, p. 13; famous Arab historian and geographer al-Masudi also verifies this in his highly acclaimed book, Muroojudh-Dhahab was Madain al-Jawahar (The Meadows of Gold and Mines of Gems), Vol. 2, p. 76.

Nota kaki[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b c d ibn Sa'd, Muhammad (1995). Kitab at-Tabaqat al-Kabir (The Book of the Major Classes). VIII The Women of Madina. Diterjemahkan oleh Bewley, Aisha. London: Ta-Ha Publishers. ISBN 978-1-897940-24-2. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "Sa'd VIII" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
 2. ^ a b Abbas 1399
 3. ^ Abbas 1399
 4. ^ a b Abbas 1399
 5. ^ Abbas 1399
 6. ^ Abbas 1399
 7. ^ a b Muhammad ibn Saad. Kitab al-Tabaqat al-Kabir vol. 1. Translated by Haq, S. M. (1967). Ibn Sa'd's Kitab al-Tabaqat al-Kabir Volume I Parts I & II. Delhi: Kitab Bhavan.
 8. ^ Abbas 1399
 9. ^ a b c Al-Majlisi, M. B. Hayat al-Qulub. Translated by Rizvi, S. H. (2010). Volume 2: A Detailed Biography of Prophet Muhammad (saww). Qum: Ansariyan Publications.
 10. ^ Najeebabadi, Akbar Shah; Mubārakfūrī, Ṣafī al-Raḥmān; Abdullah, Abdul Rahman; Salafi, Muhammad Tahir (2001). The History of Islam, Volume I. m/s. 427.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Mahmood Ahmad Ghadanfar. Wanita Hebat Islam. Diterjemah oleh Jamila Muhammad Qawi. Penerbit & Pengedar Darussalam, Riyadh. Dalam talian di kalamullah.com . hlm. 163–167. Dicapai pada 2013-06-22.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]