Ganache

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Chocolate ganache dituangkan ke dalam mangkuk


Persediaan[sunting | sunting sumber]

Ganache biasanya dibuat dengan memanaskan bahagian yang sama dengan berat krim dan coklat cincang, memanaskan krim terlebih dahulu dan menuangkannya pada coklat kedua . Campuran diaduk atau dicampur sehingga rata, dengan minuman keras atau ekstrak ditambah jika dikehendaki. Mentega biasanya ditambah untuk memberikan ganache penampilan berkilat dan tekstur halus, menambah sirap jagung juga memberikan warna yang berkilat dan digunakan untuk mengeringkan ganes tanpa kesan sampingan penghabluran yang berasal dari gula lain. Bergantung pada jenis coklat yang digunakan, untuk tujuan yang dimaksudkan oleh ganache, dan suhu di mana ia akan disajikan, nisbah coklat ke krim bervariasi untuk memperoleh konsistensi yang diinginkan. Biasanya, dua bahagian coklat untuk satu bahagian krim digunakan untuk mengisi kek atau sebagai asas untuk membuat coklat truffles, manakala satu hingga satu biasanya digunakan sebagai glaze. Jika menggunakan coklat putih nisbah 3 bahagian coklat kepada 1 bahagian krim adalah standard . Ganache sejuk boleh disebat untuk meningkatkan jumlah dan merebak untuk menutup kek, walaupun ketika ia sejuk, ia menjadi lebih tebal dan akhirnya tidak terbaca. Ganache juga dicurahkan ke dalam acuan atau terrine manakala hangat dan dibenarkan untuk ditetapkan atau sejuk. Apabila ia telah disejukkan, ia boleh dikeluarkan dari acuan dan dihiris sama dengan pâté.

whipping cream biasanya lebih sesuai dibuat kreamier, ganache tebal. Pasangan ini juga mempunyai coklat gelap antara 60-82%. Sekiranya coklat perlu dirampas semasa dicampur dengan krim hangat, menambah kuadran dengan sudu air panas ke campuran boleh memperbaiki masalah ini.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Ganache atau crème ganache pada asalnya adalah sejenis truffle coklat yang diperkenalkan oleh pengilang Paris Maison Siraudin pada tahun 1862 dan pertama kali didokumentasikan pada tahun 1869. [3] Ia dinamakan [oleh siapa?] Selepas komedi vaudeville yang popular oleh Victorien Sardou, Les Ganaches ("The Chumps") [4] [5] (1862).