Gin Tama

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search


Gin Tama (銀魂, Gintama, lit. "Jiwa Perak")
Gin Tama
230px
Kulit jilid 1 Gin Tama terbitan Shueisha memaparkan Gintoki Sakata.
GenreKomedi, Parodi, Cereka sains
Manga
PengarangHideaki Sorachi
PenerbitShueisha
Penerbit LainJerman Tokyopop
Thailand Siam Inter Comics
Perancis Kana
Itali Planeta DeAgostini
Sepanyol Glénat
Korea Selatan HaksanKanada Amerika Syarikat Viz Media
DemografikShōnen
Majalah AsalWeekly Shōnen Jump
Tarikh Pengeluaran8 Disember 200320 Jun 2019
Jilid77 (Senarai jilid-jilid)
Video animasi original
StudioSunrise
Dikeluarkan padaDisember 2005
Jangka masa tayangan33 minit
Siri anime televisyen
PengarahShinji Takamatsu (episod 1-105)

Yoichi Fujita (episod 100-265)

Chizuru Miyawaki (episod 266-367)
Skrip/PenulisAkatsuki Yamatoya (episod 1-265)
Lagu/MuzikAudio Highs
StudioSunrise (episod 1-265) Bandai Namco Pictures (episod 266-367)
Dilesenkan olehKanada Amerika Syarikat Sentai Filmworks Crunchyroll
Penyiaran AsalTV Tokyo
Penyiaran LainItali MTV Italy
Sepanyol Canal Extremadura
Filipina ABS-CBN
Taiwan STAR Chinese Channel
Hong Kong TVB J2
Korea Selatan Tooniverse
Malaysia TV2
Tarikh tayangan4 April 20067 Oktober 2018
Episod367 + 6 OVA (Senarai episod)
Novel ringan
3-Nen Z-Gumi Ginpachi-sensei
PengarangTomohito Ōsaki
IlustrasiHideaki Sorachi
PenerbitShueisha
Tarikh Pengeluaran3 Februari 2006 – kini
Jilid4
Video animasi original
White Demon's Birth
StudioSunrise
Dikeluarkan padaDisember 2008
Jangka masa tayangan10 minit
Filem anime
Gintama: A New Retelling Benizakura Arc
StudioSunrise
Dikeluarkan pada24 April 2010
Jangka masa tayangan95 minit
Filem anime
Gintama: The Movie: The Final Chapter: Be Forever Yorozuya
StudioSunrise
Dikeluarkan pada6 Julai 2013
Jangka masa tayangan110 minit
Filem anime
Gintama. : The Final
Dikeluarkan pada8 Januari 2021
Karya berkaitan
Portal Anime dan Manga

Gin Tama (銀魂 Gintama lit. "Jiwa Perak") ialah manga Jepun yang ditulis dan diilustrasi oleh Hideaki Sorachi dan diterbitkan dan disirikan, bermula pada 8 Disember 2003, di Weekly Shōnen Jump Shueisha. Berlatarbelakangkan Edo yang telah ditawan oleh makhluk asing bernama Amanto, jalan ceritanya berkisaran kehidupan dari sudut pandang samurai Sakata Gintoki yang bekerja sebagai pekerja bebas bersama rakan-rakannya, Shinpachi Shimura dan Kagura untuk membayar sewa bulanan. Sorachi menambah unsur cereka sains untuk membangunkan watak sesuai dengan keinginan setelah penyuntingnya menyarankan untuk melakukan beberapa siri sejarah.

Manga ini telah dilesenkan oleh Viz Media di Amerika Utara. Selain menerbitkan jilid individu siri, Viz siri bab pertama dalam mereka Shonen Jump manga antologi manga. Manga ini membuat penampilan pertama pada edisi Januari 2007, dan siri pada tahap satu bab sebulan. Animasi video asli (OVA) dari Gin Tama oleh Sunrise diterbitkan di Jump Festa 2005 Anime Tour pada tahun 2005. Hal ini diikuti oleh siri anime lengkap yang mula bersiaran pada tarikh 4 April 2006 di saluran TV Tokyo dan selesai pada tarikh 25 Mac 2010. Sebuah filem animasi perdana di Jepun pada bulan April 2010. Laman sesawang penstriman Crunchyroll diberi lesen untuk menyiarkan siri anime Gintama untuk tontonan antarabangsa, sementara Sentai Filmworks berlesen siri, dengan edaran daripada Section23 Filem pada DVD. Selain siri anime, terdapat pelbagai novel ringan dan permainan video berdasarkan Gin Tama. Permainan video yang terkini ialah Gintama Rumble (銀魂乱舞 Gintama Ranbu) yang dimainkan di platform Playstation 4 dan Playstation Vita.

Di Jepun, manga Gin Tama telah terkenal, biasanya peringkat dalam Top Ten siri best seller. Muzik dan DVD yang juga telah ditunjukkan, pada berbagai masa, dalam Top Ten media masing-masing, sementara TV Tokyo telah mengumumkan bahawa anime Gin Tama bertanggungjawab untuk jualan yang tinggi di luar negeri seiring dengan adaptasi anime dari Naruto. Penerbitan untuk manga, anime dan yang lain telah mengomentari manga Gin Tama. respon positif telah difokuskan dalam komedi dan watak dari siri, sedangkan tanggapan negatif kebimbangan manga karya seni itu.

Siri anime Gin Tama pernah memulakan tayangannya di Malaysia pada tahun 2009 dan disiarkan oleh Radio Televisyen Malaysia melalui RTM 2 (TV2 hari ini) setiap hujung minggu. Siri anime ini dialihkan audio kepada Bahasa Melayu. Biarpun tayangannya dihentikan tidak lama kemudian, DVD anime Gin Tama masih dijual di pasaran.

Plot[sunting | sunting sumber]

Cerita Gin Tama bermula di Edo (Tokyo hari ini kerana perubahan nama pada tahun 1868), Jepun, yang ditawan oleh makhluk asing yang disebut Amanto di zaman Edo akhir. Samurai Jepun bertempur melawan Amanto tetapi kalah dan pengharaman pedang telah dikuatkuasakan. Plot ini menumpukan pada samurai eksentrik, Gintoki Sakata (坂田銀時 Sakata Gintoki) yang membantu seorang remaja bernama Shinpachi Shimura (志村新八 Shimura Shinpachi) menyelamatkan kakaknya Tae Shimura (志村妙 Shimura Tae) dari sekumpulan makhluk asing yang ingin menjadikannya pelacur. Sebagai penghargaan kepada Gintoki, Shinpachi menjadi rakan dan bekerja dengan dia sebagai freelancer untuk membayar sewa bulanan tempat tinggal Gintoki dan mengetahui lebih banyak tentang dia. Mereka berdua menyelamatkan seorang gadis remaja (sebenarnya merupakan makhluk asing) bernama Kagura (神楽 Kagura) daripada sekumpulan yakuza yang ingin menggunakan kekuatan luar biasanya untuk membunuh orang. Kagura menyertai Shinpachi dan Gintoki untuk bekerja sebagai freelancer dan ketiga-tiga mereka kini dikenali sebagai "Yorozuya Gin-chan" (万事屋銀ちゃん Yorozuya Gin-chan). Saat melakukan pekerjaan mereka, mereka acapkali bertembung dengan pasukan polis khas yang dipanggil Shinsengumi (新選組 Shinsengumi) disebabkan mereka sering melibatkan penjenayah berbahaya. Mereka juga datang untuk bertemu rakan-rakan Gintoki yang dahulu pernah bersama dengannya semasa peperangan menentang Amanto, termasuk Kotaro Katsura (桂小太郎 Katsura Kotarō) yang merupakan seorang pengganas. Biarpun status terkini Katsura ialah pengganas, dia tetap memelihara hubungan persahabatan dengan Gintoki malah menjalin hubungan dengan anak-anak buah Gintoki walaupun cita-citanya untuk meruntuhkan Bakufu. Dari sudut lain, Shinsuke Takasugi (高杉晋助 Takasugi Shinsuke) bertindak sebagai antagonis utama di seluruh siri, kerana dia ingin menghancurkan Bakufu dengan cara yang lebih keras daripada Katsura. Walaupun kisah siri umumnya berepisod, ada juga beberapa cerita yang dibangunkan melalui beberapa bab.

Watak[sunting | sunting sumber]

Yorozuya Gin-chan[sunting | sunting sumber]

 • Gintoki Sakata (坂田銀時 Sakata Gintoki)

Lakonan suara oleh : Tomokazu Sugita

Protagonis utama berambut perak dalam siri Gin Tama. Beliau merupakan pengasas dan presiden Yorozuya Gin-chan (万事屋銀ちゃん Yorozuya Gin-chan), selain merupakan bekas ahli Jouishishi Lama (旧攘夷志士 Kyūjōishishi). Beliau terkenal dengan nama jolokan 'Shiroyasha' (白夜叉 Shiroyasha lit. Syaitan Putih) kerana kehandalannya menghayunkan pedang samurai.

Watak beliau berdasarkan kepada tokoh dalam cerita dongeng bernama Kintaro/Sakata no Kintoki.

 • Shinpachi Shimura (志村新八 Shimura Shinpachi)

Lakonan suara oleh : Daisuke Sakaguchi

Seorang ahli Yorozuya Gin-chan dan bekerja dibawah Gintoki. Beliau merupakan adik kepada Tae Shimura dan beliau sering dijenakakan bersama cermin matanya. Beliau juga merupakan peminat tegar Tsuu Terakado.

Nama beliau diilhamkan daripada nama seorang pelawak, Ken Shimura dan nama seorang tokoh bersejarah, Nagakura Shinpachi.

 • Kagura (神楽 Kagura)

Lakonan suara oleh : Rie Kugimiya

Seorang gadis muda (sebenarnya merupakan makhluk asing) berpakaian tradisional Cina, berdarah kaum Yato. Beliau merupakan ahli Yorozuya Gin-chan dan adik kepada Kamui. Beliau menjadi tumpuan kerana kekuatan fizikal yang luar biasa.

Watak beliau kemungkinan berdasarkan kepada Kaguya-hime dalam cerita dongeng Jepun 'Kisah Si Pemotong Buluh'.

 • Sadaharu (定春 Sadaharu)

Lakonan suara oleh : Mikako Takahashi

Anjing putih peliharaan Yorozuya Gin-chan. Beliau pernah 'menyelamatkan bumi' daripada pencerobohan makhluk asing mirip lipas dalam Episod 29.

Shinsengumi[sunting | sunting sumber]

 • Isao Kondo (近藤勲 Kondō Isao)

Lakonan suara oleh : Chiba Susumu

Komander skuad polis khas Shinsengumi. Beliau paling dikenali sebagai 'Gorila'. Apabila di luar waktu kerja, beliau sibuk menghendap Tae, kakak kepada Shinpachi.

Watak beliau berdasarkan kepada komander Shinsengumi yang sebenar, Kondo Isami.

 • Toshiro Hijikata (土方十四朗 Hijikata Tōshirō)

Lakonan suara oleh : Kazuya Nakai

Timbalan Komander Shinsengumi. Beliau terkenal dengan nama jolokan 'Oni no Fukucho' (鬼の副長, Oni no Fukucho lit. Timbalan Komander Syaitan) kerana paling ditakuti ramai musuh dan ahlinya sendiri, kecuali Kondo dan Okita. Nama jolokan lain beliau ialah Tosshi, di mana beliau berperwatakan seperti otaku disebabkan beliau membeli pedang sumpahan. Dalam siri ini, beliau merupakan pesaing kepada Gintoki.

Watak beliau berdasarkan kepada timbalan komander Shinsengumi yang sebenar, Hijikata Toshizo.

 • Sogo Okita (沖田総悟 Okita Sōgo)

Lakonan suara oleh : Kenichi Suzumura

Kapten Divisyen 1 Shinsengumi. Beliau diiktiraf sebagai ahli pedang terhandal dalam skuad polis tersebut, selain digelar 'Putera Sadis' kerana menyeksa orang sekeliling. Beliau merupakan adik kepada Mitsuba Okita.

Watak beliau berdasarkan kepa kapten unit pertama Shinsengumi yang sebenar, Okita Soji.

 • Sagaru Yamazaki (山崎退 Yamazaki Sagaru)

Lakonan suara oleh : Tetsuharu Ōta

Pengintip bagi Shinsengumi. Beliau meminati sukan badminton dan obses dengan anpan (sejenis makanan).

Watak beliau berdasarkan kepada pegawai dan pengintip Shinsengumi yang sebenar, Yamazaki Susumu.

Lain-lain[sunting | sunting sumber]

 • Kotaro Katsura (rakan sekutu Gintoki)
 • Tatsuma Sakamoto
 • Mutsu
 • Ikumatsu Nishiki
 • Mitsuba Okita
 • Tae Shimura (kakak kepada Shinpachi)
 • Tsuu Terakado
 • Tama
 • Gengai
 • Sakata Kintoki
 • Kyubei Yagyu
 • Shinsuke Takasugi (ketua Kiheitai, kumpulan pengganas)
 • Bansai Kawakami
 • Nizo Okada
 • Kamotaro Ito
 • Shimaru Saito
 • Taizo Hasegawa (seorang penganggur, sering digelar Madao)
 • Tsukuyo
 • Isaburo Sasaki (ketua Mimawarigumi)
 • Nobume Imai
 • Otose
 • Catherine
 • Utsuro/Shoyo Yoshida
 • Shige Shige Tokugawa
 • Nobu Nobu Hitotsubashi
 • Oboro
 • Umibozu (ayah kepada Kagura dan Kamui)
 • Kamui (abang kepada Kagura)
 • Abuto
 • Hosen
 • Jirocho Doromizu

Tema dan gaya[sunting | sunting sumber]

Fokus utama Hideaki Sorachi di Gin Tama adalah penggunaan gags; selama tahun kedua manga tentang serialisasi ia mulai menambah lebih banyak drama cerita sambil tetap menjaga komedi. Berbagai lelucon dari manga ini adalah komentar mengenai klise daripada siri Shonen lain. Sebagai contoh, pada bab pertama selepas Gintoki perkelahian sekelompok alien untuk melindungi Shinpachi dan Tae, Shinpachi mengeluh bahawa dia hanya berjuang untuk "satu halaman" dan Gintoki menjawab, "Diam! Satu laman adalah waktu yang lama untuk artis manga! " Gintoki keinginan berlebihan untuk membaca Shonen Jump Mingguan (yang menyebabkan dia untuk melawan pembaca lain untuk mendapatkannya) juga membuat olok Shonen, kerana selama bahagian-bahagian watak kutipan mereka. Jenis lain dari situasi komik lebih umum, sehingga pembaca harus tahu tentang budaya Jepun untuk memahami mereka. humor ini digambarkan oleh penerbitan sebagai "aneh" dan "aneh". Hal ini juga digambarkan sebagai terbahagi antara dua kategori: "sci-fi komedi" dan "komedi samurai" dengan bekas merujuk pada alien. Hal ini cenderung untuk menunjukkan "sebuah kelemahan menjengkelkan tentang masyarakat moden" termasuk perayaan hari atau terkenal mitos figures.Additionally, ada rujukan untuk beberapa tokoh-tokoh sejarah dengan beberapa watak dari cerita yang berpusat pada mereka. Selain siri 'komedi, alien' pencerobohan di Jepun membawa isu-isu sosial beberapa di antara mereka dan manusia dengan paling berulang menjadi kurangnya kesamaan sosial.

Pengeluaran[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2003, Hideaki Sorachi adalah seorang mangaka up-and-coming yang sudah menciptakan dua One-Shot untuk Weekly Shonen Jump magazine. Walaupun dia bersiap-siap untuk menulis siri pertama siri itu, editornya menyarankan ia mencipta siri manga berdasarkan Shinsengumi, sebahagian besar terinspirasi oleh drama-TV mendatang tentang rombongan 1860-an seperti yang digambarkan oleh pelakon idola. Sorachi cuba untuk membuat siri ini kerana dia mengaku menyukai Shinsengumi, tapi akhirnya gagal untuk mendapatkan apa pun dari tanah. Alih-alih meninggalkan idea sepenuhnya, ia tetap fokus pada zaman Jepun bersejarah tetapi mula membuat cerita sendiri, menambahkan dalam unsur-unsur fiksyen sains dan fictionalizing banyak tokoh dari era untuk mencipta sebuah cerita yang lebih sesuai dengan keinginan sendiri. Judul asli dari siri ini bertujuan untuk menjadi "Yorozuya Gin-san" (万事 屋 銀 さん?), (secara literal : "Saudagar Umum Gin-san".), Tetapi tidak mempunyai kesan apapun pada Sorachi. Setelah perdebatan besar, ia memutuskan untuk pergi dengan nama Gin Tama setelah membincangkan dengan keluarganya, menentukan nama yang terdengar dekat dengan tepi tanpa benar-benar dari itu. Walaupun Sorachi dianggap satu-shot "Samuraider" menjadi sangat miskin, tatacara seperti ditembak satu-menjawat jawatan sebagai asas untuk Gin Tama, seperti penambahan watak. Sorachi alien punya harapan kecil di populariti manga, seperti ia mencatatkan bahawa digunakan orang untuk mengatakan padanya manga tidak akan melampaui jumlah dua kelantangan tankōbon. Namun, selepas kelantangan ketiga dikeluarkan, Sorachi mendapati bahawa ia tidak memiliki "bahan segar untuk menggunakan"

Watak utama dari siri ini pada asalnya ialah Hijikata Toshiro disebabkan Sorachi merupakan seorang peminat Shinsengumi, terutama dari Hijikata Toshizo (Shinsengumi yang merupakan asas untuk salah satu Gin Tama), setelah ia melihat filem Burn! Pedang!. Ketika Sorachi tidak boleh "mengusir" reka bentuk awal Hijikata, dia memutuskan untuk tidak menggunakan dia sebagai watak utama, tetapi menambah dia bersama-sama dengan Shinsengumi ke bab pilot story.The daripada siri mempunyai plot yang berbeza dengan yang dari serialisasi : Shinpachi sudah bertemu Gintoki dalam cerita itu dan ada lebih Shinsengumi cerita seperti yang didasarkan pada Harada Sanosuke. Kerana semua ini Shinsengumi baru ini lebih tua dari sebahagian besar watak berulang dari siri, Sorachi dihapuskan mereka berfikir mereka tidak entertaining. Apabila diminta oleh para peminat, Sorachi menyebutkan bahawa sebahagian besar watak dari siri didasarkan pada warga Edo kehidupan nyata sementara Gintoki's watak kira-kira berdasarkan pahlawan rakyat Sakata Kintoki.

Selama tahun pertama dari siri, Sorachi percaya bahawa sumber populariti Gin Tama sebahagian disambungkan ke drama Shinsengumi. Sementara drama berjalan selama tahun pertama dari siri, ketika manga ini sebahagian besar cerita pendek yang membentuk watak dan dunia, ia merasa tidak selesa membuat hal-hal yang berkaitan dengan drama. Pada tahun kedua dan seterusnya, ia menjadi lebih berani dalam cerita dan konsep-konsep, mencipta alur cerita yang lebih panjang yang merangkumi lebih banyak drama sekaligus menjaga rasa humor dan sindiran Jepun moden dengan cara masa lalunya fiksyen. Ketika bekerja di bab Sorachi umumnya mempunyai masalah untuk menyelesaikan naskah, meninggalkan penyelia untuk memuat sebelum ia boleh merevisinya. Ia tokoh tentang apa yang harus menulis dengan tinggal di biliknya atau dengan pergi berjalan-jalan. Walaupun ia berkomentar bahawa beberapa ideanya adalah "rawak", dia menumpukan pada fakta bahawa mereka berkaitan dengan manga. Namun, ketika ia mempunyai masalah untuk mencari tahu apa idea-idea, Sorachi biasanya dibantu oleh editornya. Berfikir Gin Tama sebagai "manga non-sense", sebelum membuat sebuah bab, Sorachi berfikir apakah bab harus komedi atau drama.When menulis baris dalam siri, Sorachi biasanya menggunakan spidol, pulpen , pena kuas-tip dan multiliner sebuah. Untuk garis besar karakter dia hanya menggunakan spidol dan pena, sedangkan untuk menghuraikan-multiliner 0,8.

Media[sunting | sunting sumber]

Manga[sunting | sunting sumber]

Bab manga dari Gin Tama ditulis dan diilustrasikan oleh Hideaki Sorachi. Mereka telah siri untuk buku antologi manga Weekly Shonen Jump dari Shueisha sejak tarikh 8 Disember 2003. Lebih dari dua ratus bab dikenalpasti sebagai "Pelajaran" telah siri. Shueisha juga menerbitkan bab pertama dalam talian Tama Gin pada mereka Weekly Shonen Jump Media website.Viz Gin Tama berlesen rasmi untuk penerbitan di Amerika Utara. Sebuah preview 55 halaman dari siri pertama kali dipaparkan pada Januari 2006 Shonen Jump masalah. Iaitu memperoleh lesen untuk menerbitkan bab dari siri di Shonen Jump pada San Diego Comic Con-International dari tahun 2006. Bab-bab yang siri di Shonen Jump dari Januari sampai dengan Mei 2007 pada tahap satu bab sebulan. Shueisha telah mengumpulkan bab dalam kelantangan tankōbon dengan yang pertama diterbitkan pada tarikh 2 April 2004. Pada tarikh 30 April 2010, tiga puluh empat kelantangan telah dikeluarkan di Jepun. Di Amerika Utara tankōbon diterbitkan di bawah Viz's "Shonen Jump Advanced" imprint. Volume pertama diterbitkan pada tarikh 3 Julai 2007, sementara saat ini, sembilan belas kelantangan telah dikeluarkan.

OVA[sunting | sunting sumber]

Dua animasi video asli (OVA) dari Gin Tama dibangunkan oleh Sunrise untuk Muzik Festa Lompat Tour setakat ini. Yang pertama, mempunyai tajuk yang sama dan ditunjukkan di Jump Festa 2005, terdiri dari pelbagai cerita autoconclusive bertujuan untuk memperkenalkan watak dari OVA kedua series.The bernama Shiroyasha Kotan (白 夜叉 降 诞?, Lit. "White Demon's Birth" ), ditunjukkan di Jump Festa 2008. Hal ini pada asalnya ditetapkan dalam perang antara alien dan samurai dan ia kemudian diturunkan menjadi tipuan. Pada tarikh 30 September 2009, sebuah DVD bernama Gintama Jump Muzik Tour 2008 & 2005 diterbitkan oleh Aniplex. Ini mengandungi OVA 2005 dan 2008 dan sebuah komentar audio.

TV Anime[sunting | sunting sumber]

Sebuah adaptasi anime oleh Sunrise membuat penampilan pertamanya di saluran TV Tokyo pada tarikh 4 April 2006. Berikut merupakan pengarah-pengarah episod siri Gin Tama :

- Shinji Takamatsu (Episod 1-105)

- Yoichi Fujita (Episod 100-265)

- Chizuru Miyawaki (Episod 266-367, kerja penghasilan anime diserahkan kepada Bandai Namco Pictures)

Subjudul untuk anime Tama longgar Gin boleh diterjemahkan sebagai "Titik awalnya adalah sangat penting untuk apa pun, jadi cuba mengalahkan diri sendiri adalah hanya tentang benar." Selama Januari 2009, Fujita disebutkan ia tidak akan bekerja di musim keempat dari siri mulai tahun tersebut. Namun, pada bulan Februari 2009, itu menegaskan bahawa anime akan terus untuk tahun keempat, sekali lagi diarahkan oleh Fujita. Walaupun siri yang berakhir pada tarikh 25 Mac 2010 dengan jumlah episode 201, [35] Fujita mengisyaratkan anime akan dilanjutkan setelah kakitangan mendapatkan bahan yang cukup untuk bekerja di atasnya. Takamatsu mendakwa siri TV "sama sekali tidak lebih dari itu bahkan belum bermula belum!. Ini pasti akan kembali."

Pada tarikh 5 April 2010, stesen TV Tokyo memulakan penyiaran semula episod-episod lama Gin Tama dalam HD dengan judul Yorinuki Gintama-san (よりぬき 銀 魂 さん lit. "Sangat Terbaik dari Gintama"), tajuk 'Gintama-san' ini merupakan parodi kepada tajuk anime Sazae-san yang juga membuat penyiaran semula dalam HD. Berikut ialah lagu-lagu tema untuk siri ini :

- "Bakuchi Dancer" (バクチ ダンサー Bakuchi Dansa lit. "Penari Bakuchi") oleh DOES dan "Bokutachi no Kisetsu" (僕 たち の 季節?, lit. "Musim kami") oleh DOES (Episod 1-9)

- "Kaze no Gotoku" (風 のごとくlit. "Seperti Angin") oleh Joe Inoue dan "WAVE" (lit. Gelombang) oleh Vijandeux. (Episod 10-26)

- "Kanousei Girl" (可能性ガール lit. "Gadis Kemungkinan") oleh Chiaki Kuriyama dan "In My Life" (lit. "Dalam Hidupku") oleh Azu (Episod 27-39)

- "Katoniago" (カートニアゴ) oleh FLiP dan "Sakurane" (桜音 lit. "Bunyi Sakura") oleh Piko (Episod 40-52)

Di Jepun, Aniplex mengedar anime dalam format DVD. Sebanyak tiga belas jilid telah dikeluarkan untuk musim pertama, antara 26 Julai 2006 dan 26 Jun 2007. [39] Musim kedua dikeluarkan lebih dari satu set tiga belas jilid antara bulan Julai 25 Disember 2007 dan 23 Julai 2008. Musim ke-3 juga dikeluarkan di tiga belas jilid dari 27 Ogos 2008 sampai dengan 26 Ogos 2009. Jilid DVD pertama dari 4 musim ini dikeluarkan pada tarikh 28 Oktober 2009.

Pada bulan November 2008, perjanjian tercapai antara TV Tokyo dan perkhidmatan penstriman video Crunchyroll. Crunchyroll akan menyiarkan episod percuma dengan sarikata Bahasa Inggeris seminggu selepas mereka telah ditayangkan di Jepun. Pelanggan berbayar boleh menonton episod baru satu jam selepas mereka disiarkan di Jepun. Pada tarikh 8 Januari 2009, Crunchyroll memuat naik episod pertama mereka (episod 129) ke perkhidmatan tersebut. Di samping episod baru setiap minggu, Crunchyroll juga memuat naik episod dari awal siri anime. Gin Tama telah dilesenkan oleh Sentai Filmworks, dengan edaran dari Section23 Films. Section23 Filem 'Chris Oarr mengulas bahawa hanya yang pertama dua musim yang berlesen, dengan pilihan pada koleksi pertama rest.The mengandungi tiga belas episod bersarikata Bahasa Inggeris dikeluarkan pada DVD, 27 April, 2010.

Filem[sunting | sunting sumber]

Terdapat 3 filem anime Gintama termasuk 2 filem Live-Action yang telah dihasilkan :

- Gintama : A New Retelling Benizakura Arc

- Gintama : The Final Chapter : Be Forever Yorozuya

- Gintama (filem Live Action)

- Gintama 2 : Rules Are Meant To Be Broken (filem Live Action)

- Gintama. : The Final (akan diterbitkan pada 2021)

Pada bulan Oktober 2009, Warner Bros mendaftarkan nama Internet domain "Gintama-movie.com" walaupun mereka tidak mengesahkan pembikinan filem. Dalam edisi ke-58 2009 Weekly Shonen JUMP 2009 dikeluarkan kemudian bulan itu, itu disahkan perkembangan filem tersebut juga memberikan tagline "Gintama Matsuri Wasshoi!" dengan "Wasshoi" menjadi teriakan lazim dilakukan dalam festival Jepun bertajuk Gintama: Shinyaku Benizakura-Hen (銀魂 : 新訳红桜篇, lit. "Gintama: Pencerekaan Semula Bab Benizakura"). Plot filem ini menceritakan kembali sebuah dari busur cerita dari Gin Tama di mana Kotaro Katsura diserang oleh seorang anggota tentera Kiheitai, dan Yorozuya Gin-chan mula mencari dia. Salah satu iklan TV filem menggoda bahawa "adegan terakhir benar" dari anime ada di film. DOES menyediakan tema muzik "Bakuchi Dancer" (バクチダンサー) untuk filem ini. Ini perdana pada tarikh 24 April 2010, mengambil US $ 2.118.342 pada paparan selama 90 hari pertama.

CD[sunting | sunting sumber]

Muzik untuk anime Gin Tama terdiri oleh Eiichi Kamagata. Pada tarikh 27 September 2006, Audio Highs menerbitkan runut CD pertama untuk siri yang dikenali sebagai Gintama Original Soundtrack. Itu menampilkan 36 lagu termasuk versi TV dari lagu pembukaan pertama dan dua lagu penutup. CD kedua, Gintama Original Soundtrack 2, diterbitkan pada 11 November 2007. Ini termasuk 40 lagu tetapi tidak mempunyai lagu pembukaan dan penutupan. Siri CD Gintama Original Soundtrack 3 diterbitkan pada tarikh 24 Jun 2009. Ini ciri-ciri total 28 lagu termasuk tema "Dondake! Gintaman" yang digunakan sebagai lelucon di episode 100 daripada series. Terpisah dari soundtrack dari siri TV, pada tarikh 25 Mac 2009 (どん だけ ー! ギンタマン?), Itu diterbitkan Gintama The Best yang terdiri dari CD dan DVD. Yang pertama merangkumi versi penuh daripada lima tema pertama pembukaan siri dan sembilan tema pertama berakhir. Yang terakhir ini mempunyai ciri-ciri video dari tema muzik dari kredit bekas tapi tanpa.

Novel ringan[sunting | sunting sumber]

Siri novel ringan berdasarkan manga Gin Tama telah ditulis oleh Tomohito Osaki, ilustrasi oleh Hideaki Sorachi, dan diterbitkan oleh Shueisha. Mereka memaparkan watak siri dialihkan ke tatacara sekolah dengan Gintoki bertindak sebagai guru mereka. Hal ini berjalan di Jump Square dengan judul 3-Nen Z-Gumi Ginpachi-sensei (3 年 Z 组 银 八 先生, menyala? "Grade 3 Kelas Z Ginpachi-sensei".). Novel pertama diterbitkan pada tarikh 3 Februari 2006, sedangkan pada 4 April 2009, empat novel cahaya telah diterbitkan oleh Shueisha.

Permainan video[sunting | sunting sumber]

Di Jepun, permainan video yang bertajuk Gintama : Gin-san to Issho! Boku no Kabuki-chō Nikki (銀魂銀さん と一緒! ボク の かぶき町日記 , lit. Gintama : Bersama Gin-san! Diari Daerah Kabukiku) diterbitkan pada tarikh 30 Ogos 2007 untuk platform Playstation 2 dan Gintama Yorozuya Chūbu : Tsukkomaburu Dōga (銀魂万事屋ちゅ〜ぶツッコマブル 動画 lit. Gintama Yorozuya Tu~be : Tsukkomable Video), dikeluarkan pada tarikh 25 Oktober 2007 di platform Nintendo Wii. Satu lagi permainan video untuk platform Nintendo DS, Gintama : Gintama Kuesuto Gin-san ga Tenshoku-shitari Sekai o Sukuttari (銀魂 : 銀玉くえすと : 銀さんが 転職 したり 世界 を 救っ たり lit. Gintama : Pencarian Bebola Perak : Gin-san Menukar Kerja dan Menyelamatkan Dunia) dikeluarkan pada tarikh 6 Disember 2007 diikuti dengan dua permainan video yang lain untuk DS termasuk Gintama Dīesu Yorozuya Daisōdō! (銀魂でぃ〜えす万事屋大騒動 lit. Gintama DS : Yorozuya Riot!) Dan Gintama Gintoki vs Hijikata!? Kabuki-cho Gitama Daisōdatsusen!! (銀魂 銀時vs土方!? かぶき町銀玉大争奪戦!! lit. Gintama : Gintoki lwn Hijikata?! Pertandingan Bebola Perak Daerah Kabuki!! ). Pada 24 Januari 2013, permainan video Gintama Sugoroku ( 銀魂のすごろく Gintama no Sugoroku) telah diterbitkan untuk platform Playstation Portable. Siri permainan video Gin Tama membuat kemuncukan kembali pada 18 Januari 2018 dengan siri terbarunya yang bertajuk Gintama Rumble! (銀魂乱舞 Gintama Ranbu) yang akan dimainkan di platform Playstation 4 dan PS Vita. Juga, ada dua Nintendo DS game yang memaparkan watak Gin Tama setakat ini Weekly Shonen Jump crossover Jump Superstars dan sekuelnya, Jump Ultimate Stars.

Buku panduan[sunting | sunting sumber]

Ada tiga buku pedoman untuk Gin Tama: dua untuk manga dan satu untuk anime. Buku panduan pertama untuk manga Gintama Rasmi Watak Arahan - Gin Channel! (銀 魂 公式 キャラクター ブック "銀 ちゃん ねる!" Gintama Rasmi Watak Arahan -!? Gin Chaneru) dikeluarkan oleh Shueisha pada 4 April 2006. Ini ciri-ciri fail watak, wawancara dengan Hideaki Sorachi dan tokoh buku stickers.The asli kedua adalah Gintama Rasmi Watak Arahan 2 - Kelas V (銀 魂 公式 キャラクター ブック 2 "银 魂 五年 生" Gintama Rasmi Watak Arahan 2 - Gonen-Sei?) Yang diterbitkan pada tarikh 5 Mei 2009. Seperti buku sebelumnya, yang satu ini juga mempunyai wawancara dengan Sorachi dan fail untuk watak baru yang muncul dalam siri sejak keluaran buku panduan pertama. Buku panduan untuk anime yang bernama Gintama Rasmi Animasi Panduan "Gayagaya Box" (オフィシャルアニメーションガイド 銀 魂 あに め 箱 ガヤガヤ?). Telah diterbitkan pada tarikh 4 April 2008 untuk merayakan penayangan episod 100 anime's. Buku pedoman ini ciri-ciri komen oleh suara pelakon Jepun dan para pemain dari siri.

Penerimaan[sunting | sunting sumber]

Dengan 31 kelantangan dikeluarkan pada Disember 2009, manga Gin Tama telah terjual 29 juta unit di Jepun. Pada bulan Mac 2007, Shueisha mengumumkan bahawa jualan kelantangan pertama telah berlalu satu juta naskhah. Setelah kelantangan dari manga juga mempunyai jualan yang baik, setelah muncul beberapa kali di peringkat komik Jepun. [71] [72] kelantangan 17 dari manga menduduki peringkat 10 kelantangan buku terlaris dari Jepun selama tahun 2007. Selama tahun 2008, manga kedudukan sebagai siri buku terlaris ke-10 dengan lebih daripada 2.3 juta kopi juga sold.It hit nombor 5 di Jepun dalam manga yang paling banyak terjual pada semester pertama tahun 2009 senarai, menjual lebih dari 2,7 juta buku di seluruh November 17, 2008 untuk 17 Mei 2009.In 2008 Gin Tama adalah ciri dalam dua survey Oricon, melainkan berada di peringkat atas sebagai "manga yang paling lucu" dan ke-5 di "manga paling menarik". Dalam tinjauan lain dari 2009, itu disenaraikan sebagai pilihan keenam untuk apa manga boleh diadaptasi menjadi sebuah filem live-action. Dalam jajak pendapat dari majalah Jepun Puff Zassosha's manga, Gin Tama adalah yang kedua dalam kategori "Best Cerita Panjang" Fuji News Network memiliki. Dikutip Gin Tama sebagai salah satu bertanggung jawab terhadap populariti pedang kayu 'selama tahun 2008 sebagai peruncit Hokkaido telah mengalami penjualan cepat dalam pedang kayu untuk foreigners.In Amerika Utara, Gin Tama mempunyai kedudukan sebagai Shonen manga terbaik baru dari 2007 di s About.com '2007 Pembaca Poll: Best New Shonen Manga [81] Pada Masyarakat untuk Promosi Award Animasi Jepun dari 2008. , Gin Tama dicalonkan untuk kategori "Best Manga - Komedi", kalah dari Negima! Magister Negi Magi. jualan Inggeris dari kelantangan manga juga telah baik dengan beberapa dari mereka memiliki muncul di Top Diamond Comic Distributors's 300 Novel Grafis.