Gunung Jerai

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Gunung Jerai
Mount Jerei.JPG
Gunung Jerai
Titik tertinggi
Ketinggian1,207 m (3,960 ft)
Geografi
LokasiKedah, Malaysia


Gunung Jerai (juga dikenali sebagai Puncak Kedah) merupakan sebuah gunung yang terdapat di negeri Kedah, Malaysia, di antara sempadan daerah Kuala Muda dan Yan. Tingginya setinggi 1,207 meter. [1]

Gunung Jerai boleh dilihat dari Pulau Pinang dan daerah-daerah berhampiran di negeri Kedah. Uniknya mengenai Gunung Jerai adalah kerana keadaannya yang tinggi dikelilingi oleh tanah rata pertanian sawah padi sekitar negeri Kedah dan Pulau Pinang. Tidak seperti gunung-gunung lain di Malaysia, yang selalunya berada di dalam banjaran, Gunung Jerai berada di pesisir pantai, terpisah daripada sistem banjaran semenanjung Malaysia. Malah Gunung Jerai juga dikatakan mampu dilihat dari oleh kapal-kapal yang melalui Selat Melaka sejauh seratus kilometer. Jarak penglihatan pula bergantung kepada keadaan cuaca.


Asal usul[sunting | sunting sumber]

Kedudukan gunung Jerai yang menganjur ke Tanjung Jaga di pinggir laut ini menjadikannya sejak berabad-abad lalu sebagai panduan pelayar silam yang singgah berdagang di negeri ini. Ada yang mengaitkan[nyatakan menurut siapa?] gunung Jerai ini dengan mitos Raja Bersiong yang dikatakan membuka penempatan di kaki gunung ini.

Dikatakan sebuah batu besar berbentuk sebuah kapal wujud di puncak gunung ini. Penduduk tempatan di situ mengelarnya "Batu Kapal". Menurut legenda, kapal tersebut ialah kepunyaan Maharaja Merong Mahawangsa yang telah disumpah oleh Sang Kelembai ketika Maharaja tersebut cuba melabuhkan kapalnya di Pulau Serai, nama asal bagi Gunung Jerai.

Suhu[sunting | sunting sumber]

Suhu tahunan di Gunung Jerai ialah sekitar 19 °C hingga 24 °C dan selalu dilitupi kabus tebal terutama pada musim hujan, selepas hujan, dan kadang-kadang pada awal pagi.

Gunung Rekreasi[sunting | sunting sumber]

Gunung Jerai menawarkan aktiviti merentasi hutan bagi pencinta alam semula jadi. Terdapat kepelbagaian tumbuh-tumbuhan tropika yang merangkumi kawasan hutan Dipterokarp Bukit dan hutan Dipterokarp Atas.

Cara ke sana[sunting | sunting sumber]

  • Dari Butterworth mengikut jalan persekutuan (1), memandu ke Sungai Petani, melalui Bedong, Kedah. Kemudian ke Gurun. Dari sana ada jalan tar menuju ke stesen radio sepanjang 11 km. Ada sebuah hotel di sana yang sekarang telah diambil alih dan dinamakan The Regency Jerai Hill Resort. Ada tapak perkhemahan dan tapak perkelahan di pertengahan jalan.
  • Mengikut Lebuhraya Utara-Selatan PLUS, dari Tol Sg. Dua, Prai menuju utara dan keluar di Exit Gurun. Belok kiri selepas tol, kemudian belok kanan di simpang lampu trafik.
  • Dari utara melalui Guar Chempedak, Yan Kecil dan ke Yan Besar. Dakilah dari Yan Besar melalui trak lama.

Dari puncak akan kelihatan pemandangan indah negeri Kedah terutama pemandangan sawah padi yang luas terbentang.

  • 1884 telah ada kerja-kerja memecah batu di atas puncak Gunung Jerai. Sebuah bangunan misteri terdapat di sana yang dipercayai berusia 1000 tahun. Binaan ini tidak dketahui oleh kebanyakan penduduk tempatan. Kini binaan tersebut telah hampir dimusnahkan oleh kerja-kerja meratakan tapak bagi stesen radio.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]