Gunung Jerai

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Gunung Jerai
Fail:Mount Jerai.JPG
Gunung Jerai
Titik tertinggi
Ketinggian1,207 m (3,960 ka)
Geografi
LokasiNa Gara Kedah Pasai Ma, Malaysia


Gunung Jerai (juga dikenali sebagai Puncak Kedah) merupakan sebuah gunung yang terdapat di Na gara Kedah Pasai Ma ber sempadan Kuala Muda dan Gerun.Tingginya dalam 1,207 meter. [1]

Gunung Jerai boleh dilihat dari daerah Pulau Pinang dan kawasan berhampiran di Na-gara Kedah dan parasnya dikelilingi oleh tanah pertanian padi bendang.Ianya tidak seperti gunung-gunung lain di semenanjung,Sarawak dan Sabah yang selalunya berada di dalam banjaran, Gunung Jerai berada di pesisir pantai,terpisah daripada sistem banjaran Semenanjung Malakka /Malaysia.Malah gunung Jerai juga dikatakan mampu dilihat oleh bahtera layar/kapal lalu lalang dalam Laut Kedah dan Selat Malakka(pusat berdagang) sejauh 100km.Jarak penglihatan pemerhati pula bergantung kepada keadaan cuaca.

Asal usul[sunting | sunting sumber]

Arah Gunung Jerai yang menganjur ke Tanjung Jaga dan Tanjung Dawai di pinggir laut telah menjadikan beratus tahun kebelakangan lalu sebagai panduan pelayar,pengembara,penjaroka(penjajah teroka)tahun dahulu yang singgah berdagang di tanah kawasan Kerajaan Kehalifahan kesultanan Na gara Kedah Pasai Ma mengaitkan Pemerintah Benua Siam Islam Nagara Kedah Pasai Ma [nyatakan menurut siapa?][2] iaitu Maharaja Me Rong Maha Wong Ser atau Merong Mahawangsa, putera Maharaja Islam Tanah Besar Tiong Kok/China Kerajaan Tang Maharaja Sai Tee Sung atau Tai Zhong yang memerintah putera atas fahaman agama Islam yang mulia murni untuk menyebarkan Dakwah Islam di Semenanjung Malakkah bertempat kawasan masyarakat Melayu yang beragama hanif sejak masa Nabi Ibrahim a.s. iaitu menyembah Allah Yang Esa,pemerintah seluroh alam yang fana'.Di muara sungai ini, iaitu Ku 'ala Mu 'addat( Kuala Muda )Merong Maha Wangsa membuat tapak daratan pencacak bendera Islam ditulis sejarah Malaysia versi penjajah laknat British Yahudi sebagai "candi" Lembah Bu jang sebenarnya tempat di mana bendera Islam dicacak di kaki bukit Gunung Jerai dan dikenali sebagai Lembah Bu jang dan dibuka petempatan dan dibuatlah persemayam raja mulia di Pulau Tiga sebagai Istana baginda dan tonggak Kekhalifahan Kerajaan Na gara Kedah Pasai Ma sebagai tempat dimana permulaan masyarakat Siam iaiatu campuran darah antara masyarakat orang Melayu dan Cina dengan perkahwinan dikenallah si untuk "Si ni"Cina dan am"AM"untuk Melayu dan biaklah keturunan masyarakat Islam yang berlainan keturunan di Tanah Kedah Siam Lanchang dan bahasa siam di Semenanjung "Emas"dan erti(Kedah) yang sebenar "Kedat" berarti surat atau watikah yang disampai dari Maharaja China untuk menyebarkan ugama Islam di Nu San Ta Ra atau Kepulauan Melayu dan membawa cahaya "nur"Iman dan Islam kepada masyarakat Melayu utamanya. utamanya.


Suhu[sunting | sunting sumber]

Suhu tahunan di Gunung Jerai ialah sekitar 19 °C hingga 24 °C dan selalu dilitupi kabus tebal terutama pada musim hujan, selepas hujan, dan kadang-kadang pada awal pagi.

Gunung Rekreasi[sunting | sunting sumber]

Gunung Jerai menawarkan aktiviti merentasi hutan bagi pencinta alam semula jadi. Terdapat kepelbagaian tumbuh-tumbuhan tropika yang merangkumi kawasan hutan dipterokarp bukit dan hutan dipterokarp atas.

Cara ke sana[sunting | sunting sumber]

  • Dari Batu Uban/Butteworth mengikut jalan persekutuan (1), memandu ke Sungai Patani, melalui Be dong, Kedah. Kemudian ke Gerun. Dari sana ada jalan tar menuju ke stesen radio sepanjang 11 km. Ada sebuah hotel di sana yang sekarang telah diambil alih dan dinamakan The Regency Jerai Hill Resort. Ada tapak perkhemahan dan tapak perkelahan di pertengahan jalan.
  • Mengikut Lebuhraya Utara-Selatan PLUS, dari Tol Sg. Dua, Perai menuju utara dan keluar di Exit Gurun. Belok kiri selepas tol, kemudian belok kanan di simpang lampu trafik.
  • Dari utara melalui Gua Cempedak, Yan Kecil dan ke Yan Besar. Dakilah dari Yan Besar melalui lori tua/lama.

Dari puncak akan kelihatan pemandangan indah negeri Kedah terutama pemandangan sawah padi yang luas terbentang.

  • 1884 kerja-kerja pecah batu di puncak Gunung Jerai oleh penjajah British dan Thai. Sebuah bangunan misteri terdapat di sana yang dipercayai berusia 1000 tahun kemungkinan Masjid Tua yang hendak dihapuskan penjajah sial laknat untuk menghapuskan bukti-bukti kebesaran Islam di semenanjung ini dan tidak diketahui oleh kebanyakan penduduk setempat. Kini,binaan bangunan tersebut hampir dihancorkan oleh kerja-kerja perataan tapak bagi stesen radio.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]