Harderwijk

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Harderwijk is also a village in the Dutch municipality of Opmeer.
Harderwijk
Wilayah perbandaran
Bendera Harderwijk
Bendera
Lokasi bagi Harderwijk
Country Belanda
Wilayah Gelderland
Keluasan(2006)
 • Jumlah 48.27 km2 (18.64 batu persegi)
 • Daratan 38.46 km2 (14.85 batu persegi)
 • Perairan 9.81 km2 (3.79 batu persegi)
Penduduk (1 Januari 2007)
 • Jumlah 42,057
 • Kepadatan 1,094/km2 (2,830/batu persegi)
  Sumber: Statistik Belanda, Statline.
Zon waktu CET (UTC+1)
 • Musim panas (DST) CEST (UTC+2)

Harderwijk ialah nama wilayah perbandaran serta juga nama kota kecil di Gelderland, Belanda timur. Pada hari ini, ia mungkin paling terkenal kerana dolfinariumnya. Dolfinarium ialah taman mamalia laut yang menonjolkan pertunjukan dolfin, selain daripada menyimpan pelbagai mamalia laut dan ikan.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Harderwijk dianugerahkan dengan hak kota pada 1231 oleh Count Otto II dari Guelders.[1] Sebuah tembok pertahanan yang mengelilingi kota itu disiapkan pada akhir abad itu. Bahagian kota yang paling lama terletak berhampiran dengan jalan raya Hoogstraat dan jalan raya Grote Poortstraat kini. Pada sekitar 1315, kota itu berkembang pada arah selatan yang merangkumi apa yang kini digelar Grote Kerk (Gereja Besar). Peluasan yang kedua, kini pada arah utara, berlaku pada sekitar 1425. Kebanyakan temboknya masih wujud pada hari ini, khususnya tembok pada sebelah barat kota ini, walaupun ia bukan bentuk asal pada keseluruhannya. Serupa juga keadaannya bagi Vischpoort, satu-satunya pintu kota yang masih wujud.

University of Harderwijk beroperasi di kota ini antara 1648 sehingga 1811, apabila ia ditutup oleh Napoleon Bonaparte, bersama-sama dengan universti Zutphen dan universiti Franeker.

Harderwijk ialah anggota Liga Hansa pada zaman silam. Ketika itu, ia terletak di pantai Zuider Zee (Laut Selatan, kini IJsselmeer) dan justera, ekonominya sangat bergantung kepada perikanan dan kehidupan sebagai pelaut. Bagaimanapun, kesemua ini berubah selepas 1932, apabila Zuiderzee disekat dari Laut Utara atas alasan keselamatan. Oleh itu, Harderwijk kini tidak memnpunyai banyak kapal nelayan di pelabuhannya, kecuali perahu layar. Peristiwa tahunan yang melambangkan pentingnya industri perikanan kepada Harderwijk pada suatu ketika ialah Aaltjesdag yang dapat diterjemahkan sebagai "Hari Ikan Belut". Ikan masih dapat dibeli di kota ini dari gerai dan restoran di jalan berhias pada sepanjang tahun kecuali bulan-bulan musim sejuk. Pelancong merupakan pelanggan yang biasa. Bagaimanapun, perikanan kini tidak lagi merupakan mata pencarian orang tempatan.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Stenvert, R. et al. (2000). Monumenten in Nederland: Gelderland, p. 50 and 183–188. Zwolle: Waanders Uitgevers. ISBN 90-400-9406-3