Hatsune Miku: Project DIVA

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Hatsune Miku: Project DIVA
Hatsune Miku Project DIVA Logo.png
Logo rasmi untuk satu siri
GenrePermainan berirama
PembangunSega
Crypton Future Media
PenerbitSega
Dwango Music Entertainment
PlatformPlayStation Portable, PlayStation 3, PlayStation Vita, Nintendo 3DS, Sega RingEdge, iOS
Keluaran pertamaHatsune Miku: Project DIVA
July 2, 2009
Keluaran terkiniHatsune Miku: Project DIVA F 2nd
March 27, 2014

 

Hatsune Miku: Project DIVA (bahasa jepun: 初音ミク -Project DIVA-) adalah satu siri permainan irama dicipta oleh Sega dan Crypton Future Media. Siri permainan ini boleh digunakan di PlayStation Portable, PlayStation 3, Nintendo 3ds, iOS, Sega RingEdge dan platform PlayStation Vita. Siri ini pada masa ini terdiri daripada 5 tajuk utama dan 3 sampingan. Siri ini mengutamakan penggunaan Vocaloids, siri perisian pensintesis suara, dan lagu-lagu yang dicipta menggunakan vokaloid ini terutamanya diva Vocaloid maya Hatsune Miku. Permainan ini adalah permainan video yang pertama menggunakan perisian Vocaloid yang dibangunkan oleh Yamaha Corporation.

Keterangan permainan[sunting | sunting sumber]

Sebagaimana permainan ini merupakan permainan irama, pemain dibenarkan untuk memilih daripada pelbagai lagu Vocaloid, lagu-lagu asal dinyanyikan oleh Vocaloid, termasuk lagu-lagu yang dinyanyikan oleh Hatsune Miku, Kagamine Rin dan Len. Pemain juga boleh memilih watak yang mereka ingini untuk bermain permainan ini. Watak-watak ini turut dikenali sebagai modul. Modul-modul yang wujud tidak semestinya terdiri daripada watak yang berbeza, malah mereka juga terdiri daripada kostum yang berbeza dalam satu watak yang sama. Sebagai satu contoh, apabila pemain memilih Kagamine Rin sebagai watak pertama dan Hatsune Miku sebagai watak kedua, nyanyian solo hanya wujud Kagamine Rin, tetapi untuk nyanyian duet kedua-dua watak yang dipilih wujud dalam video. Setiap satu lagu mempunyai tahap kesukaran yang berbeza, yakni Easy (bermaksud senang), Normal, Hard (bermaksud payah) and Extreme. Pada permulaannya kedua-dua tahap Easy dan Normal bagi satu lagu adalah tidak dikunci, tetapi selepas menyelesaikan tahap Normal, tahap Hard akan ternyahkunci dan begitu juga untuk tahap seterusnya.Pemain memajukan permainan dengan menyelesaikan lagu dan membuka lebih banyak lagu baru sehingga akhirnya mereka membuka kunci kesemua lagu.[1][2]

Satu tangkapan skrin dalam permainan Project Diva F 2nd tahap Hard, dengan Miku sebagai modul yang dipilih dalam Kostum Maid itu menyanyi lagu Kata-kata Cinta (Ai Kotoba).
Perhatikan simbol Segi Tiga dan Segi Empat terapung serta penilaian "Cool" sewaktu hentaman.

Permainan ini adalah sama dengan permainan irama lain-lain di mana pemain perlu menekan beberapa butang mengikut urutan pada skrin. Permainan ini mengutamakan penggunaan 4 simbol utama, iaitu pangkah, bulatan, segi empat dan segi tiga, yang juga merupakan butang muka untuk PlayStation Portable. Pelbagai butang simbol-simbol kelabu yang terapung akan muncul pada skrin, dan simbol-simbol berwarna pula akan mula terapung di dari pelbagai sudut di permukaan skrin. Pemain perlu menekan butang muka tepat sewaktu simbol berwarna bertindih pada simbol kelabu dan berdasarkan kepada ketepatan mereka terhadap pemasaan dan diberi nilai. Ketepatan digambarkan dengan perkataan dipaparkan di sudut kanan bawah skrin, daripada "COOL" sehingga "WORST". Permainan diberi ganjaran atas ketepatan dan pemain yang dianugerahkan dengan pangkat yang terdiri bermula "Perfect" sehingga "Mistake" (ditandakan dengan MissXTake ). Ia juga termasuk mod peluang di mana sistem mata kombo yang diperolehi, sebagai contoh satu nota sempurna memberikan anda 100 mata, jika anda mempunyai kombo 34 nota, nota ke-34 sahaja sudah memberi anda tambahan 3400 mata.[3][2][4]

Selain ciri standard permainan berirama, keupayaan pengguna untuk menjana kandungan dalam Edit Mode juga merupakan ciri-ciri istimewa. Edit Mode membolehkan pengguna untuk mencipta Video Promosi (PV) atau Video Muzik mereka sendiri , sama ada yang menggunakan lagu yang sudah wujud dalam permainan atau mana-mana fail muzik berformat MP3 dari memori simpanan pemain untuk PV. Pemain boleh menyesuaikan latar belakang video, modul yang pelbagai, latar belakang, pakaian dan juga pergerakan tarian oleh modul dalam PV. Pemain juga boleh mengubah suai muka modul untuk membuat modul yang muncul yang akan menyanyi untuk lip-sync lagu adat untuk video. Selain daripada Edit Mode, terdapat juga mod Diva Room di mana pemain boleh membeli dan mendapatkan barangan sepanjang permainan atau dari kedai dalam permainan untuk menghiasi bilik modul mereka. Pemain juga boleh mengambil screenshot modul mereka sementara mereka bermain di dalam bilik mereka.[3][1][4]

Permainan[sunting | sunting sumber]

Hatsune Miku: Project DIVA F 2ndHatsune Miku: Project DIVA Arcade Future ToneHatsune Miku: Project Mirai 2Hatsune Miku: Project DIVA FHatsune Miku: Project DIVA FMiku Flick/02Miku FlickHatsune Miku and Future Stars: Project MiraiHatsune Miku: Project DIVA ExtendHatsune Miku: Project DIVA 2ndHatsune Miku: Project DIVA ArcadeHatsune Miku: Project DIVA (video game)

Permainan utama[sunting | sunting sumber]

 • Hatsune Miku: Project DIVA
Hatsune Miku: Projek DIVA adalah permainan yang pertama dalam siri 'Projek Diva', pertama kali dikeluarkan pada 2 Julai 2009 bagi PlayStation Portable. Permainan ini kemudiannya boleh dimainkan pada PlayStation 3 menggunakan perisian yang dikenali sebagai Dreamy Theater , yang membolehkan sambungan antara PSP dan PS3.
 • Hatsune Miku: Project DIVA Arcade
Hatsune Miku: Project DIVA Arcade ialah satu-satunya permainan arked dalam siri Project Diva, dan bercirikan banyak fungsi yang eksklusif. Walaupun ianya merupakan sebahagian daripada permainan Project Diva yang original, versi Arcade bercirikan lebih lagu baharu yang tidak wujud dalam Project Diva 2nd bersama-sama dengan kemaskini visual Berdefinisi Tinggi bertalian kepada versi pertamaDreamy Theatre. Pada 22 Mei 2013, mereka telah mengumumkan bahawa Project DIVA Arcade Future Tone akan dijadualkan pada 2014.
 • Hatsune Miku: Project DIVA 2nd
Hatsune Miku: Project DIVA 2nd ialah kesinambungan kepada Project Diva dan dikeluarkan pada 29 Julai 2010 untuk PlayStation Portable, hampir tepat setahun selepas permainan pertama dikeluarkan. Serupa juga dengan permainan versi pertama, Dreamy Theatre 2nd juga dikeluarkan, membenarkan para pemain untuk bermain permainan pada PlayStation 3 dengan visual Berdefinisi Tinggi. Ansuran kedua Dreamy Theatre ini memperkenalkan stereoskopik 3D untuk kali pertama dalam siri ini. Permainan ini juga membawa beberapa ciri-ciri baru walaupun kebanyakan permainan yang secara meluas kekal sama, ciri-ciri baru termasuk kesukaran baru, lagu-lagu duet dan bilik DIVA.
 • Hatsune Miku: Project DIVA Extend
Hatsune Miku: Project DIVA Extend adalah perkembangan kepada Project Diva 2nd untuk PlayStation Portable dengan antara muka, grafik dan permainan yang hampir sama dengan Project Diva 2nd. Ia telah dikeluarkan pada 10 November 2011 dan mempamerkan pelbagai hidangan model baru dan lagu baru. Pemain dibenarkan untuk mengimport data dari Project Diva 2nd ke dalam permainan, termasuk menimpan lagu, kostum dan kandungan yang boleh dimuat turun. Sama seperti permainan masa lalu dalam siri ini, permainan teman Hatsune Miku: Project DIVA Dreamy Theater Extend telah dikeluarkan untuk PlayStation 3 pada 13 September 2012 dengan visual yang lebih baik dan sokongan untuk 3D stereoskopik. [5][6]
 • Hatsune Miku: Project DIVA F
Hatsune Miku: Project DIVA F atau f adalah entri utama seterusnya dalam siri Project Diva yang membuat kemunculan sulung di dalam PlayStation Vita dan di PlayStation 3 sebagai permainan lengkap, bukannya perisian yang boleh dimuat turun seperti Dreamy Theater. Ia telah dikeluarkan pada 30 Ogos 2012 untuk PlayStation Vita dan pada 7 Mac, 2013 untuk PlayStation 3. Walaupun kedua-duanya adalah pada dasarnya permainan yang sama, versi PS3 mempunyai lagu-lagu dan pakaian tambahan. Lagu kemudian akan dikeluarkan sebagai kandungan yang boleh dimuat turun untuk PlayStation Vita.[7] PlayStation Vita juga akan mempunyai ciri-ciri permainan tambahan seperti "gores" yang menggunakan ciri skrin sentuh dan sentuhan panel dan ciri AR menggunakan kamera depan dan belakang.
Pada 7 Mac 2013, Sega memuat naik imej Project DIVA F di dalam laman Facebook, meminta peminat untuk berkongsi dan suka jika mereka mahu melihat permainan dikeluarkan di wilayah Barat.[8]Permainan ini telah dikeluarkan di Amerika Syarikat pada 27 Ogos dan 3 September di Eropah.
 • Hatsune Miku: Project DIVA F 2nd
Hatsune Miku: Project DIVA F 2nd adalah kesinambungan terus untukProject DIVA F, dan juga boleh didapati di PlayStation Vita dan PlayStation 3. Ia dikeluarkan pada 27 Mac 2014.[9]

Produk sampingan[sunting | sunting sumber]

 • Hatsune Miku and Future Stars: Project Mirai
Hatsune Miku and Future Stars: Project Mirai merupakan satu produk sampingan dari siri tersebut, dengan dengan gaya seni dan permainan yang berbeza dari siri ini. Ia juga adalah permainan pertama dalam siri ini tidak akan dikeluarkan pada konsol Sony produk permainan, sebaliknya telah dikeluarkan pada Nintendo 3ds. Permainan ini telah dikeluarkan pada 8 Mac 2012, dan ia menambah beberapa ciri-ciri baru untuk siri ini. Permainan ini mempunyai Ciri Realiti Diperkukuhkan dengan menggunakan kad untuk menunjukkan model 3D pada Kamera 3ds, serta suara dan lirik dalam lagu yang berubah mengikut kepada Vocaloid yang dipilih. Permainan ini juga menggunakan gaya seni Super Mampat (atau disebut Q-style) untuk watak-watak dalam permainan, selain daripada seni normal mereka.
 • Miku Flick
Rencana utama: Miku Flick
Miku Flick merupakan produk sampingan dari siri tersebut, dengan permainan yang berbeza dari siri ini walaupun menampilkan gaya seni dan tayangan PV yang sama. Permainan ini telah dilepaskan atas iOS di Jepun pada 9 Mac 2012 dan di peringkat antarabangsa pada 9 April 2012, menjadikannya permainan pertama dalam siri ini yang pernah dikesan dengan tepat ke dalam bahasa Inggeris. Permainan ini mempunyai cara permainan yang berbeza di mana pemain "ketak" lirik lagu dalam arah yang tertentu. Lirik diletakkan pada 10 jubin berasingan dan pemain perlu menguis jubin itu dalam arahan yang diberikan.
 • Miku Flick/02
Rencana utama: Miku Flick/02
Miku Flick 02 merupakan produk sampingan permainan bersiri Project Diva dan kesinambungan bagi Miku Flick. Permainan ini adalah yang kedua yang dikeluarkan pada platform iOS dan permainan kedua yang akan dikeluarkan dalam Bahasa Inggeris. Sebagai tambahan, permainan ini mempunyai Kagamine Rin, Kagamine Len dan Megurine Luka sebagai watak-watak yang boleh dimainkan manakala permainan yang pertama hanya memaparkan Hatsune Miku. Permainan ini juga menambah pilihan lain untuk cara permainan, dan menyokong untuk lagu-lagu baru dan pakaian baru sebagai kandungan yang boleh dimuat turun.
 • Hatsune Miku: Project Mirai 2
Hatsune Miku: Project Mirai 2 merupakan kesinambungan terus untuk Hatsune Miku and Future Stars: Project Mirai dan permainan kedua yang akan dikeluarkan untuk Nintendo 3DS. Ia telah dikeluarkan pada 28 November 2013. Permainan ini menggunakan skrin sentuh, pad bulatan, dan pad arah. Ia juga menggunakan Vocaloid Internet Co Ltd, Megpoid Gumi dan mempunyai mini-permainan berdasarkan siri Puyo Puyo.

Watak[sunting | sunting sumber]

Dari kiri ke kanan: Hatsune Miku, Kagamine Rin, Kagamine Len, Megurine Luka, Kaito dan Meiko

Watak-watak dalam siri yang dikenali sebagai modul dan semuanya merupakan Vocaloid, kecuali Kasane Teto, Akita Neru, dan Yowane Haku. Senarai terkini watak yang muncul dalam siri ini adalah:

Watak Permainan
Project DIVA Project DIVA Arcade Project DIVA 2nd Project DIVA Extend Project Mirai Miku Flick Miku Flick/02 Project DIVA F Project Mirai 2 Project DIVA Arcade Future Tone Project DIVA F 2nd
Hatsune Miku Boleh dimainkan
Kagamine Rin Boleh dimainkan   Boleh dimainkan
Kagamine Len Boleh dimainkan   Boleh dimainkan
KAITO Boleh dimainkan   DLC Boleh dimainkan
Megurine Luka Boleh dimainkan   Boleh dimainkan
MEIKO Boleh dimainkan   DLC Boleh dimainkan
Sakine Meiko Boleh dimainkan       Boleh dinyahkuncikan   Boleh dimainkan Boleh dinyahkuncikan
Akita Neru Boleh dimainkan       DLC   Boleh dimainkan DLC
Yowane Haku Boleh dimainkan       DLC   Boleh dimainkan DLC
Kasane Teto     DLC       DLC   Boleh dimainkan DLC
GUMI (Megpoid)         Boleh dimainkan       Boleh dimainkan    

Jualan[sunting | sunting sumber]

Siri ini telah popular di kalangan peminat di Jepun, telah menjual lebih 1 juta salinan pada April 2012 di Jepun sahaja.[10] Pada bulan Julai 2014, Sega mengumumkan bahawa francais telah menjual sebanyak 2.5 juta permainan dalam Jepun.[11][12] Sehingga November 2014 francais telah menjual 4.5 juta unit di runcit dan muat turun.[13]

Lampiran[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b Jenni (August 16, 2009). "Show Off Your Hatsune Miku: Project Diva Screenshots". Siliconera. Dicapai pada April 12, 2012.
 2. ^ a b Spencer (April 23, 2009). "Have Another Look At Hatsune Miku: Project Diva". Siliconera. Dicapai pada April 12, 2012.
 3. ^ a b Spencer (September 3, 2008). "Sega's Hatsune Miku game appears to be easy to play". Siliconera. Dicapai pada April 12, 2012.
 4. ^ a b Jenni (August 18, 2009). "The Magic of Hatsune Miku: Project Diva". Siliconera. Dicapai pada April 12, 2012.
 5. ^ Anoop Gantayat (May 30, 2012). "New PS3 Hatsune Miku Dreamy Theater Announced". Andriasang. Dicapai pada May 30, 2012.
 6. ^ Anoop Gantayat (May 31, 2012). "First Look: Hatsune Miku Project Diva Dreamy Theater Extend". Andriasang. Dicapai pada May 30, 2012.
 7. ^ Ishaan (2012-11-21). "Hatsune Miku: Project Diva F Will Return On PlayStation 3 In March". Siliconera.com. Dicapai pada 2013-10-13.
 8. ^ "Sega Asks for Fan Support for Hatsune Miku: Project Diva F in the West". Anime News Network. Dicapai pada 2013-10-13.
 9. ^ 2014-03-01, http://www.crunchyroll.com/anime-news/2014/03/01/video-hatsune-miku-project-diva-f-2nd-has-another-massive-digest-trailer
 10. ^ Anime News Network Staff (April 12, 2012). "Hatsune Miku -Project Diva- Series Reaches 1 Million Units Shipped". Anime News Network. Dicapai pada April 13, 2012.
 11. ^ 2014-07-01, Hatsune Miku series sales reach 2.5 million in Japan, Gematsu
 12. ^ 2014-07-02, Sega Shipped Over 2.5 Million Hatsune Miku Games In Japan, Siliconera
 13. ^ http://www.segasammy.co.jp/english/ir/library/pdf/printing_annual/2014/all_ar2014_e.pdf

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

 1. Hatsune Miku
 2. Vocaloid