Iklan atas talian

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Iklan atas talian merupakan proses pemasaran yang menggunakan Internet sebagai medium pengiklanan mempromosikan produk-produk terntentu. Antara contoh iklan atas talian ialah pemasaran email, pemasaran enjin carian (SEM), pemasaran media sosial, pengiklanan bergambar termasuk banner dan juga pengiklanan di telefon pintar.

Kebiasaannya iklan atas talian melibatkan sama ada 2 pihak seperti pemilik laman web yang menayangkan iklan berbayar dari pengiklan secara terus di laman web. Selain itu, cara yang paling berkesan adalag melibatkan 3 pihak dimana pihak pemilik laman web menggunakan pihak ke-tiga untuk menguruskan pengiklanan di laman web dan pihak pengiklan akan berurusan dengan pihak ke-tiga untuk menayangkan iklan di web-web yang dipilih atau secara rawak. Pihak ke-tiga selalunya adalah agensi pengiklanan yang akan menguruskan iklan mana yang akan dityangkan die web-web yang telah berdaftar sebagai affiliate.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sejarah iklan atas talian bermula pada 1978 dengan Email dimana email dihantar untuk mengiklankan mengenai DEC komputer.