Juadah bawaan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pelbagai makanan dalam juadah bawaan di gereja

Juadah bawaan (Bahasa Inggeris: "potluck") ialah perhimpunan di mana setiap tetamu menyumbang makanan yang berbeza dan unik, yang lazimnya buatan sendiri, untuk dikongsi. [1][2]

Penerangan[sunting | sunting sumber]

Majlis makan juadah bawaan ialah acara di mana para hadirin membawa hidangan untuk makan. Makan juadah bawaan sering dianjurkan oleh kumpulan keagamaan, kejiranan atau komuniti, kerana mereka menyederhanakan perancangan makan dan mengagihkan kos di kalangan peserta. Pengambilan makanan yang lebih kecil dan lebih tidak rasmi dengan penyediaan makanan yang diedarkan juga boleh dipanggil juadah bawaan. Satu-satunya aturan tradisional adalah bahawa setiap hidangan cukup besar untuk dikongsi di antara untuk sebahagian besar (tetapi tidak semestinya semua) tetamu yang dijangka hadir. Dalam sesetengah kes setiap peserta bersetuju terlebih dahulu untuk membawa hidangan tunggal, dan hasilnya adalah gabungan pelbagai hidangan. Tetamu boleh membawa apa-apa bentuk makanan, mulai dari hidangan utama hingga ke pencuci mulut.

Di Amerika Syarikat, juadah bawaan dikaitkan dengan hidangan crockpot, kaserol (sering dipanggil hidangan panas di Midwest atas), bar pencuci mulut, dan salad jello. Secara tradisinya, juadah bawaan adalah gabungan mudah hidangan yang dibawa bersama oleh peserta acara tanpa tema umum. Baru-baru ini telah melihat pertumbuhan makan malam bertemakan juadah bawaan untuk parti atau majlis-majlis khas.

Di kalangan masyarakat Melayu seperti di Malaysia, Singapura dan Brunei juga turut mengamalkan juadah bawaan seperti ketika mengadakan majlis di surau, perjumpaan kejiranan di balai raya ataupun ketika menghadiri rewang, majlis tahlil atau perkabungan untuk mengelakkan daripada menyusahkan si balu, keluarga si mati atau tuan rumah yang terlalu sibuk akan urusan isi rumahnya. Juadah bawaan juga popular di pejabat-pejabat apabila pekerja mengadakan jamuan sempena hari lahir, hari perayaan atau ulang tahun syarikat.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Partridge, Eric and Paul Beale. A Dictionary of Slang and Unconventional English, 8th ed. (1984).
  2. ^ Bachelor, Lisa (October 4, 2002). "Surviving on a student budget". The Guardian. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]