KRI Nanggala

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

KRI Nanggala merupakan kapal selam kelas 209 kepunyaan tentera laut Indonesia yang dibina di dermaga kapal Rostock, Jerman. KRI Nanggala ditempatkan dalam Armada RI Kawasan Timur, di Surabaya.

KRI Nanggala (402) merupakan kapal selam kedua dalam kelas. Sebelum ini KRI Nanggala digunakan oleh salah satu dari 12 kapal selam kelas Tjakra buatan Russia (kelas Whiskey) yang dihapuskan sekitar tahun 70-an.

KRI Nanggala dibina oleh Howaldtswerke, Kiel, Jerman pada 1981. Merupakan kapal selam jenis 209/1300 yang banyak digunakan oleh Angkatan Laut sedunia. Mempunyai motto Tabah Sampai Akhir.

KRI Nanggala termasuk dalam armada penyerang Angkatan Laut Republik Indonesia.

KRI Nanggala mengambil nama dari senjata pewayangan.

Data Teknikal[sunting | sunting sumber]

KRI Nanggala memiliki berat selam 1,395 tan. Mempunyai dimensi 59,5 meter x 6,3 meter x 5,5 meter. Berenjin diesel elektrik, 4 diesel, 1 shaft menghasilkan 4,600 shp. Menghasilkan pecutan sehingga kelajuan 21.5 knot. Mempunyai 34 anak kapal.

Persenjataan[sunting | sunting sumber]

Merupakan sebahagian dari armada penyerang, KRI Nanggala dilengkapi dengan senjata 14 buah topedo 21 inci dalam 8 tabung.

Deria dan eletronik[sunting | sunting sumber]

KRI Nanggala mempunyai sonar dari jenis CSU-3-2 suite.

Operasi[sunting | sunting sumber]

KRI Nanggala terlibat dalam latihan gabungan TNI AL-US Navy, CARAT-8/02 yang diadakan pada 27 Mei - 3 Jun 2002. CARAT (Coorperation Afloat Readiness and Training) adalah bantuan latihan tentera Amerika terhadap tentera negara sahabat di Asia Tenggara. Latihan CARAT ini berlangsung di perairan Laut Jawa, Selat Bali dan Situbondo.

Dalam Latihan Operasi Laut Gabungan (Latopslagab) XV/04 di Samudera Hindia, pada 8 April hingga 2 Mei 2004, KRI Naggala berhasil menenggelamkan eks KRI Rakata, sebuah kapal tunda samudera buatan 1942 dengan torpedo SUT.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]