Kapal persiaran

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Catatan: Penggunaan templat ini adalah tidak digalakkan.
MS Majesty of the Seas, dilengkapkan pada tahun 1992

Sebuah kapal pesiar atau pelayaran jalur ialah sebuah kapal penumpang yang digunakan untuk perjalanan kenikmatan, yang mana perjalanan itu sendiri dan kemudahan kapal ialah sebahagian pengalaman, dan juga destinasi-destinasi lain di sepanjang jalan. Angkutan bukanlah tujuan perdana, kerana kapal pesiar berjalan kebanyakannya di jalan-jalan yang para penumpang kembali ke pelabuhan asal mereka, jadi pelabuhan-pelabuhan panggilan biasanya dalam suatu rantau dikhaskan sebuah benua.

Sebaliknya, berdedikasi pengangkutan yang berorientasikan pelapik lautan lakukan pelayaran jalur dan biasanya mengangkut penumpang dari satu titik yang lain, dan bukannya pada perjalanan pusingan. Secara tradisinya, kapal laut untuk perdagangan merentasi lautan akan dibina dengan standard yang lebih tinggi daripada kapal pelayaran yang biasa, termasuk yang tinggi sisi kapal yang berada dan penyaduran yang lebih kukuh untuk menghadapi laut bergelora dan syarat-syarat yang buruk yang dihadapi di lautan terbuka, seperti Atlantik Utara. Pelapik Lautan juga biasanya mempunyai kapasiti bahan api yang lebih besar, bekalan makanan, dan kedai-kedai lain untuk kegunaan ke pelayaran yang lama, berbanding dengan kapal persiaran yang khusus.

Walaupun sering mewah, pelapik lautan mempunyai ciri-ciri yang menjadikan mereka tidak sesuai untuk pelayaran, seperti penggunaan bahan api yang tinggi, draf yang mendalam yang menghalang mereka daripada memasuki pelabuhan cetek, tertutup dek cuaca yang tidak sesuai untuk cuaca tropika, dan kabin yang direka untuk memaksimumkan bilangan penumpang lebih daripada keselesaan (sedikit jika mana-mana swasta beranda, sebahagian besar daripada suite tingkap). Kapal-kapal pelayaran moden, masa yang sama mengorbankan kualiti kelayakan belayar, telah menambah kemudahan untuk menampung kepada pelancong, dan kapal-kapal baru-baru ini telah digambarkan sebagai "sarat balkoni kondominium terapung".

Garisan antara pelapik laut dan kapal-kapal pelayaran telah kabur, terutamanya berkenaan dengan kerahan, walaupun perbezaan dalam pembinaan kekal. Kapal persiaran yang lebih besar telah juga terlibat dalam perjalanan yang lebih panjang seperti pelayaran transocean yang tidak boleh membawa kembali ke pelabuhan yang sama untuk bulan (perjalanan lagi bulat).[1] Some former ocean liners operate as cruise ships, such as MS Marco Polo and MS Mona Lisa, however this number is ever decreasing. The only dedicated transatlantic ocean liner in operation as a liner, as of February 2010, is the Queen Mary 2 of the Cunard fleet, however she also has the amenities of contemporary cruise ships and sees significant service on cruises.[2]

Pelayaran telah menjadi sebahagian besar daripada pelancongan industri, perakaunan untuk AS$29.4 bilion dengan lebih 19 juta penumpang yang dijalankan di seluruh dunia[3] pada tahun 2011. Pertumbuhan pesat industri telah menyaksikan sembilan atau lebih baru dibina kapal-kapal yang memenuhi kepada pelanggan Amerika Utara ditambah setiap tahun sejak tahun 2001, serta orang lain memberi khidmat kepada Eropah pelanggan. Pasaran yang lebih kecil, seperti rantau Asia Pasifik, secara amnya diservis oleh kapal-kapal yang lebih tua. Ini ialah pelarian oleh kapal-kapal baru di kawasan-kawasan pertumbuhan yang tinggi.

Pelayaran kapal-kapal terbesar di dunia MS Oasis of the Seas Royal Caribbean International dan kakak kapal MS Allure of the Seas.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pacific Princess off the U.S. West Coast
Freedom of the Seas, terdahulunya kapal pesiar terbesar di dunia

Kapal pertama yang dibina semata-mata untuk tujuan ini ialah Prinzessin Victoria Luise, direka oleh Albert Ballin, pengurus besar Hamburg-America Line. Kapal tersebut telah diselesaikan pada tahun 1900.

Amalan pelayaran meningkat secara beransur-ansur daripada tradisi transatlantik lintasan, yang tidak pernah mengambil masa kurang daripada empat hari. Dalam pertandingan untuk penumpang, pelapik lautan ditambah kemewahan- "Titanic" sebagai contoh yang paling terkenal itu sebagai fine dining dan staterooms yang dilantik.

Pada akhir abad ke-19, Albert Ballin, pengarah Hamburg-Amerika Line, yang pertama untuk menghantar kapal-kapal transatlantik pelayaran panjang selatan semasa terburuk musim sejuk Atlantik Utara. Syarikat-syarikat lain yang ikut serta. Sesetengah daripada mereka membina kapal-kapal yang khusus direka untuk transformasi mudah antara lintasan musim panas dan pelayaran musim sejuk.

Jet umur kesan ke atas pelayaran[sunting | sunting sumber]

Dengan kedatangan pesawat jet penumpang besar pada tahun 1960-an, pelancong antara benua sebahagian besarnya telah bertukar daripada menggunakan kapal untuk kapal terbang, menghantar lautan pelapik perdagangan ke dalam penurunan yang perlahan. Ciri-ciri tertentu pelapik lautan yang lebih tua yang dibuat mereka tidak sesuai untuk tugas pelayaran, seperti penggunaan bahan api yang tinggi, draf dalam menghalang mereka daripada memasuki pelabuhan cetek, dan kabin (sering berjendela) yang direka untuk memaksimumkan bilangan penumpang lebih daripada keselesaan. Ocean liner perkhidmatan yang bertujuan untuk penumpang yang berhenti pada tahun 1986, dengan pengecualian yang ketara transatlantik lintasan yang dikendalikan oleh Cunard Line, untuk memenuhi keperluan pasaran khusus yang menghargai beberapa hari di laut jauh daripada tamadun.

Sebagai perbandingan untuk lintasan liner, menyusuri pelayaran mendapatkan populariti; perlahan-lahan pada mulanya tetapi pada kadar yang lebih tinggi dari tahun 1980-an dan seterusnya. Pada mulanya, industri belum matang perkhidmatan terutamanya oleh pelapik kecil berlebihan, dan walaupun tujuan pertama membina kapal persiaran kecil. Ini telah berubah selepas kejayaan SSNorway (asalnya lautan pelapik SS "Perancis", yang telah ditukar kepada tugas pelayaran) sebagai yang pertama di Caribbean "kapal super ".

Kapal pesiar kontemporari yang dibina pada akhir 1980-an dan seterusnya, seperti Sovereign - kelas yang memecahkan rekod saiz yang diadakan selama beberapa dekad oleh "Norway" menunjukkan ciri-ciri, saiz dan kekuatan dahulunya dikhaskan untuk lautan liner-ada yang dijalankan tetap transatlantik lintasan dijadualkan.[1] Sovereigns ialah "megaships" moden pertama yang akan dibina, mereka juga merupakan siri pertama kapal persiaran termasuk atrium yang berbilang tingkat dengan lif kaca. Mereka juga mempunyai dek tunggal yang menumpukan sepenuhnya kepada kabin dengan balkoni peribadi dan bukan kabin Oceanview. Jalur pelayaran yang lain tidak lama lagi melancarkan kapal-kapal dengan sifat-sifat yang serupa, seperti Fantasy "kelas dan Crown Princess. Sebagai [Verandah [| beranda]] suite lumayan untuk jalur pelayaran, sesuatu yang kurang dalam saham berharga lautan yang lebih tua, kapal persiaran baru-baru ini telah direka untuk memaksimumkan kemudahan tersebut dan telah digambarkan sebagai "sarat balkoni kondominium terapung".

Terdapat sembilan atau lebih kapal persiaran yang baru dibina ditambah setiap tahun sejak tahun 2001, semua pada 100,000 tan atau lebih. Lautan hanya setanding pelapik siap dalam tahun-tahun kebelakangan ini telah Cunard Line 's Queen Mary 2pada tahun 2004. Berikutan persaraan pasangan berjalan dia Queen Elizabeth 2pada bulan November 2008, "Queen Mary 2" pelapik hanya operasi di laluan transatlantik, walaupun dia juga melihat perkhidmatan yang signifikan laluan pelayaran.[2]

Kemudahan[sunting | sunting sumber]

Sehingga 1975-1980, dek menawarkan [shuffleboard]] kerusi-kerusi geladak, "minuman dengan payung dan sedikit lain untuk beberapa ratus penumpang." Selepas tahun 1980, mereka menawarkan meningkatkan kemudahan. Tahun 2010, kapal bandar bersaiz mempunyai berpuluh-puluh kemudahan.[4]

Abad ke-21[sunting | sunting sumber]

MSC Fantasia di Laut Mediterranean

Pelayaran mewah sering berpusat di sekitar Caribbean, Alaska, dan Mexico. Bagi destinasi tertentu seperti Artik dan Antartika, kapal persiaran ialah cara yang paling biasa untuk melawat. Kapal-kapal penumpang pelayaran terbesar Oasis kelas kapal-kapal yang dimiliki dan dikendalikan oleh Royal Caribbean International.[5][pautan putus]

Pertubuhan[sunting | sunting sumber]

Kapal pesiar Disney Magic
AIDAdiva di Izmir


Kapal persiaran yang dianjurkan seperti hotel terapung, dengan kakitangan hospitaliti yang lengkap sebagai tambahan kepada anak-anak kapal biasa. Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi kapal-kapal yang paling mewah untuk mempunyai lebih ramai krew dan kakitangan daripada penumpang.

Tempat makan[sunting | sunting sumber]

Tempat makan di hampir semua kapal pesiar termasuk dalam harga pelayaran, kecuali atas tanpa perkhidmatan lebih baris seperti EasyCruise. (EasyCruise berhenti beroperasi pada tahun 1999.)

Secara tradisi, restoran yang kapal-kapal menganjurkan dua perkhidmatan makan malam setiap hari dan penumpang diperuntukkan masa set makan untuk pelayaran seluruh, tetapi satu trend baru-baru ini adalah untuk membenarkan pengunjung untuk makan bila-bila masa yang mereka mahu. [Cunard Line]] kapal mengekalkan tradisi kelas pelapik laut dan mempunyai bilik-bilik makan berasingan untuk jenis suite, manakala Celebrity Cruises dan Princess Cruises mempunyai ruang makan yang standard dan "naik taraf" restoran khusus yang memerlukan pra-tempahan dan bayaran perlindungan.

Selain bilik makan, kapal persiaran moden juga biasanya menampilkan satu atau lebih gaya kasual bufet restoran-restoran, sering dibuka 24 jam dan dengan menu yang berbeza-beza sepanjang hari untuk menyediakan makanan bermula dari sarapan pagi untuk makanan ringan lewat malam. Kapal juga mempunyai banyak bar dan kelab malam untuk meraikan penumpang; majoriti jalur pelayaran tidak termasuk minuman beralkohol dalam tambang dan penumpang dijangka untuk membayar minuman kerana mereka mengambil mereka. Kebanyakan jalur pelayaran juga melarang penumpang daripada membawa kapal dan mengambil alkohol mereka sendiri (alkohol dibeli bebas cukai dimeterai dan hanya dikembalikan kepada penumpang apabila mereka turun) manakala on-board kapal.

Terdapat sering pusat kapal layar bertanggungjawab kerana telah berkhidmat dengan semua restoran utama di atas kapal, walaupun restoran khusus mungkin mempunyai kapal yang berasingan mereka sendiri.

Seperti dengan mana-mana vesel, yang mencukupi penyediaan adalah penting, terutama di atas kapal pelayaran yang berkhidmat beberapa ribu makanan di tempat duduk masing-masing. Sebagai contoh, penumpang dan anak kapal pada Royal Caribbean International kapalMariner of the Seasmengambil £ 20.000 (9000 kg) daging lembu, 28000 telur, 8000 gelen <- Amerika Syarikat atau gelen imperial? -> (30,000 L) ais krim, dan 18,000 keping pizza dalam seminggu[petikan diperlukan] Biasanya, kapal pesiar stok di rumah pelabuhan, namun mereka juga. mempunyai peraturan khas dengan pembekal yang ditetapkan di pelabuhan panggilan jika diperlukan.

Lain-lain kemudahan di atas kapal[sunting | sunting sumber]

Kapal persiaran yang paling moden mempunyai kemudahan berikut:

 • Kasino - Hanya dibuka apabila kapal di laut
 • Spa
 • Pusat kecergasan
 • Kedai-kedai - Hanya dibuka apabila kapal di laut
 • Perpustakaan
 • Teater dengan pertunjukan gaya Broadway
 • Panggung wayang
 • Kolam renang dalaman/terbuka
 • Tab Baru
 • Restoran Bufet
 • Ruang Istirahat
 • Gim
 • Kelab

Sesetengah kapal mempunyai lorong boling, gelanggang luncur ais, memanjat dinding batu, padang golf miniatur, arked video, gelanggang bola keranjang, atau gelanggang tenis.

Anak kapal[sunting | sunting sumber]

Anak-anak kapal yang biasanya diupah pada 10:57 kontrak bulanan yang diperbaharui secara berkala (yang ditulis oleh seorang pekerja kapal pesiar yang mempunyai pengalaman mengenai pelbagai jalur pelayaran). Terdapat tidak bercuti yang dibayar atau pencen untuk anak-anak kapal kira-kira, bergantung kepada tahap kedudukan dan jenis kontrak (sama seperti hampir mana-mana hotel). Ahli krew tertentu akan dibayar percutian, pilihan persaraan, dan boleh mengambil bahagian dalam pelan insurans kumpulan syarikat (perubatan telah dilindungi semasa kontrak). Krew kapal tidak mempunyai apa-apa perbelanjaan manakala di atas kapal sebagai makanan dan tempat tinggal (dan pengangkutan bagi pekerja yang paling) dimasukkan, dan ini menjadikan kerjaya pelayaran kapal kewangan yang cukup menarik untuk mengimbangi kekurangan faedah pekerjaan.

Pengaturan hidup berbeza dengan garis pelayaran, tetapi kebanyakannya oleh kedudukan kapal. Pegawai-pegawai kanan yang diberikan kabin tunggal. Secara umum, dua pekerja berkongsi kabin dengan pancuran, lemari baju dan meja dengan set televisyen. Terdapat satu set kemudahan untuk anak-anak kapal, berasingan daripada penumpang, seperti pusat kecergasan, bilik anak-anak kapal rekreasi, bar berganda dan bilik-bilik yang kucar-kacir, bilik solat / masjid dan beberapa kapal-kapal walaupun mempunyai dek anak-anak kapal dengan kolam renang dan kolam air panas.[6]

Penamaan kapal[sunting | sunting sumber]

Kapal persiaran yang lebih tua telah mengadakan pemilik pelbagai. Sejak setiap pelayaran line sendiri bengkeng dan sering tema menamakan (misalnya, kapal-kapal Holland Amerika Line mempunyai nama yang berakhir dalam "empangan", misalnya MSStatendam, dan Royal Caribbean 's kapal' nama-nama semua akhir dengan "of the Seas", misalnya MS "Freedom of the Seas, kapal Cunard Line mempunyai tajuk "Permaisuri", misalnya RMSQueen Mary 2), menjadi kebiasaan untuk pemindahan pemilikan kepada melibatkan refitting dan perubahan nama. Sesetengah kapal mempunyai dua belas atau lebih identiti.

Penggunaan kapal pesiar[sunting | sunting sumber]

Oleh kerana kelajuan yang perlahan dan kelayakan belayar dikurangkan, serta sebahagian besarnya diperkenalkan selepas beberapa peperangan utama, kapal persiaran tidak pernah digunakan sebagai kapal-kapal pengangkutan trup. Sebaliknya, laut pelapik s sering dilihat sebagai kebanggaan negara mereka dan digunakan untuk pelapik saingan daripada negara-negara lain, dan telah diminta semasa kedua-dua Perang Dunia untuk mengangkut askar dan berkhidmat sebagai kapal hospital.

Kapal pesiaran dan saham berharga bekas sering mencari pekerjaan dalam aplikasi lain daripada orang-orang yang mereka telah dibina. Kekurangan penginapan hotel untuk Olimpik 2004 membawa kepada pelan untuk persinggahan beberapa kapal pelayaran di Athens untuk menyediakan penginapan pelancong.

Pada 1 September, 2005, Amerika Syarikat Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan (FEMA) menguncup tiga Carnival Cruise Lines kapal ke rumah pengungsi Taufan Katrina.[7]

Sebagai tindak balas kepada penutupan UK ruang udara disebabkan oleh letusan Iceland, Eyjafjallajökull gunung berapi, yang baru siap dibina Celebrity Eclipse telah digunakan untuk menyelamatkan 2000 pelancong British yang terkandas di Sepanyol sebagai" tindakan untuk berbaik-baik"oleh pemilik. Kapal itu berlepas dari Southampton untuk Bilbao pada 21 April dan pulang pada 23 April.[8]

Industri setempat[sunting | sunting sumber]

Four ships at the cruise ship terminal in Nassau, The Bahamas

The number of cruise tourists worldwide in 2005 was estimated at some 14 million. The main region for cruising was North America (70% of cruises), where the Caribbean islands were the most popular destinations.

Next was Continental Europe (13%), where the fastest growing segment is cruises in the Baltic Sea.[9] The most visited Baltic ports are Copenhagen, St. Petersburg, Tallinn, Stockholm and Helsinki.[10] The seaport of St. Petersburg, the main Baltic port of call, received 426,500 passengers during the 2009 cruise season.[11]

According to 2010 CEMAR[12] statistics the Mediterranean cruise market is going through a fast and fundamental change; Italy has won prime position as a destination for European cruises, and destination for the whole of the Mediterranean basin. The most visited ports in Mediterranean Sea are Barcelona (Spain), Civitavecchia (Italy), Palma (Spain) and Venice (Italy).

Industri persiaran Caribbean[sunting | sunting sumber]

Nearly 9,000 passengers from three Carnival ships visiting St. Thomas, US Virgin Islands

The Caribbean cruising industry is a large and growing market, and the most popular. Cruising has grown from "an estimated 900,850 passengers in 1983 to 2.3 million passengers in 1993".[13] Cruise lines operating in the Caribbean include Royal Caribbean International, Princess Cruises, Carnival Cruise Line, Celebrity Cruises, Disney Cruise Line, Holland America, P&O, Cunard, Crystal Cruises, and Norwegian Cruise Line. There are also smaller cruise lines that cater to a more intimate feeling among their guests. The three largest cruise operators are Carnival Corporation, Royal Caribbean International, and Star Cruises/Norwegian Cruise Lines.

Some of the American cruise lines in the Caribbean depart from ports in the United States, "nearly one-third of the cruises sailed out of Miami".[13] Other cruise ships depart from Port Everglades (in Fort Lauderdale), Port Canaveral (approximately 45 batu (72 km) east of Orlando), New York, Tampa, Galveston, New Orleans, Cape Liberty, Baltimore, Jacksonville, Charleston, Norfolk, Mobile, and San Juan, Puerto Rico. Some UK cruise lines base their ships out of Barbados for the Caribbean season, operating direct charter flights out of the UK and avoiding the sometimes lengthy delays at US immigration.

Cruises sailing in the Caribbean travel on itineraries depending on the port of departure and the length of the cruise. The busiest port of call is The Bahamas with "1.8 million cruise-ship arrivals in 1994".[13] This is because its short distance from Florida is very convenient for both short and long cruises. The next most popular ports of call were "the US Virgin Islands (1.2 million), St. Maarten (718,553), Puerto Rico (680,195), the Cayman Islands (599,387), and Jamaica (595,036)".[13] Other ports of call include: Belize City, Costa Maya, Cozumel, Antigua, Aruba, Grand Turk, Honduras and Key West. It is also worthy to note that these figures are from 1994 and highly outdated, so although the same ports are at the forefront today, the figures are very different. St. Thomas in the US Virgin Islands is particularly popular with US passengers because they get a second duty-free allowance to use on goods purchased there.

Limbungan kapal[sunting | sunting sumber]

The construction market for cruise ships is dominated by three European companies and one Asian company:

A large number of cruise ships have been built by other shipyards, but no other individual yard has reached the large numbers of built ships achieved by the four above. A handful of old ocean liners also remain in service as cruise ships. Despite the dominance of United States-based cruise ship operators and American clients in the industry, only one ship built in the United States, The Emerald, is still sailing.[petikan diperlukan]

Jangkitan di kapal persiaran[sunting | sunting sumber]

Norovirus[sunting | sunting sumber]

Norovirus is the most common cause of gastroenteritis in developed countries and is so widespread that only the common cold is reported more frequently.[14] Symptoms usually last between 1 and 3 days and generally resolve without treatment or long term consequences. The incubation period of the virus averages about 24 hours.[15]

The estimated likelihood of contracting gastroenteritis from any cause on an average 7-day cruise is less than 1%.[16] In 2009, during which more than 13 million people took a cruise,[17] there were nine reported norovirus outbreaks on cruise ships.[18] Outbreak investigations by the U.S. Centers for Disease Control and Prevention have shown that transmission among cruise ship passengers is primarily person-to-person; potable water supplies have not been implicated. In 2009, ships undergoing unannounced inspections in U.S. ports received an average CDC Vessel Sanitation Program score of approximately 97 out of a total possible 100 points.[19] The minimum passing inspection score is 85.[19] Collaboration with the CDC’s Vessel Sanitation Program and the development of Outbreak Prevention and Response Plans have helped to generally decrease the incidence of norovirus outbreaks on ships.[20]

Penyakit Legionnaires[sunting | sunting sumber]

Other pathogens which can colonise pools and spas including those on cruise ships include Legionella, the bacteriium which causes Legionnaires' disease. Legionella, and in particular the most virulent strain, Legionella pneumophila serogroup 1, can cause infections when inhaled as an aerosol or aspirated. Individuals who are immunocompromised and those with pre-existing chronic respiratory and cardiac disease are more susceptible. Legionnaires' has been infrequently associated with cruise ships.[21][22][23] The Cruise industry Vessel Sanitation Program has specific public health requirements to control and prevent Legionella.[24]

Security[sunting | sunting sumber]

There have been several high profile incidents on cruise ships, including pirate attacks on Seabourn Spirit and MSC Melody.[25][26] As a result, cruise ships have implemented various security measures including LRADs to deter pirates, as well as CCTV, metal detectors and x-rays to prevent weapons and contraband onboard.[27]

In addition to these measures, passengers are often given a personal identification card, which must be shown in order to get on or off the ship. This prevents people boarding who are not entitled to do so, and also ensures the ship's crew are aware of who is on the ship.[28]

Safety[sunting | sunting sumber]

See Passenger ship#Safety regulations

Kesan terhadap persekitaran[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Cruise ship pollution
"Cruise ships generate a number of waste streams that can result in discharges to the marine environment, including sewage, graywater, hazardous wastes, oily bilge water, ballast water, and solid waste. They also emit air pollutants to the air and water. These wastes, if not properly treated and disposed of, can be a significant source of pathogens, nutrients, and toxic substances with the potential to threaten human health and damage aquatic life. It is important, however, to keep these discharges in some perspective, because cruise ships represent a small — although highly visible — portion of the entire international shipping industry, and the waste streams described here are not unique to cruise ships. However, particular types of wastes, such as sewage, graywater, and solid waste, may be of greater concern for cruise ships relative to other seagoing vessels, because of the large numbers of passengers and crew that cruise ships carry and the large volumes of wastes that they produce. Further, because cruise ships tend to concentrate their activities in specific coastal areas and visit the same ports repeatedly (especially Florida, California, New York, Galveston, Seattle, and the waters of Alaska), their cumulative impact on a local scale could be significant, as can impacts of individual large-volume releases (either accidental or intentional)."[29]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b Roughan, John (16 February 2007). "The ocean-going stretch limo". The New Zealand Herald. Dicapai 26 September 2011. 
 2. ^ a b Queen Mary 2 Cruises Cunard Retrieved 12th December 2009
 3. ^ "Cruise Market Watch Announces 2011 Cruise Line Market Share and Revenue Projections". Cruise Market Watch. 2010-12-11. 
 4. ^ Best, Keilani (17 March 2010). "Cruise group celebrates growth of 'floating cities'". Melbourne, Florida: Florida Today. m/s. 6C. 
 5. ^ The Boston Globe, Royal Caribbean orders $1.24B cruise ship, 2009-02-10.
 6. ^ http://www.cruiseshipjob.com/frequent.htm
 7. ^ $236 Million Cruise Ship Deal Criticized Washington Post, 2005-09-28
 8. ^ Jo Palmer (22 April 2010) "Stranded tourists return from Bilbao on Eclipse cruise", BBC. Retrieved April 23, 2010
 9. ^ "Cruise Baltic Status Report" (PDF). 2007. m/s. 11. 
 10. ^ "Helsinki port guide". 2008. 
 11. ^ "St. Petersburg Times". 2009. 
 12. ^ "Cemar 2010 report" (PDF). 2010. m/s. 1. 
 13. ^ a b c d Pattullo, Polly (1996-01-01). Last Resorts: The Cost of Tourism in the Caribbean. Monthly Review Press. m/s. 156–158. ISBN 978-0853459774. 
 14. ^ Noroviruses, The Free Medical Dictionary: http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Noroviruses
 15. ^ Travelers Health YellowBook, Norovirus: http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2010/chapter-5/norovirus.aspx
 16. ^ CDC Travel Yellowbook, Cruise Ship Travel http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2010/chapter-6/cruise-ship-travel.aspx
 17. ^ CLIA Releases Report of Industry’s 2009 Contributions http://www.cdc.gov/nceh/vsp/surv/GIlist.htm
 18. ^ Outbreak Updates for International Cruise Ships http://www.cdc.gov/nceh/vsp/surv/GIlist.htm
 19. ^ a b US Center for Disease Control Vessel Sanitation Program, Inspection Scores: http://wwwn.cdc.gov/InspectionQueryTool/InspectionSearch.aspx
 20. ^ USA Today: Norovirus Outbreaks on Cruise Ships on the Decline: http://travel.usatoday.com/cruises/post/2009/01/norovirus-outbreaks-on-cruise-ships-on-the-decline/62028752/1
 21. ^ Cruise-Ship-Associated Legionnaires Disease, November 2003-May 2004
 22. ^ http://www.ewgli.org/data/monthly_reports/2006/mr_dec06.pdf
 23. ^ "Legionnaires' fear on cruise ship". BBC News. 2007-07-30. Dicapai 2010-04-30. 
 24. ^ VSP Operations Manual: http://www.cdc.gov/nceh/vsp/operationsmanual/OPSManual2005.pdf
 25. ^ Database: Incidents involving cruise ships, sun-sentinel.com
 26. ^ Hooper, John (2009-04-26). "Italian cruise ship fends off pirates with gunfire". London: The Guardian. Dicapai 2009-04-26. 
 27. ^ BBC News: 'I beat pirates with a hose and sonic cannon'
 28. ^ Tightening cruise ships’ security: State of access control solutions onboard passenger ships
 29. ^ Copeland, Claudia. "Cruise Ship Pollution: Background, Laws and Regulations, and Key Issues" (Order Code RL32450). Congressional Research Service (Updated February 6, 2008). This article incorporates text from this source, which is in the public domain.

Sumber[sunting | sunting sumber]

 • Douglas Ward, Berlitz Ocean Cruising and Cruise Ships, diterbit secara tahunan
 • Monarchs of the Sea: The Great Ocean Liners; Ulrich, Kurt; Tausir Parke; 1999; ISBN 1-86064-373-6

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:ModernMerchantShipTypes *