Kelawar Hidung Laras Emas

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Kelawar Hidung Laras Emas
Pengelasan saintifik


Kelawar Hidung Laras Emas (bahasa Inggeris: Glided Tube-nosed Bat) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Murina rozendaali. [1]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Kelawar Hidung Laras Emas boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Kelawar Hidung Laras Emas adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : . Kelawar Hidung Laras Emas adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Kelawar Hidung Laras Emas terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Kelawar Hidung Laras Emas berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Kelawar Hidung Laras Emas akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Kelawar Hidung Laras Emas merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai mamalia
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z